Lunchföreläsning

2019-12-06

Sarah Britz från tidningen Faktum på HHGA:s kunskapslunch.

En sån viktig och gripande lunch! Sarah Britz, känd för publiken från sina 20 år som journalist på GP, började för drygt fyra år sedan som chefredaktör och ansvarig utgivare på gatutidningen Faktum. Med sig hade hon försäljaren Bertil, som nästan sålde slut på de tidningar och kalendrar han hade med sig. Han var jättenöjd efteråt och det gladde oss verkligen att se hur stort köpintresset var bland HHGA:s medlemmar. Se filmen där Kristina intervjuar Sarah efter föreläsningen!

Sarah berättade att Faktums affärsidé är enkel. Man säljer tidningen för 40 kr till försäljarna och de säljer i sin tur tidningen på gatan för 80 kronor. Säljarna tar en risk, eftersom de inte får några pengar tillbaka för osålda tidningar. Därför kallar Sarah dem för ”gatans riskkapitalister”. Det är nämligen ett jobb att sälja dessa tidningar! För vissa är försäljningen ett steg mot ett ordnat liv och för andra är det ett sätt att hålla sig flytande, men det sociala sammanhanget ska inte underskattas. Sarah berättade om en försäljare vars enda skäl till att sälja Faktum var att hon var ensam och försäljningen gjorde att hon kom ut och träffade andra människor.

Faktum sysselsätter 400 personer per år i Sverige. Vem som helst med giltiga id-handlingar får sälja Faktum och försäljningen är skattebefriad. Försäljarna finns på över 60 platser i Väst- och Sydsverige, men inte i Stockholm, där Situation Stockholm är motsvarigheten. Faktum ingår också i ett internationellt nätverk av gatutidningar runt om i världen.

Förra året gjorde man för första gången ”Faktum Kids”, ett nummer som bara handlade om barn, där man ville lyfta frågan om hemlösa barn i Sverige. Det fanns förra året i hela Sverige 5390 hemlösa och bara i Göteborg fanns 618 akut hemlösa barn! Totalt antal hemlösa barn var i Göteborg 1596 st. Vad hemlösheten innebär för dem, i form av bristande skolgång, varierande tillgång till mat och värme och stor brist på trygghet genom ett ständigt runtflyttande, kan man knappt föreställa sig! Faktum (!) är att det inte finns ett nationellt samordningsansvar för registrering av hemlösa barn och siffrorna bygger därför på informationsinsamling från Rädda Barnen. Hela 24.000 barn har åtminstone en förälder som lever i hemlöshet.

Sarah berättade vidare att hemlösheten i Sverige inte bara ökar, utan den förändras också. Den traditionella hemlösheten, personifierad av fyllegubben på parkbänken, har i hög grad utökats med sk strukturell hemlöshet, dvs de hemlösa är inte missbrukare utan bara fattiga. Man har inte råd att betala och hamnar därför på gatan pga vräkning.

Sarah avslutade med en film om ”Lena”, en försäljare i Mellansverige, som hade Faktum att tacka för att hon fortfarande var vid liv. Efter en näradödenupplevelse för några år sedan, blev hon fri från sitt missbruk och ger sig numera med glädje ut i ur och skur och säljer Faktum alla dagar i veckan. En sådan strålande livsglädje ser man inte ofta. Bra jobbat, Sarah med kollegor!

Lunchföreläsning

2019-11-12

Härlig lunch med Peter Hjörne

Så kom han då och gästade oss på HHGA-lunchen. Peter Hjörne från Stampen Media.
En handelsalumn som både har företagsledarens men också journalistens perspektiv i sin vardag.

Klicka på bilden ovan för att titta på filmen!

Och vilken resa. Man kan konstatera att det inte är en lätt uppgift att göra rätt i dagens medielandskap. Men det har det heller inte varit tidigare.
Det är många krafter, många viljor och skrån som skapar den dynamik som är så utmanande men också nödvändig att hantera.

