GP och journalistikens överlevnad.

Torsdagslunch

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 23 mars gästades HHGA av Christofer Ahlqvist, tf chefredaktör på GP och Johanna Niklasson, Marknadsdirektör på Stampen Media. Dagens rubrik var ”GP och journalistikens överlevnad”.

Som marknadsdirektör är Johanna ansvarig för prenumerationsintäkterna från GP och de andra fem dagstidningarna och åtta gratistidningarna som ingår i Stampen Media. Samtliga är lokaliserade runt Västkusten och når tillsammans 839.000 individer. Christofer har en bakgrund som chefredaktör i 10 år på Metro och har vid besöket på HHGA suttit som tf chefredaktör i två veckor.

Rekonstruktion

Christofer började med att berätta att Under GP:s 150-åriga historia har framtiden aldrig varit så osäker som under 2016. Tyngd av koncernens skuldsättning gick tidningen ned för räkning, men i skuggan av en av tidernas största företagsrekonstruktioner levererade GP ett journalistiskt hantverk som gjort skillnad, med blixtsnabb breaking news-rapportering och positiva försäljningsresultat.

Christofer berättade vidare att medarbetarna under hela året visat kämparglöd och fullbordat flera stora utvecklingsprojekt. Denna handlingskraft har varit ett avgörande bidrag till att koncernen lyckades med rekonstruktionen och har bäddat för tidningens framtid som en viktig demokratisk aktör på Västkusten. Även prenumeranterna och annonsörerna har stöttat GP genom hela processen.

Vad har då hänt sedan slutet av 2016? Rekonstruktionen blev klar efter 158 dagar och en ny styrelse tillsattes tillsammans med en ny VD och Christofer som ny chefredaktör. Allt sammantaget innebar det en rejäl nystart för verksamheten och nu menar Christofer att det är upp till bevis som gäller!

Christofers målsättning är att GP ska stå för lokal kvalitetsjournalistik och att alla på tidningen ska vara en del av det demokratiska navet. Ingen annan i Västsverige gör det som GP gör! Man har t ex dragit igång ”Pratbar” i Nordstan, där ”Den sjuka vården” ska debatteras och där alla får göra sin röst hörd.

Christofer vill också sätta Göteborg på kartan och är noga med att påpeka att han älskar Göteborg! Han har också som mål att utmana Stockholms-medierna och att synas mer i mediedebatten. En av de viktigaste uppgifterna är att granska makten. Han nämner Kamelcentrat i Angered som ett exempel på när GP avslöjat hur våra skattemedel används på ett tveksamt sätt.

 

En mediemarknad i förändring

Christofer går sedan över till att prata om de stora förändringar som mediemarknaden just nu går igenom. Det gäller allt från det faktum att alternativa källor och fejknyheter breder ut sig, till att annonsmarknaden minskar. Undersökningar har visat att var femte svensk misstror traditionella medier. Många ifrågasätter varför GP inte skriver ut etnicitet och namn på brottslingar och Christofer berättar att det beror på att GP bara följer de pressetiska reglerna, som innebär att man endast ska skriva ut denna information om det har betydelse för nyhetsvärdet.

Utmaningarna på annonsmarknaden med internationella aktörer som Google, innebär en stor utmaning för tidningen. De unga köper inte heller tidningen i pappersformat, men en positiv förändring är att betalningsviljan för kvalitativ journalistik har tagit fart på riktigt i storstadsområdena.

Ytterligare en stor förändring för GP är att måttet på framgång förändras. Man tittar idag mycket mer på lästid än räckvidd. Hur långt ned på sidan läser läsaren och hur länge stannar han/hon inne på sidan? Det är då viktigast att innehållet är bra och det är också detta som är journalistens dröm. ”Mycket roligare än räckvidd”, säger Christofer.

 

Vägen framåt

Johanna berättar sedan att vi ska veta att GP står mycket starkt, papperstidningsdöden till trots. Mer än varannan göteborgare nås av GP och GP är starkare i Västsverige än vad SvD och DN är i Stockholm.

Hon berättar vidare om GP:s fokus och vägen framåt. Man kommer att fortsätta utveckla digitala medier men papper kommer alltid att finnas kvar. ”GP älskar print”! Genom att satsa på dem som jobbar på print, kommer man att bli bättre på on-line.

GP vill också bli ett tydligare alternativ till de alternativa nyhetskanalerna och därmed öka sin trovärdighet. Man vill också ha mindre fokus på snabbhet och lägga mer kraft på fördjupning. Bättre och längre reportage, fokus på Göteborgs-nyheter och faktabaserad nyhetsrapportering, är upplevda framgångsfaktorer. Med starka stilister och profiler som Alice Teodorescu och Kristian Wedel och hög tillgänglighet och enkelhet i distributionen till prenumeranterna, ska Johanna och Christofer styra tidningen mot framtida framgångar. Johanna avslutar med att jämföra en prenumeration på GP med ett medlemskap i en ”Göteborgs-klubb” för alla som älskar Göteborg och Västkusten. Det ska vara enkelt att ha GP som en kompis!

Kristina Sandström