Torsten Jansson och New Wave Group

Torsdagslunch

 

 

 

 

 

 

 

Under torsdagslunchen, den 26 januari, var lokalen fylld till bredden och förväntningarna höga, när en av Sveriges absolut mest framgångsrika entreprenörer intog scenen. Torsten Janssons resa, från föräldrarnas källare i lilla Dingle till Shanghai och Nordamerika, är fascinerande och har präglats av både med- och motgångar. Torstens exempel visar att med en stor portion personligt mod samt hårt arbete är det mesta möjligt!

 

Ungdomen

I unga år var Torsten helt övertygad om att han skulle bli pingisproffs. Han var oerhört skoltrött och hade svårt att förstå vad gymnasiet skulle kunna tillföra hans kommande idrottskarriär. Med två lärare till föräldrar fick han dock foga sig och genomförde motvilligt två år på social linje. Därefter fick han jobb på Arla Mejeri i Dingle och det var då han insåg att han måste ta sig vidare i livet, för på mejeriet skulle han aldrig stå ut!

 

Företagsstarten och ett hårt fall

Efter lumpen köpte han en tryckmaskin och började trycka tröjor hemma i källaren. Som enmansföretagare fick han göra ”allt” (inköp, redovisning, sälj), vilket var mycket lärorikt. Det gick allt bättre för Torsten och till slut kunde ha inte längre finansiera tillväxt av företaget och tog därför in en delägare. Denne ville sedan köpa ut Torsten och betalade med aktier – som visade sig vara värdelösa. Han var 25 år, hade haft en omsättning på 25 miljoner och fick starta om från noll. Det var en nyttig lärdom, men samtidigt en mycket tung tid i livet för Torsten. Han gav sig dock inte och lyckades på nytt bygga upp ett företag som på relativt kort tid utvecklades till ett imperium, New Wave Group.

 

New Wave Group

Idag är New Wave Group (NWG) ett tillväxtföretag som skapar, förvärvar och utvecklar märkesvaror åt profilmarknaden och konsumentmarknaden, främst inom glas- kläd-, accessoar- och gåvosektionerna. Man använder sig av två försäljningskanaler, detaljhandel (fackhandel) och fristående återförsäljare som säljer till företag. Synergier mellan dessa båda försäljningskanaler nås bland annat genom design, produktutveckling inköp, IT och distribution.

De i Sverige mest kända varumärkena är Craft och Orrefors. I USA är det Cutter & Buck. NWG producerar idag 300 000 artiklar varje dag och enligt Torsten sitter det i snitt en T-shirt från NWG på varje svensk, varenda dag. Man skeppar också ut 50 miljoner pennor per år och med denna logistik så ligger mycket av NWG:s lager på båtar runt hela jorden.

 

Kina, grunden för tillväxt

Vad lade då grunden till denna enorma tillväxt och framgång? Enligt Torsten var skälet att han tidigt gick in i Kina (1990-1995) i stället för att börja i Hong Kong, vilket var det brukliga. Han fick då genast ett prisförsprång på 20 %. NWG var också tidiga med en rad hållbarhetsåtgärder. Tex så var man först med att avveckla klorblekning av textilier, först med att krympa kläder mekaniskt och först med att garantera att produkterna ej var ett resultat av barnarbete.

Vid uppstarten i Shanghai, anställde Torsten direkt två kineser som han litade på. Dessvärre fick han inte tillstånd att öppna ett kontor och heller inte tillstånd att öppna bankkonto. Han fick därför resa runt med 50.000 USD i väskan, för att kunna betala löner till sina anställda! Nattsömnen blev därför ofta därefter.

 

Uppgång och kris

1997 börsintroducerades NWG och fram till 2008 hade företaget en årlig tillväxt på hela 39 %! 2005 förvärvades Orrefors Kosta Boda, som gick bra under de två första åren. 2007 lånade NWG en stor summa pengar för att köpa Cutter & Buck, men 2008 vek marknaden både i USA och Sverige. Finanskrisen slog hårt mot Orrefors Kosta Boda och profilmarkanden sjönk med 30 % i Sverige och 70 % i Spanien. NWG befann sig plötsligt helt i händerna på bankerna. Torsten fick fokusera på att amortera av lånen och under ett av krisåren amorterade NWG en miljard kronor. Det var under denna tid som Torsten blev bekant med nyckeltalet Net Debt/EBITDA och han har bestämt sig för att aldrig mer skuldsätta sig lika mycket.

 

Nycklar till framgång

Under de tre senaste åren har NWG gått bra. Framgångarna menar Torsten beror på att medarbetarna har rätt värderingar, attityder, drömmar, vilja och nytänkande. Han slås ofta av hur få människor som pratar om hur roligt de har på jobbet. Alla pratar i stället om hur många timmar man arbetar, fastän det viktigaste är att ha roligt!

Enligt Torsten är en bra chef en som, om det gått dåligt, säger ”Det här kunde JAG ha gjort annorlunda”. En dålig chef skyller på alla möjliga yttre omständigheter. T ex hade Torsten en gång två bolag vars chefer samtidigt hade låg- och högkonjunktur i Tyskland!

Två värderingar som är viktiga är ”No fear” och ”No limits”. Man måste sikta mycket högt för att vinna. Ingen som befinner sig i F1-toppen kan vara farträdd. En löpare som säger att han inte kan springa fortare kan heller aldrig springa fortare. Ingen vinner ett OS-guld utan hård träning. På samma sätt kan inte en säljare säga att det inte går att sälja mer. Säg i stället ”Kan du hjälpa mig att sälja mer?”, menar Torsten. Hårt arbete och god kostnadskontroll är A och O.

 

Kosta Boda Art Hotell

Idag är Torsten mycket engagerad i att utveckla Kosta Boda Art Hotell, med konferensanläggning, spa, restauranger och glasutställning. Han planerar att utöka verksamheten till att också omfatta ett ölbryggeri, en delikatessbutik, en safaripark och en skjutbana! När han först lade fram idén om att bygga hotell fick han höra att han kunde väl inget om hotell? Helt fel, menade Torsten och pekade på sina 4.000-5.000 hotellnätter under alla resor runt jorden. Är inte det erfarenhet? Hotellrörelsen har också bidragit till produktutvecklingen för Orrefors Kosta Boda. Idag säljs glastvättställ, glasbarer och glasbarstolar till andra hotell.

 

Sikta högt!

För mannen som en gång i tiden trodde att han var lat och som trodde att han skulle sitta 90% av tiden på kontoret, finns bara en väg framåt och det är uppåt! Målet är 10 miljarder i omsättning, 10 miljarder i börsvärde och ett resultat om en miljard kronor före skatt! ”Utan dessa vansinniga mål kommer vi inte dit vi ska” säger Torsten. Idag vet han att det är 10 % strategi och 90 % hårt arbete som ger resultat. Goda sådana.

Kristina Sandström