Man blir därför ödmjuk såväl inför de utmaningar som funnits och finns framgent, och det är också tydligt att den ödmjukheten finns hos Peter, och att det är viktigt att leva i nuet.

Titta som sagt gärna på filmen och ta del av ett avslappnat samtal, med tankar om mycket.

Vi bjöd på stående fot in Peter för att komma tillbaka och ge oss en uppdatering på vad som händer inom en inte alltför lång framtid.
Det ser vi fram emot.

Lunchföreläsning

2019-10-21

Lunchföreläsning Björn Siesjö

Göteborg – en stad i förändring.

Björn Siesjö, Göteborgs Stads stadsarkitekt,  höll en mycket intressant och inspirerande lunch-föreläsning om staden där vi har genomgått vår utbildning, skapat våra minnen och förutsättningar för vårt professionella liv. Har det varit en stad värt att verka i? Ja, tycker nog de flesta, fast än några har flytt staden för att göra andra delar av världen till en bättre plats. Så, vad har vi att se fram emot i vårt framtida Göteborg?

Det och lite till avhandlar vi i vårt samtal. Titta gärna.

Björn hann givetvis skapa ännu mer inspiration än vad som kommer fram i intervjun.

 

Göteborg kommer, som alla vet, att växa. Och som en industristad som lever gott, bl a på förflyttning i bilar, bussar och lastbilar t ex från staden, men också har utvecklats för detta ändamål. Innebärande många gator och vägar som delar av och isolerar delar i staden.

Framtidens Göteborg kommer inte att vara ovänlig mot bilar och vägar, men vara byggd för människan, Där alla transportformer kommer att få plats, men kanske på ett annat sätt än idag.

Björn berättade också att Göteborg är en innovativ stad, men att vi förvånande nog inte var tillräckligt duktiga att berätta om det. Vi har mycket att vara stolta över, inte minst utifrån ett arkitektonisk perspektiv. Men vi har dåligt självförtroende. Helt oförtjänt. Göteborg står sig oerhört bra i den internationella konkurrensen och det kommer att bli ännu bättre med allt spännande som görs.

Stadsdelar som är blandstäder där affärsliv, nöje, handel, café och restauranger lever sida vid sida med boende och kontor. En levande stad där vi kommer att förtäta kring älven och utåt, där trafiken i mindre omfattning kommer att dela av och isolera och där vi kommer att kunna vara stolta att leva och verka. Och där besökare i affärer, evenemang och turister kommer att skapa goda minnen. Björn uttryckte sig inte så ordagrant, men vi läste in det.

Slutligen berättade Björn att man vill skapa ett socialt liv som översätts i ekonomiska termer och innebär att vi faktisk kan räkna fram värdet av en stad som drar nytta av smartness, design och gestaltning och den dragkraft den innebär för affärsliv, industri, handel och som en spännande hub i världen.

Det är ohållbart att inte sträva efter att ständigt bygga en hållbar stad.

Tack Björn, och som vi sa, välkommen tillbaka, i en annan och förmodligen nybyggd lokal. Det här gör vi gärna om!

Lunchföreläsning

2019-10-15

Thomas Evertsson, VD på Willys

Den 3 oktober hade vi nöjet att ha Thomas Evertsson, VD på Willys, hos oss på lunchen. Det blev en väldigt intressant och lärorik timme om Willys, dagligvarubranschen i stort, trender och förändring. Se intervjun med Thomas nedan!

Willys har drygt 200 butiker utspridda över hela landet. Man har 8000 anställda som tillsammans talar 35 språk. 2 miljoner kunder handlar på Willys varje vecka och omsättningen är 27 miljarder. Fantastiska siffror, men den största överraskningen för undertecknad var nog ändå att Willys är det femte största företaget i Göteborgsregionen. Endast AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Stena är större. Imponerande! Detta innebär också att man står för hela 59% av Axfoodkoncernens omsättning.

