Valborgsmässoafton och dess firande

P10104021-e1399465770427

HHGA FIRAR VALBORG

Nu har HHGA´s årliga Valborgsfirande gått av stapeln. Den 30 april firade vi in våren och våra medlemmar bjöds in till en trevlig stund med god mat, dryck och den traditionsenliga punschen. Det var kyligt men härligt när vårsolen tittade fram på vår altan. Cortègen gick som vanligt Avenyn ner och svängde av på Vasagatan, vilket vi beskådade från ovan.

LITE BAKGRUND KRING TRADITIONEN VALBORG

Valborgsmässoafton är en årlig högtid som firas i Sverige. Valborg är ursprungligen en hednisk högtid som sedan långt tillbaks firades i Tyskland, men som senare spred sig vidare till oss här i Sverige. Valborg firas numera även i Finland, Estland, Lettland, Tjeckien, Slovenien. Firandet kopplades senare ihop med kulten av den heliga Valborg.

Valborg, (710 – 779 e Kr), är enligt legenden en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland, av ärkebiskopen Mainz, för att hjälpa till att kristna tyskarna. Hon utsågs till abbedissa i Hedenheims nunnekloster och några år efter hennes bortgång fördes hennes kvarlevor till Eichstätt för att gravsättas den 1 maj. Valborg helgonförklarades 1 maj 870 e Kr. Det firades som Valborgsmässan och genom det förbands hennes namn med årligen hållna vårfester.

VALBORG SOM AKADEMISK HÖGTID

Valborg är en av årets stora högtidsdagar vid flertalet av Sveriges, och även Finlands, högskolor och universitet. Det är den 30 april som man sätter på sig studentmössan. I Göteborg anordnar teknologerna vid Chalmers tekniska högskola Cortègen.

Källa: Wikiepedia

Text och bild:
Marielle Palm, HHGA