Ett säljande personligt varumärke…

Torsdagslunch

Ulla-Lisa-1024x807

Ulla-Lisa vet att hennes kunder vill ha resultat, inte bara från henne utan även från sina kunder och förstås också internt av sina medarbetare. Men hur ska man fånga allt och hur ska man packetera alla ”goa grejer” som man kan och ska sälja?? Ja, det är inte alltid så lätt. Börja jobba för att höja medvetenheten kring företagets värderingar och ditt eget varumärke så kommer du samtidigt att höja din attraktionskraft, menar hon.

Idag är det nya tider med nytt sälj som gäller. Det går inte att göra som när min säljkarriär började, då man letade kunder i telefonbokens gula sidor, säger Ulla-Lisa. Det var på den tiden när man jobbade hårt med att sätta ihop en säljpresentation med tillhörande powerpoint som sedan tog runt 20-30 minuter att presentera för kunden. Vilket jobb man hade gjort och så nöjd man kände sig för nu skulle ju kunden absolut köpa av mig!!  Men vad var det sedan som ofta hände?? Hur många säljsamtal har inte många med mig haft, där vi upptäckt att kunderna istället höll på att somna, säger hon. Det här sättet att sälja är enligt Ulla-Lisa helt förlegat idag. Det går inte bara att tro att man ska bli vald. Istället måste vi agera proaktivt, något som gäller både för företag och individ. Jobba medvetet med vad du vill utstråla och vad du har som attraherar. Utifrån det ska du sätta agendan och sedan jobba med och förstärka i relationen du skapar med kunden eller andra vi möter som vi vill ha en relation med.

Det gäller alltså att inte snacka så mycket själv. Börja prata utifrån kunden och dennes erfarenheter och behov. Men innan du kan göra det måste du förstå konsten att lyssna aktivt. Ställ helt nya frågor kring kunden som person, t ex om han är en god köpare? Ofta säger de ja. Nästa fråga som är aktuell att ställa till sig själv är vem kunden egentligen köper av? Svaret är enkelt, den han tycker om. Och varför tycker vi om någon? Jo för det är något som vi attraheras av. Så om din kund säger att han är en god köpare, vad behöver du då själv tillföra för att han ska tycka om dig och slutligen också köpa av dig? frågar Ulla-Lisa. Ingen tycker om den som bara pratar om sig själv och de tjänster eller produkter man säljer. Det skapar inte någon relation. Se istället till att börja bygg på relationen. Kräng inte! Ha alltid i medvetandet att marknaden ändrar sig, kunderna ändrar sig och nya generationer ställer nya krav och har nya behov. Vi måste själva ändra på oss och den inställning vi har till att själva sälja, menar Ulla-Lisa.

Sälj innebär att kunden påverkar företagets resultat. Ha det med i tanken när du och dina kollegor arbetar med att vårda företagets värderingar och varumärke. Koppla sedan ihop det med dig själv och ditt eget varumärke. Det är då det börjar klicka mellan dig och dina kunder.  Det är helt enkelt attraktionsförsäljnings som gäller! Men glöm inte att det tar tid att utveckla relationer…

Ulla-Lisa Thordén är säljtränare, författare och en uppskattad föreläsare. Hon driver företaget Republic Consulting AB där hon arbetar med att utveckla ett aktivt, lustfullt och lönsamt säljande hos sina kunder. Du kan läsa mer om Ulla-Lisa på www.thorden.se eller i hennes blogg www.luspankochiderik.se.

Text och bild,
Marielle Palm, HHGA