Willys affärsidé är enkel: ”Sveriges billigaste matkasse”. Detta är paradgrenen enligt Thomas och man jobbar intensivt med att säkerställa att det är så. I den svenska dagligvarubranschen står Willys för en femtedel, men tittar man internationellt är man en liten aktör med sina 27 miljarder. Walmart är överlägset störst med 5100 miljarder!

Thomas konstaterar att svenskarna är ett matälskande folk. 80 % uppger att de är mycket eller ganska intresserade av mat och matlagning. Men trots att matinspiration är en jättemarknad (det utkommer en kokbok per dag i Sverige), så lagar vi i stort sett samma mat idag, som för 30 år sedan och köttfärssås med spagetti toppar listan även i år. Vi håller oss helt enkelt till våra favoriter och det är främst på helgerna som vi tar ut svängarna i köket.

Thomas ser fyra trender i branschen: Hälsa och hållbarhet, pris, e-handel och digitalisering samt branschglidning. Inom hälsa så är den starkaste trenden vegetarianism och ett minskat köttätande. Vad gäller lågpris, så ser man många lågprisbutiker såsom Rusta, Jula, Biltema och Dollarstore breda ut sig. Vi äter alltmer utanför hemmet, vilket har lett till att färdigmatsortimentet på Willys växer, då man vill konkurrera med restaurangerna och hämtmaten. Slutligen så ser man hur allt fler handlar sin mat på nätet och Thomas frågar sig om ett nytt paradigmskifte är att vänta.

En ögonöppnare för svårigheten med näthandel med mat blir Thomas jämförelse med att köpa en bok på nätet. När Adlibris stoppar en bok i ett paket och skickar iväg det, kan inte mycket gå fel. När Willys ska leverera upp till fyra kassar med rätt innehåll, en blandning av frys-, kyl- och torra varor, där några är riktigt ömtåliga (tänk ägg), vid en viss tidpunkt, kan man förstå utmaningen. Tack Thomas för ett riktigt bra föredrag och lycka till med det fortsatta arbetet att leverera Sveriges billigaste matkasse!

….

Lunchföreläsning

2019-09-10

Lunchföreläsning med Sara Wallin, Almi Väst och Kristoffer Hagstedt, WhyWaste

Vilken rivstart på säsongens lunchföreläsninga. Sara Wallin, VD på Almi Väst kom och berättade om hur de investerar i Sveriges framtida tillväxt och kan gå in i alla typer av bolag som har potentialen att bli lönsamma. Från startup-skedet till upp till 250 personer. Med sig hade Sara Kristoffer Hagstedt, VD för ett av de bolag som Almi Väst har engagerat sig i, WhyWaste. Tillsammans gav de oss en väldigt bra bild av hur detta skedet av ett företags tillväxt kan gå till.

Vi fick handfasta råd och en bra inblick i hur det är att driva ett företag där hållbarhet är grunden i själva  affärsidén.

Nedan följer en del bilder som säger så mycket så de inte behöver någon förklaring.

 

 

 

 

 

Klicka på bilden så kommer ni till WhyWastes webbplats.

Stort tack till Sara och Kristoffer. Väldigt uppskattat och vi ser fram emot att ni kommer och berättar för oss framöver om ytterligare framsteg.
Tack!

Lunchföreläsning

2019-05-27

Robert Bergqvist, Chefsekonom på SEB på HHGA-lunch

HHGA, Handelshögskolans i Göteborg Alumniförening, hade det stora nöjet att få besök av SEB:s Chefsekonom Robert Bergqvist tillsammans med kollegan och makroekonomen Daniel Bergvall.

