Hur Stena Line kopplar värdegrunden till resultatet…

Torsdagslunch

1

Ett företags värdegrund – är det bara en sträcka ord eller har det faktiskt med sista raden i balansräkningen att göra?

Efter en kort presentation av sig själv öppnar Linda Hammarstrand, Internal Communications Manager på Stena AB, sin föreläsning med just denna fråga. Och den är definitiv relevant att ställa sig. Det är tyvärr många företag och organisationer idag som inte inser vilken viktig pusselbit kulturen faktiskt är i det egna strategiska arbetet, menar Linda.

På Stena har det blivit en av de viktigaste frågor man driver internt. Satsningen har blivit mycket lyckosam. Både resultatet och vinsterna syns definitivt i sista raden av balansräkningen. Korttidsfrånvaron har minskat drastiskt, personalen har fått ett större engagemang, man har en direkt feedbackkultur som skapar en helhetsförståelse till både verksamheten, resultat och hur viktig varje medarbetares insats är.

Arbetet med att utveckla ett företags värdegrund är inte något som är enkelt och vägen är inte heller spikrak. Det krävs ansträngningar och att investera långsiktigt. Dessutom behövs ett grundligt förarbete. De som sitter i företagets ledningsgrupp pratar ofta om visionen och man sätter mål och lägger upp arbetet att nå fram med hjälp av en strategisk handlingsplan. De tycker själva att allt är tydligt, glasklart och nu är det bara att köra, säger Linda. Det man glömt är att man inte har personalen med sig. Det misstaget gjorde även Stena. Man satsade enormt mycket på att informera alla medarbetare. Tillslut insåg de att de gått förbi sina medarbetare. De saknade förståelse för vad företagets strategi, mål och fokus var.

Resan mot en starkare värdegrund inom Stena startade för 5 år sedan
För 5 år sedan jobbade Linda på HR. Sverige befann sig i lågkonjunktur och HR-avdelningen jobbade i högtryck och man badade i ansökningar. Det kom in ca 10 000 ansökningar om året och många sökte jobb bara för att man ville ha vilket jobb som helst. De hade vare sig rätt bakgrund eller rätt ambitioner. På Stena behövde man hantera en arbetssituation som krävde enormt mycket resurser och man behövde hitta ett sätt att få upp kvaliteten på de ansökningar som kom in. Dessutom har man fått högre kvalitet på ansökningar som kommer in. De som söker får direkt kunskap om Stena Line, vad företaget förväntar sig av sina medarbetare och vad man som medarbetare kan förvänta sig av företaget. Även startsträckan för att vara nyanställd har minskat. Det är helt enkelt många parametrar  som bidrar positivt till företagets balansräkning.

”Vi vet att Stena är ett fantastiskt företag, men det passar inte alla att jobba hos oss”, säger Linda. Så syftet med den interaktiva filmen var bland annat att direkt få en känsla för om man passade för att jobba på Stena eller inte.  Stena Line är ju komplex och man ska kunna axla många olika slags roller och situationer, berättar hon. I ena stunden står du kanske och säljer Clarins läppstift. I nästa stund går larmet och du måste på med rökdykardräkt och ta hand om gäster på ett säkert sätt.

Lindas uppdrag blev att skapa en interaktiv film där man direkt vid ansökan både bromsade och gasade. Vi skulle bromsa antalet ansökningar, samtidigt som vi skulle gasa på med ökad kvalitet på ansökningar som kom in. Filmen skulle direkt ge en känsla för vad det innebär att jobba på Stena Line. De som söker ska både ha sett och ”känt” den känslan genom filmen och fått förståelse till vad som krävs hos oss. De ska också veta vad de kan förvänta sig från oss. Ledningen beslutade om att satsa på att göra en gedigen förundersökning för att nå fram till den ambitionen.

Nu började Linda resa runt till alla länder och i alla hamnar där Stena hade båtar. Under 6 månader intervjuade 160 stycken av företagets medarbetare. Hon ställde frågor som ”Vad är kärnan i Stena Line, vad är det du älskar med företaget?”, ”Hur gör du för att uppnå din försäljningsbudget?”, ”Hur känns det när du överträffar kundernas förväntningar?” etc. Linda upptäckte då att personalen inte alls kunde sätta ord på vad som förväntades av dem och de visste inte heller tydligt vilka mål företaget hade.  Linda insåg att Stena gått förbi sina medarbetare i strategiarbetet och all information som man mailade ut till sina medarbetare lästes inte av alla.

Linda kom tillbaka till ledningen och ”vred ur en trasa med sanning”. Man hade kunnat fortsätta att informera, instruera och i vissa fall beordra ut vad företagets medarbetare skulle göra. Det hade dock inte lyckats hittills med att nå fram. Ledningen lyssnade, var modiga och valde att satsa på utbildning istället för information. Det var ytterligare en lyckosam satsning och stärkte värdegrunden i företaget ytterligare. Linda fick nu ansvaret för att starta Stena Line Academy och vi välkomnade våra medarbetare in i framtidens skola kan man säga, säger hon. Hela Akademin vilar på en bas av interaktiva e-learningar kring SÄKERHET och SERVICE.

