”Fastigheter och investeringar, en hel livsstil”

LUNCHFÖRELÄSNING – GÖTEBORG

DSC01857
Erik Selin, VD Fastighets AB Balder  

”Vad skulle du gjort om du var ekonomiskt oberoende?”

En intressant fråga som Erik Selin inledde sin föreläsning med vid HHGA´s torsdagslunch 23/4 2015. Det är onekligen en mycket intressant fråga som kräver reflektion och jag tror vi var många som tänkte till en extra gång kring vårt eget svar. Det är nämligen inte pengar som driver Erik till framgång. Det är istället hans genuina intresse för fastigheter, att göra business och alla möten med människor som gör honom lycklig. En kombination av detta har Erik en naturlig fallenhet för och får honom att verkligen älska sitt jobb.

Redan som barn hade Erik ett ovanligt intresse i att läsa årsredovisningar. När han väl börjat kunde han inte sluta. I tonåren började även intresset för aktier och fastigheter. Under finanskrisen köpte Erik sitt första hus i Ängelholm. Då var han runt 24 – 25 år. När fastighetsverksamheten sedan tog fart så hade han inte något kontor, utan skötte all administration hemifrån. Det var här framgångssagan Erik Selin och Fastighets AB Balder började. Erik har både satsat och förlorat, något som gett honom möjlighet att växa både som person och i företaget Balder. Idag är han en av de största aktörerna på den svenska fastighetsmarknaden. När jag googlar på Erik ser jag att en av de stora VD:arna inom fastighetsbranschen säger om honom: ”stjärnorna har stått rätt för Erik Selin”. Själv säger Erik att ”vi gör nog egentligen helt fel enligt alla avancerade modeller som säger att man ska fokusera på att bara vara på en ort eller på ett område inom fastighetsbranschen”. För han gör inte som alla andra. Han har en grym intuition för när han ska investera och när han ska låta bli. ”Marknaden går i flock. Instinktivt gör att man vill köpa när det går upp och sälja när det ner. Det gäller att vara klartänkt och inte ryckas med. Tiden kommer hjälpa mig”, säger han.

Balders affärsidé är att med lokal förankring förvärva, utveckla och förvalta bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter på orter som växer och utvecklas positivt”. Balder äger idag både bostäder, kontor och specialfastigheter som t ex Spårvagnshallarna och Berns i Stockholm. Många av affärerna har uppstått ur tillfälligheter. Det har varit möten där relationer skapats och som lett vidare till affärstillfällen och samarbeten. Erik gillar att äga bolag tillsammans med andra. Det är både lärorikt samtidigt som det minimerar riskerna. Erik erkänner dock att han ibland får säga till sig själv att ”skärpa till sig” för det går inte att vara med på allt som känns bra. Balder har ett begränsat med kapital till de möjligheter som faktiskt dyker upp. ”Det är dessutom viktigt att jag först och främst tar hänsyn till aktieägarna och till vad som långsiktigt är bäst för dem”, säger han. Han jobbar långsiktigt i både affärer och relationer, som exempel tar han upp relationen med banken. Han tycker inte att man ska hoppa runt bara för att det blir en liten förändring någonstans. ”Är det någorlunda samma villkor så är jag extremt lojal. Målet är att aldrig lämna någon”, säger han.

Även om Erik fått stor framgång så har han också gjort sina misstag. Det har kostat Balder många miljoner om man bara räknar ekonomiskt. Tittar man på vad att det gett i kunskap så är det ovärderligt. Därför kan man se ”misstagen” som en stor kunskapskälla som gett Erik erfarenheter vilka utvecklat och lärt honom att investera mer effektfullt. Hela tiden har det varit viktigt att inte bygga Balders existens utifrån en eller få enskilda händelser och att kunna jobba flexibelt. ”Vi tycker om att ha många investeringsalternativ och det har ju varit framgångsrikt”, säger han själv. Balder är numera ett stabilt fastighetsbolag och man delar inte ut några aktieutdelningar varje år utan återinvesterar istället vinsten. Det är det bästa för aktieägarna. I början av Eriks och bolagets historia var expansionen kraftig på en uppåtgående marknad. Det skapade starka värden och genom det har Erik jobbat och lyckats få ner risken vilket säkrat Balders vinst. Idag är målet att driva Balder långsiktigt och ta låga risker. Detta är några av Eriks framgångar i att driva Balder och som gjort att han ligger i topp bland de stora fastighetsägarna i Sverige. (Länk, källa: Affärsvärlden, 23 april 2015, s.31)