Robert gav oss på ett mycket pedagogiskt sätt de breda penseldragen i världsekonomin men som alltid med en personlig touch där han mer än gärna delar med sig av sina åsikter och slutsatser. I korthet framkom att världsekonomin har anpassat sig efter en lågräntemiljö, samtidigt som penningpolitiken som vapen vid en framtida lågkonjunktur står svag och man får då istället mer förlita sig på finanspolitiken.

Robert som tidigare anställd hos Riksbanken passade också på att ge en känga åt sin gamla arbetsgivare som han tyckte var otydlig i sin kommunikation kring mål och med verksamheten. Robert kommenterade också den nu svaga kronan där tesen var att det finns påverkande faktorer som just nu inte riktigt fångas upp i hur marknaden värdesätter kronan och att tesen att kronan är undervärderad kanske kan komma att behöva revideras.

 

Mycket av detta och annat finns att läsa i skriften som Robert vurmade för, Nordic Outlook, Maj 2019. Den finns dels på Seb.se men kan även laddas ner direkt, här.

Under sin presentation så fick även makroekonomen Daniel Bergvall, också han ifrån SEB, möjlighet att bl.a. beskriva utvecklingen i USA, som bör ses som god. Sedan kan diskuteras huruvida det är en Trump-effekt eller inte.

 

Under den efterföljande intervjun med HHGA-medlemmen David Filipsson ovan så får du bl.a. Roberts syn på:

  • hur man blir en lika duktig makroekonom som Robert själv
  • ekonomiutbildningar i Sverige och i jämförelse med utlandet
  • vilka drivkrafter som tagit honom dit han är idag
  • vad som tar och ger mest energi i den roll han har idag

Sedan uttalar sig Robert kort om sin syn på huruvida det finns överlikviditet i marknaden och hur det i så fall påverkar rådande tillgångspriser.

Är du en person som någon gång läst på Handels i Göteborg och vill ha inbjudan till liknande aktiviteter i framtiden, gå in på följande länk och registrera dig som medlem: www.hhga.se/bli-medlem/

Mycket nytta, mycket nöje!

 

Lunchföreläsning

2019-04-26

Kultur, värderingar och ledarskap för mer attraktiva organisationer.

Wow! Vilken spännande resa vi fick vara med på.

Tor Eneroth, Director of Cultural Transformation på Barrett Values Center, underhöll, utmanade och gav oss en grundlig genomgång av effekterna av att verka för en god kultur, hållbara värderingar och att det är ledarskapet som tillåter en kulturförändring, men det är människorna som måste göra den.

Detta är erfarenheter gjorda i stora organisationer som t ex Volvo IT, SCA men också i ett otal globala projekt och utbildningar, där Tor verkat och lett.

Titta på den intressanta intervjun med Tor, där vi får reda på många förklaringar och begrepp och inte minst sköna resonemang. Garanterat spännande och mycket insiktsfullt att lyssna till Tor.

Interaktionen och energin under föreläsning var på en hög nivå och Tor slängde ut frågor som vi fick arbeta med i publiken. Inte för att redovisa, utan för att förstå och börja tänka i vissa banor. Visste ni att det finns bevis för att en god kultur i ens organisation har en väldigt stor påverkan på hur lönsam man är, men också hur snabbt man kan mobilisera sig för förändringar, samla ny kraft och minska tiden för hur länge man befinner sig i svackor. Man kan till och med prissätta hur nivåerna av kultur och värderingar påverka människor, ekonomi, effektivitet, etik och motståndskraft, eller resilliens.

Egentligen är det här med kultur och värderingar hur enkelt som helst. Vi lever ju med och i det hela tiden. Ändå är det en eftersatt företeelse på många företag. Kanske fram tills nu. Dels är det fler och fler framsynta ledare som ser nyttan med att jobba med sin kultur. Dels så är vissa kompetenser på marknaden en trång sektor nu och under överskådlig tid. I talangjakten är det inte bara viktigt att kunna berätta om och berika sin kultur med nya förmågor. Det är dessutom viktigt att det är på riktigt. Att man verkligen jobbar med att skapa och odla en god kultur. Har man inte det kommer man helt enkelt inte att bli vald av framtida affärskritiska talanger, eller fortsätta få förtroendet från de mest framgångsrika på företaget. Vem vill jobba på ett företag som inte sörjer för sin framtid?

