Varför de flesta projektidéer misslyckas!

Lunch

Varför de flesta projektidéer misslyckas! Lunch 30/5.

Ulrik-Lork400
Föredragshållare Ulrik Lork.

Föreläsningsdokumentation

Vårens sista lunchmöte konkurrerar med en strålande vårsommarsol och vi är något färre än vanligt. Men detta är precis som det brukar vara på lunchmötena i slutet av maj. Och, precis som vanligt har herrarna i ljugarhörnan intagit sina platser.

Ulrik Lork ska tala om förutsättningarna för att lyckas med projekt. Han börjar med att presentera att han har skrivit en bok med titeln ”LivsViktigt” tillsammans med sin syster Ursula Lork och att han kommer att lotta ut ett exemplar till de som lägger sitt kort/namn i korgen som skickas runt. De flesta av oss vill gärna bli en vinnare.

Därefter så talar Ulrik om den ”inre” och ”yttre” verkligheten. Den kan bestå av idéer, drömmar och visioner respektive mål, projekt och aktiviteter. Gränsen mellan den ”inre” och ”yttre” verkligheten är inte knivskarp, snarare kan den vara rejält luddig. Och den fortsätter att vara det även när det gäller hinder.

Den viktigaste frågan som behöver besvaras är ”när skall du börja” och direkt kopplat till det är ”vad är första steget”? Men det finns hinder på vägen av såväl inre som yttre karaktär och de kan vara oro, tvivel och/eller rädslor respektive tar energi, allt förändras och/eller är oförutsägbart. Med fokus på Ulriks bokprojekt gav publiken några möjliga ”hinder” såsom;

–  Hitta ett förlag
–  Redan publicerat
–  Tidsnöd
–  mm

Men det allra svåraste är att sätta punkt för projektet. Och när det gällde Ulriks bok så var det så även bokstavligt. Vi fick en underhållande inblick i hur det är att skriva en bok och svårigheten att sätta punkt trots deadline från förlaget. Han ville i sista stund ha in lite till… Med syrran fick honom att inse att det var för sent!

Så följde lite frågor från församlingen och goda råd från Ulrik som att se till att ’första steget’ inte är så långt, att man bör ha support från andra och att man ska uppmärksamma varje framsteg.

Den sista frågan handlade om ”Vad är kopplingen till rubriken?” och enligt Ulrik så är det för att man stöter på hinder mellan den inre och yttre verkligheten. Så blev det dags att återigen njuta av vårsolen. Vi ses igen till hösten!

Vid pennan
Ann Margreth Hellberg Som inte vann boken men som tycker att etablerade processer kan underlätta första steget och att det finns projekt som lyckas fast de inte drivs av drömmar och visioner 

Vill du veta mer?
www.ul3.se
www.ul3.se/livsviktigt