Besök SVT Väst

Producenten /redaktören John Carlsson instruerar Kajsa Fung i kontrollrummet.

Vid besöket den 4 oktober lotsade guiderna Maria Fägerwall och John Carlsson  oss genom SVT: s lokaler och vi fick inblick hur mycket planering och arbete som ligger bakom produktionerna.

På SVT Väst arbetar ca 130 st och där produceras Debatt, Uppdrag granskning, Nyhetsbyrån, På Spåret, Starke man m.m.

Det är långa förberedelser och bl.a. börjar redaktionen för På spåret sitt arbete redan i januari och då reser också filmteamet (3 personer) ut i världen och de återkommer i augusti med 39 st filmade orter till frågorna ”Vart är vi på väg?”. Bara det att få tillstånd att stå längst framme i loken och filma kräver  mycket arbete. Inspelningarna av programavsnitten (13 st) sker i oktober och är mycket välplanerade vilket innebär att programledaren Kristian Luuk har 15 välfyllda manussidor att läsa in till varje avsnitt. Det gäller att ha kontroll på allt som händer och utöver frågorna måste man också t.ex. veta exakt var man skall stå och till hjälp finns teijpbitar på golvet i studion. Totala kostnaden för På spåret är ca 12 Mkr.

Redaktören/producenten har en mycket viktig roll i inspelningarna och står i ständig kontakt med programledaren och är den som styr att allt går som planerat. Ofta får ju programledaren skäll för att avbryta gästerna i debattprogrammen men i verkligheten är det producenten som bestämmer detta genom att i programledarens hörsnäcka ryta till ”Bryt”.

I studion för Västnytt ligger det ett tangentbord och när sändningen avslutas vänder sig
nyhetsläsaren och börjar skriva på tangenterna. Men det händer inget eftersom tangentbordet enbart är en ”kuliss” och är enbart till för att nyhetsläsaren inte skall stirra på tittarna när avslutningstexterna rullar. Tittarna upplever nämligen det som mycket obehagligt och får negativa känslor mot nyhetsläsaren om sekvenserna blir för långa med tittande rakt in i kameran. Det är samma syndrom som när man åker hiss. Alla åkande tittar ju överallt förutom att ta ögonkontakt med de övriga i hissen.

Bo Ribbenholt