Och man är medveten om att kulturen är viktig för goda prestationer och framgång. Ändå verkar det vara så svårt att göra någonting åt det. Eller?

Här finns helt klart ett glapp. Och det finns helt klart ett samband mellan ett medvetet ledarskap och framgång. Man bör ta reda på var man befinner sig som individ, team och som organisation. Vilka drivkrafter har man? Och förväntningar. Medvetenheten om detta kan vara det som gör det möjligt att ha en mer öppen dialog, och att man kan förstå mer och ta gemensamma steg för att skapa den kultur som kommer att vara vägvinnande. Eller att man som individ inser att de drivkrafter man själv har och hur man samverkar och beter sig helt enkelt inte kommer att vara i riktning med den destinationen man ser framför sig. Då får man stiga av… Många mår bra av det och kan betrakta sig som vinnare. Man kan ta reda på vilka nivåer av medvetenhet och motivation man har.

Till vår hjälp fick vi dels tillgång till presentationen. Fritt att ladda ner. Klicka här. Och generöst nog fick vi också access till verktyg för att själva göra en test, och kanske testa någon annan – ett så kallat PVA. Personal Values Assessment. Gör din egen test här!
Den här typen av tester är också de som används vid den välkända Sverigestudien.

Läs mer om boken och värdefull information här. Du kan förresten ladda ner boken som en pdf.

Generöst, underhållande, inspirerande och dödsallvarligt. En viktig föreläsning för de som fortfarande har aspirationen att hamna där det är lite bättre…

Vi ser redan fram emot att få ha dig här igen. Kanske tester, din inspirerande föreläsning och den information vi fick gör att vi får anledning att återkomma snarare än vi tror. Hoppas det.

Tack Tor!

Förresten – hur stavar man till palindrom? Kanske Tor Eneroth vet…?

Ps. ledtråd – En palindrom är en följd av skrivtecken som, med blanksteg och skiljetecken exkluderade, förblir oförändrad om man läser den baklänges.
Källa: Wikipedia.

Lunchföreläsning

2019-04-11

Göteborgsregionen – en fantastisk framtid. Lunchföreläsning med Patrik Andersson, Vd på BRG.

Vi har en fantastisk framtid framför oss. Men det kanske inte går så fort som vi tänkt oss.

Patrik Andersson, VD på Business Region Göteborg, BRG i folkmun, var tillbaka hos HHGA på lunchseminarium.
Det var nu tre år sedan Patrik var här senast. Och ja, det har hänt en hel del.

Det händer fantastiska saker i Göteborgs-regionen. I princip alla parametrar pekar i en positiv riktning och alla 13 kommuner är med.
Exempelvis så ligger regionen på 5:e plats av 286 regioner i EUs ranking; Europe 2020 regional index, avseende sysselsättning, Forskning & Utveckling samt högre  utbildning, enligt EU-kommissionen.

Det finns många andra saker som pekar i rätt riktning t ex rörande tillväxt och arbetsmarknad.

 

Och egentligen kan man säga att det efter finanskrisens dipp gått spikrakt upp. Och tack vara att Göteborg satsat så mycket inom innovation och digitalisering, inom områden som automotive, Life Science, mobilitet, transport etc, FoU helt enkelt, och byggande, stadsutveckling, smart cities, så blir vi som ett eget future lab, en testbädd där all samverkan över disciplinsgränser kan testas. I verkligheten.

