Lite smak av Italiensk kärlek, mat och vin…

(Middag)

1.-Italiensk-middag-1024x682

En stund av Italien…
Så lätt att försvinna in i drömmar om Italien med alla sina fantastiska städer – Venedig,  Florens och Rom… Landet med alla sina ovärderliga lämningar från över 3 000 års historia och som skjuter ut som en stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet itu. Denna kväll till ära tog vi med en bit av Italien till bordet där våra medlemmar fick inte en italiensk middag tillsammans.

Och detta kök, med all sin kokkonst som så många av oss bara älskar…
Köket som kännetecknas av sin enkelhet och höga kvalitet på råvaror. Några av de rätter och produkter som det Italienska medelhavsköket erbjuder fick vi smaka på under kvällen. Mozzarella, olivolja, parmaskinka, pasta, kalvkött – allt så underbart gott! Kvällen till ära serverades Casa Vinironia, ett utsökt rött vin som valts ut för att passa vår meny denna kväll. Lite längre ner kan du ta del av kvällens meny samt en annorlunda smakupplevelse där vi fick tävla och testa olika sorters mozzarella, parmaskinkor och vin. Och ännu längre ner kommer du även hitta bilder från kvällen.

Denna afton gick verkligen i njutningens tecken! Tusen tack till alla våra medlemmar som gästade oss och förgyllde kvällen lite extra. En italiensk tiramisú med en kopp starkt kaffe fick avsluta denna fantastiska kväll. Och min egen avrundning på kvällen gör jag med följande ord:

Mia Cara, ti voglio bene”
(My darling, I love you…)

21.-Mia-Cara-ti-voglio-bene-1024x682

Vid pennan,
Marielle Palm,
Eventsamordnare, HHGA

 

Ps. Ett stort tack vill jag också ge till Jenny Elwe från Elwe Mat & Hälsa Italia som presenterade kvällens meny för oss. Tack också Linnea Åsbrink, LetUs, som tagit fram kvällens tema.

MENYN under vår Italienska kväll bestod av:

17.-Anti-pasti-Carciofie-salame-Caprese-e-Focaccia-1024x68218.-Primo-piatto-Karl-Johan-Ravioli-m.-Valnöt-basilikasås-smörstekta-kantareller-1024x682
19.-Secondo-piatto-Vitello-tonnato-e-Insalata-di-patate-à-la-Toscana-kalv-i-tonfisksås-med-toscansk-potassallad-1024x68220.-Dolce-Espresso-e-tiramisú-1024x682

  1. Anti pasti: Carciofie salame, Caprese e Focaccia
  1. Primo piatto: Karl-Johan Ravioli m. Valnöt & basilikasås, smörstekta kantareller
  1. Secondo piatto: Vitello tonnato e Insalata di patate à la Toscana (kalv i tonfisksås
    med toscansk potassallad)
  1. Dolce: Espresso e tiramisú

 

En annorlunda smakupplevelse
Linnea Åsbrink tog oss också med på en annorlunda smakupplevelse där vi fick tävla och testa olika sorters mozzarella, parmaskinkor och vin för att testa våra italienska smaklökar.  En enkel match kan man tycka, men faktum var att de flesta av oss hamnade långt ifrån att komma rätt…

5.1-1024x6826.1-1024x682

Följande kunskap testades vi alla på:
Parmaskinka – Skinka lufttorkad i minst 12 månader. Har sitt ursprung i Parma i Italien. Skinkan får inte har några tillsatser förutom sicilianskt havssalt. Skinkan kommer från grisar inom 11 utvalda regioner centrala och norra italien.

Buffalomozzarella – Gjord av mjölk från vattenbuffalon. Det finns bara 95 mejerier i italien som får tillverka denna. Har en glatt yta utan på men är gryning och faller isär inuti, till skillnad från mozzarella gjord på komjölk som har en mer gummiliknande känsla.

Amaronenvinet – Druvorna torkas i 3-4 månader innan de pressas. Druvorna har odlats inom valpolicellaområdet i italien. Amaronevinet som dracks hade en smak av mörka körsbär, torkad frukt, katrinplommon, choklad och viol.

Utöver de produkter som presenteras ovan, fick vi även testa olika färska örter.