Avslutningsvis kommer här några samlade tankar från Erik… Han tycker inte att man kan sia om framtiden. Det är alldeles för mycket slump som styr, hela livet är random. Han tror att fastigheter kommer att klara sig hyggligt även vid svagare makrofaktorer genom att räntan är så låg??.  Han ser ingen snabb lösning på erurokrisen och han tycker inte att det är någon fördel med en jätte het marknad. Då blir konkurrensen om objekten för stor. Istället föredrar han en ljummen marknad där allt tar lite längre tid.

Finns det några mer tankar som kan väcka intresse och som du vill dela med dig av?? Så här avslutar jag min berättelse om framgångsagan Erik Selin. Han är enormt ödmjuk och har ett fantastiskt ledarskap. Den starka värdering han grundar sitt arbete på i att bygga långsiktigt, oavsett om det är affärer eller relationer, har tagit honom till stora framgångar. Det har även gett honom möjligheten att minimera risker. Bakom dessa tankar ligger drivkrafter som är genuint Erik. Han drömmer inte om att göra snabba vinster, om att bli störst i fastighetsbranschen eller att tjäna mycket pengar. Istället vill Erik bara få fortsätta att ägna sig åt att göra affärer, driva fastighetsbolag och skapa relationer med intressanta människor livet ut. Det är ju det han är bäst på och det som han tycker är allra roligast att få jobba med. Helt enkelt Erik i ett nötskal. Just därför kommer han fortsättningsvis att med största passion fortsätta sluka årsrapporter på kväller och nätter. De kommer vara hans godnattsagor… I mitt huvud tänker jag hur hade Sveriges tillväxt kunnat se ut om vi hade haft en finansminister med Eriks tankar…?

Stort tack Erik! För mig blev stunden förtrollande… Och jag vet att många med mig fick stor behållning av din föreläsning.

Text och bild,
Marielle Palm Eventsamordnare
HHGA

Här nedan behöver jag din hjälp att uppdatera fakta BALDER är ett av Sveriges största fastighetsbolag och har vuxit enormt snabbt. Man har gått från att ha varit perifera till fastigheter på “fina gatan” och dessutom med betydligt lägre risknivå nu 10 år efter grundandet. Nu ägs Balder fastigheter för nästan 35 miljarder med ett börsvärde på drygt 20 miljarder. Portföljen är fylld av både bostäder och kontor samt specialfastigheter (bl.a. Berns & Spårvagnshallarna i Stockholm). Bolaget har växt utifrån Erik Selins fingertoppskänsla för att göra bra investeringar som lyfter. Den xx/xx var Balder börsvärde 20,7 miljarder. Företaget är noterat på Stockholmsbörsens Large Cap lista (sedan 1 januari 2015). Man har haft enorm tillväxt i hyresintäkter, marknadsvärde och börskurs de senaste 10 åren. Erik är bolagets huvudägare (38% av kapitalet). I skrivandets stund är de största hyresgästerna inom Balder ICA Sverige AB, Kopparbergs Bryggerier, Länsstyrelsen i Stockholms län, Profil Hotels, Scandic Hotels, Sirius International Försäkring, Stockholms Kommun, Stureplansgruppen, Västra Götalands Läns Landsting och Winn Hotel Group. Läs mer om Balder www.balder.se  

Bilder från lunchen:  DSC01824 DSC01822 DSC01855 DSC01823 DSC01850 DSC01837 DSC01872 DSC01875 .                                                                                                  Joakim Hökegård tackar av Erik Selin DSC01855 DSC01832 DSC01850 DSC01838 DSC01869 DSC01787 .                                                                                                   William Stenström och Lars Stenström DSC01798 DSC01810 Erik Selin, Anneli Egestam och Joakim Hökegård DSC01805 DSC01813  Anneli Egestam och Eva Johansson DSC01768 DSC01880 DSC01784 DSC01761