Patrik nämnde science parks som Sahlgrenska Science Park, som nu växlar upp med ännu mer ”Coaction”, Johanneberg Science Park med fokus på samhälslbyggnad och boende-lab genom HSB-Living-Lab, och Lindholmen Science Park med så många bolag, hubbar och utbildningsytor,  som otroligt viktiga i detta. Men även hubbar som Bio Venture Hub, ett företagsenter förra 30 mindre life-science företag som behöver en ytterligare boost. Mitt i AstraZenecas område, där man har samma ”incheckning” som forskarna i labben i området. Chansen är stor att man träffas och umgås med de som i vardagen kan katalysera idéer. Andra stora områden som utvecklas i Göteborgs-området är Mobility Xlab, Volvo Groups nyöppnade CampX och såklart AI Innovation och huvudkontoret för RISE på Lindholmen. Samt ALMI Företagspartner Väst.

Patrik betonade också det goda samarbetet med Chalmers och Göteborgs Universitet som också har sin Venture-bolag.

Geely, ägare till Volvo Cars, CEVT, med intressen i såväl Volvo Group som faktiskt t ex Lotus och Daimler, och det dagsfärska elbilsmärket, Geometry, bygger också en enorm anläggning. Hela Lindholmen bubblar av internationell innovation och det kan vara bra att förstå lite om vart vi är på väg, när vi ser hela staden full av gropar, avstängda broar, byggkranar, och kaos. Det finns ett mål..

En ytterligare företeelse som Patrik berättade om var GoCo. En mindre stad, ett innovations-kluster, strax söder om AstraZeneca som är tänkt att härbergera upp till 7000 anställda, inom Life Science. Idag är det ett ”lite skruttig” lager men med en hög aktivitet för att möta och samskapa med alla intressenter och möjliga hyresgäster. Detta är ett samarbete mellan AstraZeneca, Investor-bolaget Vectura och Göteborgsbolaget Next Step Group. Otroligt spännande.

 

Sahlgrenska Life är också en nytt utvecklingscenter som kommer att bli på ca 150 000 kvm, och är tänkt att knyta samman forskning, hälsovård och industri.

Vi fick också en förklaring till mätningarna kring näringslivsindex som gjorts av SKL där man sänker sig något. Fel riktning, men ändå på en hanterbar nivå.
Och den skall upp, annat kan det till och med smita ut någon svordom, innan sommaren. Innan dess kommer Svenskt Näringslivs attitydmätning, i maj, tror jag. Där har man högre förhoppningar.

Det skall inte vara enkelt, har en klok man sagt. Och visst finns det utmaningar. En är kompetensbristen just nu. Framför allt inom tekniska yrken. Även utmaningen med att identifiera och verifiera kompetens och förmågor från utrikes födda. Det finns en otrolig outnyttjad potential där. Slutligen handlar det om att hitta vägar för att ta hand om den arbetskraft som idag är relevant, men kanske inte i morgon. Vi måste kunna göra oss än mer relevanta i en digitaliserad framtid. Har vi hört den förut? Många vet vad, en hel del varför. Men den som sitter inne på lösningen på hur, har en ljus framtid att se fram emot.

Som ni förstår kan man inte göra föreläsningen rättvisa. Man måste helt enkelt lösa medlemskapet och gå på våra event.
Dela och delta som man säger. Då får man full valuta.

 

Och ja, det har hänt otroligt mycket på tre år.

Kanske filmen ovan kan ge en känsla i alla fall.
Patrik Andersson har också lovat komma tillbaka om tre år om han får en inbjudan av ”den fina föreningen från en fantastiska skolan”.
Jag skulle tro att det blir så. Om inte förr!

Dessutom tog vi i hand på att Patrik kommer på vår jubileumstillställning den 14:e september, för att fira 90-år och och en fantastisk framtid.

Bra, det gör väl du också?!

En härlig framtid har vi framför oss. Väl mött!

 

 

 

 

 

 

 

Lunchföreläsning

2019-03-25

Marianne Brismar bjöd HHGA på en resa från familjeföretaget till styrelseproffset.

