Studiebesök SKF 27/9

skftour

När ett kullager drar mer än bokmässan!

Det är torsdagen den 27:e september och Bokmässan har öppnat för 28:e gången. Men, jag lämnar den tidigt på eftermiddagen för det gäller att komma i tid till SKF. Vi har nämligen fått besked om att portarna stängs kl. 17.00 och det kan ju bli strul i trafiken, speciellt som regnet denna september har en förmåga att bara ösa ner. Så sagt och gjort, jag är tidigt på plats för jag har ju lovat att skriva om besöket.

Vi är för många för att alla ska kunna gå samtidigt, så de första 20 tågar iväg mot fabriken. Vi övriga som är kvar, ska få börja med att se en film som togs fram i samband med 100-årsjubileumet, 2007.

Bakgrund och historia

Liksom ett annat företag som numera finns i Gamlestaden så har SKF en textil bakgrund. Det hela började med att ingenjören Sven Wingquist, 1907 uppfinner världens första självinställande kullager. Samma år grundas SKF och första året hade företaget 15 anställda och bara 2 200 lager produceras. Nu 2012 produceras närmare 750 miljoner lager i över 100 fabriker och finns representerade i över 130 länder. Intressant var att få veta att arbetsstyrkan bestod i början av 15 personer varav många var fackliga agitatorer som hade blivit avskedade från andra arbetsplatser. Idag finns bortåt 40 000 anställda världen över varav ca 3 500 i Sverige.

SKF av idag

Efter filmen var det dags för en tur i utställningshallen. Nu är jag personligen inte så tekniskt bevandrad men, även en teknisk amatör som jag kan bli fascinerad av det precisionsarbete som ett kullager är. Utvecklingen har under de dryga hundra år som företaget funnits gått framåt och nu arbetar man inom fem (5) områden; kullager, smörjsystem, tätning, mekatronik och service. Företaget arbetar på olika sätt aktivt för att bidra till en hållbar utveckling och nu återvinns exempelvis 100 % av slipspånen, 93 % av all olja i produktionen och produktutvecklingen fokuserar inte bara på helt nya produkter utan även på att göra så befintliga lösningar blir mer energieffektiva. Det var mycket mer som vi fick veta/kunde läsa oss till och i mängden av ny kunskap som jag vill dela med mig är att i ett vanligt hushåll finns ca 200 lager. En bil har 50-100 lager och bildindustrin är en viktig partner för SKF i deras produktutveckling. Formel 1 och Ferrari hamnar i denna kategori.

Tillverkningen

Så var det dags för fabriksbesöket och vi mötte den första gruppen som var på väg tillbaka in för att se film och utställning. Under vår rundvandring i fabriken fick vi såväl se de olika förberedelsestegen tills man har alla beståndsdelarna klara som hur man sätter ihop kullager, modell större. Kan här avslöja att kulorna inte är runda! Fabriksbesöket var en upplevelse som är svår att beskriva utan jag vill snarare uppmuntra er alla att ta nästa chans när den kommer att besöka SKF för i fabriken finns både en oljebar och ett torg. När vi gick därifrån fick vi uppleva ytterligare ett septemberregn.

Läs mer om SKF’s historia på deras hemsida http://www.skf.com/portal/skf_se/home/omskf?contentId=056873&lang=sv och annan fakta kan du få fram genom att navigera på www.skf.com .

Ann Margreth Hellberg