Evenemang – en del av Göteborgs DNA

Årsmöte 2015

Föreläsning med Lotta Nibell, HHGA´s årsmöte 16.04.2015

19.-Lotta-Nibell-VD-Got-Event

Lotta Nibell, VD Got Event AB Lotta Nibell,  VD för Got Event AB. Hon tillträde tjänsten som VD på Got Event AB i april 2014 och känner efter ett år att hon hunnit bli ganska varm i kläderna. Lotta gick ut från Handels 1995 och har därefter nästan 20 års erfarenhet från turism och besöksnäringen. Närmast kommer hon ifrån Västsvenska Turistrådet där hon ansvarade för Strategisk utveckling och analys. Dessförinnan arbetade hon hos Congrex som arrangerade vetenskapliga möten samt hos Göteborg & Co och Turismens utredningsinstitut.

Denna kväll står Lotta framför oss och berättar om Got Event´s verksamhet. Hon är ödmjuk, har glimten i ögat, är hästtokig och barnsligt förtjust i Scandinavium och Ullevi. Arenorna är som ikoner med sin själ av historia där arkitektur särskiljer från andra arenor genom sina våglinjer. Något som står för evighetskänsla, säger hon. Dessutom skulle man kunna säga att Lotta har en del av sina rötter på Skandinavium. Lotta kan nämligen stoltsera med att ha besökt varenda Gothenburg Horse Show sedan eventet startade 1977. Hon var då åtta år och fick följa med moster Kerstin till Scandinavium för att titta på showen. På den tiden var arenan orange och för en liten tjej så kändes allting enormt stort. Förutom alla hästar så gjorde blomsterarrangemangen stort intryck, de var precis lika fantastiska som de är idag. Det största intrycket var dock att få se sina idoler Eddie Macken och David Broome. Vilka fantastiska hoppstilar de hade. ”Jag minns allt som det var igår”, säger Lotta. Gothenburg Horse Show är det enda evenemang som Got Event äger själva. I februari i år, 37 år senare, fick hon för första gången besöka eventet som VD för Got Event. Det känns stort för henne. Showen har utvecklats till ett världsarrangemang som nästa år slår till med dubbla världscupsfinaler för att storstilat fira 40-årsjubileumet.

Jorma-Valkonen-e1429702881452
Hoppningsbild från Gothenburg Horse Show 2015. Fotograf: Jorma Valkonen.

Lotta är stolt, mycket stolt. Got Event driver ju och förvaltar de stora arenorna i Göteborg. Årligen hålls 300 till 400 event dit 1,5 miljoner besökare kommer. Det är upplevelser vi levererar till besökarna och vår affärsmodell blir med det också en affärsmässig samhällsnytta. Idén och affärslogiken genererar ringar på vattnet genom att våra event skapar stort mervärde för Göteborgs näringsliv. Resultatet blir fler jobbtillfällen och nära en miljard kronor i turistekonomiskt värde för hotell, restauranger, handel etc. Dessutom ökar attraktionsvärdet till att både bo och arbeta här i stan.

Lotta har en tydlig bild av i vilken riktning hon vill styra Got Event. ”Jag vill se ökad konkurrenskraft, ökad lönsamhet och effekt samt att vi ska vara en av Göteborgs mest attraktiva arbetsplatser. Ullevi och Scandinavium ser stort och pampigt ut på utsidan, men det är trots allt människorna på insidan som gör skillnad”, säger hon. Hon är medveten om att det bästa sättet att få hit fler arrangemang är genom att kunna leverera på arenor som vi redan har.  Branschen är investeringsintensiv och Göteborgs utmaning är fortsatt utveckla arenorna. De måste hålla toppklass för att vara attraktiva för arrangörer och besökare. I ett mer långsiktigt perspektiv och för att Göteborg ska kunna bibehålla sin position krävs större investeringar. ”Någon gång i framtiden finns önskan om en ny, modern multiarena med större kapacitet än vad Scandinavium har”, säger hon. Några av dessa tankar delade Lotta med sig av till oss som närvarade denna kväll. Spännande… Målet är att få ett bredare utbud av evenemang som tilltalar både göteborgare och de som i olika former besöker vår stad, säger hon.

Tusen tack Lotta. Du fyllde oss med inspiration och förväntan över hur Göteborg kommer att utvecklas. Det tillför en helt ny dimension av vår stad.

Text o bild,
Marielle Palm
Got Event AB, Göteborgs Stads arenabolag som driver några av Sveriges mest älskade arenor: Ullevi, Scandinavium, Gamla Ullevi, Valhalla IP, Valhalla sporthallar, Frölundaborg samt Valhallabadet. Bolaget omsätter ungefär 160 miljoner kronor, bedriver ett aktivt miljöarbete och är miljödiplomerade. Verksamhetens affärsidé – ”Vi erbjuder förstklassiga upplevelser, trygghet och hög servicenivå i moderna stora arenor. Got Event ska bidra till att Göteborg blir en attraktiv stad att bo, verka och vistas i”. Visionen är att bli Nordens ledande arenabolag.

Du kan läsa mer om Got Event här.
Lottas presentation kan du titta på här