En så otroligt spännande och härlig resa vi fick.
Marianne Brismar tog över VD-posten i verkstadsföretaget Atlet efter tre år i organisationen och studier på Handels.
Nu var det Mariannes pappa, Knut och mamma Ragnvi Jacobssons familjeföretag vi talade om. Men det gör det sannerligen inte mindre intressant.

Vi får höra om Mariannes uppväxt, tillsammans med fyra systrar, i en entreprenörsfamilj och hur arbetet med att leda och utveckla företaget och slutligen sälja företaget, gick till. Man byggde en oerhört stark kultur byggt på tydliga värderingar. Och det lever kvar än idag.

 

Efter åren i familjeföretaget blev Marianne snabbt efterfrågad som styrelseledamot i olika stora och mindre, men alltid intressanta företag.  Vi fick goda råd om vad som är viktigt och ibland lätt att missa i ett styrelsearbete.

Väldigt stort ansvar ligger på valberedningen för att matcha drivkrafter och det är också viktigt att söka mångfald och undvika ja-sägare. I intervjun pratar vi också om utmaningen med att vara relevant i framtiden och behovet att besöka, inte bara verksamheten,  utan också vikten av att besöka framtiden.  Och då inte på en sightseeing, utan att bli doppad, marinerad och att börja förhålla sig till den. Med en gång.

Vi bjöds på härliga anekdoter och ser fram emot att få möjlighet att  bjuda in Marianne framöver. Kalendern är fullbokad av styrelseutmaningar så vi kommer helt säkert att få nya spännande erfarenheter berättade. Kanske vi får också reda på framgångar baserade på familjens stiftelse för entreprenörs och forskningsstipendier, Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse. Här finns fina möjligheter att bli sedd och stöd för framtidsinriktade framsteg.

 

Titta gärna på filmen så får ni en känsla av lunchföreläsningen. Hela spellistan för lunchföreläsningar finns här. Övriga filmer ligger på HHGAs Youtube-kanal, och numera även på Instagram. Kolla här och följ oss gärna!

Vi syns väl nästa lunch?
Välkomna!

 

Och du, förresten. Du har väl inte glömt att anmäla dig till vårt jubileumsfirande den 14:e  september.  90 år! Det förpliktigar. Läs mer här.

 

 

 

 

Lunchföreläsning

2019-03-05

Jan Svensson, CEO på Latour gav oss många nya insikter

Handels Alumniförening i Göteborg (HHGA) hade nöjet att åter igen få besök av Jan Svensson som är vd för Investment AB Latour. Jan är en av de vd:ar inom investmentbranschen med längst bakgrund.

 

Investment AB Latour aktie har haft en exceptionellt stark kursuppgång sedan starten 1985 om +121 000 % (nej, det är ingen felskrivning) där en ledstjärna hela tiden varit att investera i bolag och i människor med potential och handlingskraft där man också delar värdegrund.

Genom att väl förstå kundbeteenden så har man lyckats att konvertera till synes banala produkter till kassakor som t.ex. en vanlig tumstock.

Under sin presentation så gick Jan in på att man på Investment AB Latour följer noggrant intressanta marknadstrender som bl.a. digitalisering, hållbarhet och globalisering i syfte att fortsätta göra mer och bra affärer.

Under den efterföljande intervjun med HHGA-medlem David Filipsson nedan så får du bl.a. Jans syn på:

  • hur duktiga vi i Sverige är på att bygga bolag och en förklaring till varför
  • på vad man som handelsstudent eller alumn bör tänka på om man vill jobba inom investmentbranschen
  • vad han kommer att sakna som mest nu när han p.g.a. pension lämnar vd-rollen

 

 

Är du en person som någon gång läst på Handels i Göteborg och vill ha inbjudan till liknande aktiviteter i framtiden, gå in på följande länk och registrera dig som medlem: www.hhga.se/bli-medlem/