Alice Teodorescu

Torsdagslunch

alice-teodorescu

 

 

 

 

 

 

 

 

Alice Teodorescu – om kvotering och en tid då kvinnorna tar över.

Torsdagen den 1 december samlades en rekordstor publik (80 personer) på Hard Rock Café, för att avnjuta god mat och lyssna till en av Sveriges mest lysande och orädda debattörer, Alice Teodorescu. Alice är flitigt anlitad i media och i sin roll som ledarskribent på GP är hon omstridd men mycket uppskattad av många.

Alice kom 1989 till Sverige från Rumänien och familjen bosatte sig i Lund. Efter gymnasiet kom hon in på juristutbildningen i Lund, där hon kuggade på sin första tenta. Då hon fått höra att om man kuggar, så har man inget på Juridicum att göra, bestämde hon sig för att bevisa för sig själv och andra att så visst inte var fallet och hon genomförde utbildningen med bravur.

Först hade Alice alltid tänkt att hon skulle bli diplomat, men med tiden insåg hon att hon kanske inte var så diplomatiskt lagd, utan hade andra kvaliteter! Hon fick en praktikplats på Svenskt Näringsliv i Bryssel och det var där hennes engagemang i kvoteringsfrågan väcktes, då hon av en journalist fick följande fråga:

”Hur känns det att vara ung snygg invandrartjej på Svenskt Näringsliv?”

Alice förstod då att journalisten trodde att hon var inkvoterad och detta gjorde henne ledsen. Hon ställde sig själv frågan om varför hon tagits in och om hon var där för att fylla en kvot? När regeringen nu diskuterar en kvoteringslag (minst 40% av vardera könet i bolagsstyrelserna, annars böter) frågar hon sig på vilka kriterier man ska kvoteras in. Hon belyser med ett exempel skillnaden mellan hennes egen och Gudrun Schymans kompetenser och menar att det enda som förenar dem är att de har bröst. Endast kompetens bör vara kvalifikationen för att få komma in i en styrelse!

Som ett annat exempel på när kvotering är problematisk, nämner Alice GP:s ledarsida, där 2/3 är av östeuropeisk härkomst. Sveriges befolkning består inte av 2/3 östeuropéer och hon frågar sig vem av dem som måste sluta? Ytterligare ett exempel är att på juristutbildningen i Lund är idag 70% av studenterna flickor. Är det för många flickor? Ska vi kvotera in pojkar på utbildningen?

Alice talar vidare om mångfaldsdebatten och undrar varför hon – som kommer från en akademikersläkt – bara för att hon är mörkhårig ska kvoteras in, när en svensk kille från Norrland utan vidareutbildning, inte ska kvoteras in. Alice säger sig ha mer gemensamt med en vit medelålders man, än med Alexandra Pascalido, som också är född i Rumänien. Hon menar att man inte får reducera människor till stereotyper och att kvotering är ett stort problem som får märkliga konsekvenser.

Vad händer t ex när de många unga juristtjejerna blir i majoritet i bolagsstyrelserna? Ska vi då kvotera in mindre kompetenta män? Hon pekar också på ett exempel från sin egen livssituation. Om hon och pojkvännen skulle få två barn och det ena barnet får mörkt hår och tar namnet Teodorescu och det andra barnet ser ut som sin pappa och tar hans svenskklingande efternamn, vilket av syskonen ska kvoteras?

Idag presterar flickor bättre i skolan och fler kvinnor än män studerar vid universitetet. Samtidigt har åldersgruppen 17-åringar i Sverige idag ett större mansöverkott än Kina, pga de många ensamkommande pojkarna från flyktingvågen. Svenska pojkar presterar överlag sämre i skolan och vad händer med alla dessa män när de kommer ut på arbetsmarknaden och äktenskapsmarknaden? De blir en grupp män som ingen vill ha, enligt Alice. Kvinnorna lämnar glesbygden för att studera och sedan kan de t o m inseminera sig. Allt detta innebär att vi enligt Alice är på väg mot ett splittrat samhälle.

Alice berättar att många svenska journalister menar att de inte kan skildra en invandrares liv och många anser att svenska politiker inte kan representera invandrare. Detta är helt fel enligt Alice. Hon menar att det är lika tokigt som att en läkare som behandlar cancer måste ha haft sjukdomen själv för att klara uppgiften.

Alice avslutar med att framhålla vikten av att inte cementera fördomar om andra och att i stället hitta de gemensamma nämnarna!

 

Kristina Sandström