Känsla i varumärket. Varumärkesdesign.

Lunch

annikalarsson

Annika Larsson, Gappio

Det är bara ett fel med den nya parkeringspolicyn på Heden och det är att de inte har bytt ut parkeringsautomaterna. Och något som är säkert är att om du väljer att betala med kort så behöver du ha gott om tid. Att hitta en plats gick på nolltid att betala…

Vi har bänkat oss för att efter lunchen lyssna på Annika Larsson som är Creative Director på Gappio och som arbetar med att designa känslor och att hitta unika varumärkespositioner som ibland innebär att det skapas helt nya branscher. Gappio’s banner är ”Vi skapar koncept med magkänsla. En magkänsla som gör din kund till den bästa marknadskanalen. en kund som berättar vidare om ditt varumärke … pass it on…

Annika Larsson börjar med att berätta en historia om den lilla flicka som fick mer än bara en köpupplevelse när hon köpte vindruvor på Harrods i London i slutet av 50-talet.

Annika menar att det är de varumärken som skapar magkänsla, minnen associationer etc. som vi är beredda att betala för. De andra köper vi bara pga. priset. Själv gjorde hon som flickan i berättelsen och köpte druvor på Harrods när hon startade företaget.

Annika gav oss två exempel på jobb som hon/Gappio gjort. Det första var när de lyckades få in sexleksaker på Åhléns. Först arbetade de fram målgruppen och den var kvinnor i åldern 30+ som bor i/nära storstad. De genomförde en fokusgrupp som gav dem insikt i vilka drivkrafter som fanns exempelvis ville de känna stolthet när de köper en produkt. Det blev s tarten till magkänslan ”picknick” och som förstärks av valet av mönster på förpackningar. Serien heter Belladot och har en payoff som lyder ”Best Friend Moments” och de olika produkterna har egennamn som Bodil, Ebba, Viktor etc.

Tillverkaren ville initialt ha genomskinnliga förpackningar med det ville inte de presumtiva kunderna och så blev det inte heller. Åhléns var initialt helt ointresserade men ändrade sig och lanserade sortimentet i de butiker som skulle ha apotek.

Resultat
Projektet belönades med guld i Svenska Designpriset som Årets Våghals 2010.

Det andra exemplet var Swedavia som är företaget som driver landets flygplatser och Luftfartverket ansvarar numera bara för flygtrafiktjänsten.

Landvetter Airport ville designa en känsla och lyfta fram en lokal identitet inom ramen för Swedavias varumärkesplattform. Researcharbetet kom fram till fyra avgränsade känslorum/delar:

1. Transport/parkering samt Incheckningshall
2. Säkerhetskontroll
3. Airside
4. Ankomsthall.

Gappio fokuserade på att lyfta de positiva känslorna och dämpa de negativa. Utifrån det skapade de en associationsgrund till fyra årstiderna. Det startade med Incheckningen, där de utgick från offpiståkningens och när vintern var satt, föll övriga årstider på plats.

Resultat
Årstiderna är en intern handbok med tre byggstenar: Årstiderna, Lokal inspiration samt Personalkultur.

Personalen i säkerhetskontrollen har numera kostym istället för uniform. När ombyggnaden av Landvetter flygplats är klar så kommer vi/jag nog lättare att upptäcka skillnaden men jag såg mer de upprivna och cementerade golven när jag var där senast, en dryg veckan före föredraget.

Magkänsla
Årstiderna

Avslutningsvis, som några tips på vägen, fick vi med oss följande;

–  Lär känna din målgrupp
– Våga tvärtom (istället för att våga annorlunda)
–  En personlig historia fastnar
–  Tillsammans ger det ökad attraktionskraft och ökad vinst.

Vid pennan / Ann Margreth Hellberg

Föreläsningsdokumentation