JCE Group – Hampus Ericsson

Torsdagslunch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under torsdagslunchen den 6 april 2017 gästades HHGA av Hampus Ericsson, VD för JCE Group. Extra roligt är det att Hampus är Handelsalumn (examen 1997) och nu även medlem i HHGA! Hampus inledde med att berätta om JCE Groups historia.

1971 startades företaget under namnet Container Safe J C Ericsson. Grundare var Hampus pappa, sjökapten J Christer Ericsson. Han hade uppfunnit ett gummibandliknande alternativ till de tunga och otympliga kättingar som höll fast containrar på lastfartyg. Då man inte hade patent på produkten, utsattes man snart för konkurrens. Christer Ericsson satsade då på att bygga ”floatels”, dvs flytande bostadsplattformar, vilka fungerade ungefär som LEGO och kunde byggas ihop på varandra. Världens första floatel byggdes i slutet av 70-talet av Götaverken Arendal och snart var man världsledande på området och börsnoterades på Stockholmsbörsen. Företaget bytte namn till Consafe Offshore.

I början av 80-talet fick Consafe ekonomiska svårigheter och försattes i konkurs. Christer Ericsson gav sig då in i hotellbranschen och tillsammans med den kände arkitekten Gert Wingårdh designade han de ”gröna lådorna” som kännetecknade Good Morning Hotels. Totalt ägde Consafe 21 hotell, vilka avyttrades år 1999.

1987 vände Consafe blickarna mot Sydamerika och investerade i bl a i skog och sågverk. Hampus nämner just Chile som ett bra exempel på hur JCE Group idag arbetar med länder långt bort. Man har alltid en lokal ledning med en långtgående frihet under ansvar.

1997 etablerades Safe Offshore som köpte tillbaka tre bostadsplattformar och Prosafe grundades, vilket ännu idag är marknadsledande på plattformar. Mellan 2003 och 2006 gjordes många förvärv, bl a Semcon, Cybercom och BRUKS.

2006 stod det klart att olikheterna i personlighet mellan far och son Ericsson var alltför stora, där Christer var en utpräglad entreprenör och Hampus mer försiktigt lagd och Hampus valde därför att lämna familjeföretaget och pappa Christer drev ensam verksamheten vidare på sitt sätt.

När lågkonjunkturen slog till 2008 fick koncernen stora problem i flera av verksamheterna och Christer vände sig till Hampus med frågan om han kunde tänka sig att komma tillbaka. Han fick 24 timmar på sig att lämna besked. Hampus utnyttjade hela sin tidsfrist, talade med familjen och bestämde sig för en come back. När han väl lämnade sitt besked till fadern visade det sig att denne redan talat med pressen, så nyheten blev publik innan Hampus egentligen hade bestämt sig!

Hampus villkorade sin återkomst med att pappa Christer inte skulle få lägga sig i verksamheten. Han skulle få tre försök och efter de två första slutade han också blanda sig i och därefter kompletterade far och son varandra på ett bra sätt. År 2010 utsågs Hampus till VD för JCE Group. Han har valt att utveckla verksamheten utifrån tre grundpelare: struktur, förändring och opportunism. Den viktigaste tillgången i bolaget är utan tvekan människorna, enligt Hampus. Idag arbetar 5200 personer av 50 olika nationaliteter i koncernen, som är indelad i det tre investeringsområdena JCE Industries, JCE Investments och JCE Real Estate & Others.

Hampus säger att JCE Group ständigt letar efter nya intressanta investeringsmöjligheter, gärna inom Cyber Security, eHealth, Software och Automation. Man söker främst bolag med ett företagsvärde om 10-750 MSEK och med positivt cash flow, belägna i Skandinavien eller Nordeuropa och gärna marknadsledande och med starka management teams.

Hampus avslutar med att ännu en gång framhålla personalen som den absolut viktigaste tillgången. Själv framstår han som en mycket sympatisk ledare med både hjärta och hjärna. Dem som får förmånen att arbeta ihop med Hampus, kan jag bara gratulera!

Kristina Sandström