Det här var vår första satsning på att skapa en gemensam utbildning inom Stena, säger Linda. Hon såg klart och tydligt framför sig visionen av att alltid vara säker och trygg i sin yrkesroll. Det skulle handla om att alltid ta hand om och att överlämna det bästa både till våra gäster men också till nästa kollega som byter av. Ett förhållningssätt som också skapar en helhetsförståelse till vad som är på gång på övriga avdelningar på båtarna samt att gästerna känner sig mer omhändertagna. Utbildningen ”Stafetten” var född. 2012 blev Stena vinnare i kategorin ”Årets Kompetenssatsning 2012” för denna utbildningsinsats.

Juryns motivering till att Stena vann pris för ”Årets bästa kompetens- satsning” var:
”Här används kompetensutveckling fullt ut som strategiskt verktyg, både för att minska risker och för att lyfta förståelsen för kärnvärden och kärn- kompetenser. Med ett kraftfullt och strukturerat arbetssätt har man fått ut lärandet i hela organisationen – en mobil verksamhet med diversifierad och rörlig målgrupp. Satsningen spänner över att attrahera, utveckla och ta tillvara på medarbetarnas kompetens och det är extra roligt att se att rekryteringssteget är med. Satsningen har resulterat i en god överblick över kompetensläget i organisationen, genererat stora besparingar och blivit en katalysator för vidare arbete”.

Lindas sammanfattning kring att arbeta med värdegrund:

–          Ge aldrig upp. Man måste ner i diket emellanåt. Det finns inte något företag i hela världen som kan utvecklas om det inte finns några konflikter.

–          Involvera era medarbetare. Låt era medarbetar få huvudrollen i allt ni gör i företaget. Låt deras ansikten synas, låt dem få stå för företagets citat.

–           Arbeta tillsammans och inte bara samtidigt. Det visar bland annat att ni respekterar och lyssnar på medarbetarnas åsikter och att ni sätter värde på deras arbetsinsatser. Ni blir helt enkelt mer trovärdiga.  

Linda som person
2013 vann Linda utmärkelsen ”Årets Eldsjäl” från Swedish Learning Awards. Motiveringen löd: ”Linda har ett enormt engagemang och brinner för att utveckla Stena Line och dess organisation. Linda har arbetet med implementeringar av värderingsfrågor på direkt uppdrag av Stenafamiljen. Linda är varmt uppskattad av sina kollegor både innanför och utanför Stenasfären. Hon beskrivs som ett utåtriktad, passionerat och extremt envist yrväder som man blir glad av att jobba med.

Linda är presigelös, orädd och modig. Hierarkier skrämmer henne inte. Hon känner alla, pratar med alla och får andra att inse sitt eget värde. Hennes entusiasm och positiva attityd är helhjärtad och skapar engagemang hos omgivningen och arbetslust hos kollegorna. Hon lyckas få sjökaptener att bli eld och lågor över utbildningsfrågor!” Linda drivs av att människor och möten med människor. Hon har övertygelsen av att ett företags framgång helt och hållet vilar i händerna på medarbetarna. Hon menar att varje företag behöver skapa förståelse för för att både höja värdet av varje medarbetares arbetsinsatser. Då skapas förutsättningar att också påverka dem positivt med företagets mål.

”Hur skapar man då ett starkt glödande varumärke?, säger Linda och frågan är knivskarp. Vi som sitter i publiken har ju redan förstått att det handlar om människor, via företaget och företagskulturen. ”Men vad mer…?”. Linda fortsätter och berättar att det handlar om hur vi definierar och jobbar med vårt sätt att lösa saker på, att ta emot medarbetare och våra gäster med stärkt trygghet och service på hög nivå. Men det handlar också om hur vi hanterar missnöjda kunder. Och kanske det viktigaste av allt, vi måste själva leva som vi lär. Gör vi inte det faller vi pladask. Allt hänger ihop i slutandan, menar hon. Själv har hon inspirerats enormt mycket från Disneys Service och Business Management utbildning som hon gick. Där fick hon många stunder av Wow-upplevelse. Det var fantastiskt att se hur man höjde värdet på sina anställda och hur Bob som stod i baren presenterades med att han gjorde företagets godaste kaffe. ”Vilken fantastiskt överlämning!”. Hon såg hur medarbetare växte och hur nivån på service både stärktes och sköt i höjden. Det var insikter som hon tog med sig hem och började implementera hos Stena i deras arbete med värdegrunden.

Linda inspireras fortfarande dagligen av de ord som former Walt Disney World EVP Lee Cockerell´s sa: ” It´s not the magic that makes it work. It´s the way we work that makes it magic”. 

Vi tackar Linda för en mycket inspirerande och magisk lunch…
Tusen, tusen tack!

Text och bild,
Marielle Palm,
Eventsamordnare, HHGA