Exklusiv persisk nyårsmiddag

2014-03-26-18-48-00-1024x680

Så har HHGA´s alumner firat persisk nyår…

När vi här i Sverige börjar känna härliga vårkänslor, då börjar iranierna med sitt nyårsfirande. Det persiska nyåret är en av de största och viktigaste högtiderna för alla iranier, oavsett religion eller etnisk tillhörighet. Till denna kväll var det ett härligt gäng alumner som samlades för att få en ny upplevelse, att lära känna en ny kultur både med mat och traditioner kring det persiska nyårsfirandet. Vi startade med en stunds mingel där vi serverades bubbel och lite tilltugg.

Högtiden startar tisdagen innan vårdagjämning och festligheterna pågår under 18 dagar. Vår iranska värdinna Helena berättade om det persiska nyårsfirandet och den traditionella nyårs- dukningen. Det är inte ett nytt år man firar in, utan det är våren och att ett nytt liv som börjar som firas. Det persiska nyårsfirandet har sitt ursprung i en forntida religion, Zoroastrism, som grundades av Zarathustra omkring 1000 f. Kr. Helena berättar att det egentligen inte handlar om religion utan att man hyllar de elementen (eld, jord, vatten och luft).

Efter denna förnämliga presentation gick vi alla vidare till det uppdukade bordet, med massa härliga persiska rätter. Det var en upplevelse utöver det vanliga med många smaker som lyftes fram. Middagen var en njutning och det var svårt att slita sig när klockan började närma sig 20:30. Vi tackar både Linnea och Helena för ett ovanligt trevligt evenemang!

Helenas familj äger restaurang Three Doors Deli som är en persisk matbar. Resturangen vårdar den persiska matkultren som i århundraden har använt färska örter, torkade bär, frukter och saffran för att få balans i sina smakrika grytor, soppor, meze, lamm- och kycklingrätter. http://threedoorsdeli.se/

Dokumentation från kvällen, klicka här:
Persisk nyårsdukning
Menyinformation