Kvällsarrangemang

2020-01-22

GoCo Health Innovation City – en helt ny stad växer fram

GoCo – Health Innovation City, är en helt ny stad med fokus på Life Science, som kommer att växa fram strax söder om AstraZeneca i Mölndal.

Nu kan du som medlem uppleva framtiden, precis när den inträffar.

GoCo är ett unikt stadsutvecklingsprojekt, framtaget av Next Step tillsammans med Vectura Fastigheter och AstraZeneca. Man har på rekordkort tid , 20 månader, gått från ax till limpa, d v s en godkänd detaljplan. Vilket är unikt i projekt av den här digniteten. Och i slutet av denna vecka sätter man spaden i marken.

Syftet är att skapa en unik position och locka mer än 7 000 ”invånare” som tillsammans och med närområdet och omvärlden skall vara livsnerven i ett område, bestående av kontor, utbildnings- och forskningslokaler samt bostäder för studenter och forskare. Till det kommer lokaler och verksamheter som gör att det går att mötas, verka och utvecklas tillsammans, precis som i en modern stad av den storleken. 

Området är i dag en industritomt strax söder om AstraZeneca men kommer snabbt att förvandlas till något helt annorlunda.
Tänket kring en professionell blandstad kommer bl a från Nya Hovås, som Next Step har utvecklat och i områdets omedelbara närhet och på cykelavstånd ligger idag AstraZeneca, Dentsply Sirona Implants, Wellspect och Essity. Men regionenen består av många fler spelare såsom t ex Getinge, Mölnlycke Health Care och inte minst alla som ingår i såväl Innovationskluster och science parks runt omkring. Och som inom olika discipliner samverkar med  den forskning och utbildning som sker på t ex Sahlgrenska. Men även på Chalmers, Göteborgs Universitet med Handelshögskolan och Odontologen.

Life Science klustret i regionen består i dag av fler än 500 olika arbetsställen och med runt 10 000 personer verksamma. (enl. BRG)
Så GoCo kommer att vara en väldigt viktig del i att stärka klustret och locka till sig kompetens och innovationskraft.

Nu får du som HHGA-medlem möjlighet att besöka detta men få en riktig dragning  innan det har inträffat, och kanske få känslan av att ha varit med när det inträffar.

Anmäl dig här för detta företagsbesök så fort som möjligt, så du säkrar din plats.
Välkommen till framtiden.

Kvällsarrangemang

2020-01-16

Avslutning mentorprogrammet 2019

Den 14 januari träffades mentorer och adepter i 2019 års mentorprogram, för att gemensamt avsluta det gångna året. Ett år fyllt av lärdomar, insikter, glädjeämnen, bollplankande, djupa diskussioner, funderingar mm. Lyssna på mentorn Mårten Westlund, där han tokhyllar sin adept! Underbart!

Kvällen inleddes av vice ordf Helena Ribbefors och fortsatte sedan med ett mycket uppskattat inspirationsföredrag av adepten Matilda Klavmark och mentorn Birgitta Jesperson från 2018 års program. De talade om hur man kan fortsätta sin relation, även när programmet i formell mening har tagit slut. De betonade vikten av att träffas ofta i början och av att låta andra delar i livet än arbetet få sin rättmätiga andel. ”Arbetet ser ändå till att få sin del”, som Matilda uttryckte det.

Medveten Grön stod även denna gång för den goda vegetariska och ekologiska maten och efter maten diskuterade mentorer och adepter var för sig vilka erfarenheter och tips de ville dela med sig till kommande program.

Kvällen avslutades med en gemensam samling och uppsummering av gruppdiskussionerna.

Tack ALLA som varit involverade i mentorprogrammet 2019! Lycka till i framtiden och vi hoppas att vi ses på de kommande ”mentoralumniträffarna” (nästa kommer i november) dit alla som någon gång varit med i mentorprogrammet blir inbjudna.

Och här kommer fler bilder…

Kvällsarrangemang

2019-12-11

Ny arbetsgrupp och AW på Berns i Stockholm

Den 10 december träffades ett gäng handelsalumner boende i Stockholm i Spegelbaren på Berns. Roligt var att se att HHGA-medlemmar i alla åldrar samlades och hade trevligt tillsammans. AW:n föregicks av ett möte med den nystartade arbetsgruppen i Stockholm. Gruppen leds av Ylva Bergström, som gärna tar emot tips och idéer på kommande event. Mejla i så fall Ylva på ylva.bergstrom@se.ey.com Här ses Ylva och David Schönfelder.

Det minglades och nätverkades en lång stund, innan brandlarmet tjöt och vi skingrades åt olika håll ute på gatan. Brandkåren kom och konstaterade att det var en kolgrill som rykt litet för mycket, så det var dessbättre aldrig någon fara för livet. Många hann dock dessvärre gå hem innan vi fick gå tillbaka in i värmen.

Tack alla som kom! Det var jätteroligt att träffa er! Här kommer litet bilder från eventet.

Kvällsarrangemang

2019-12-03

Föreläsningen och frågestund med Håkan Samuelsson

Som vi tidigare utlovat och till glädje för både er som var där och er som inte fick plats.
Här kommer föreläsningen i sin helhet från Malmstenssalen den 14e november. Det blev även några frågor från efterföljande frågestund.

Det var fantastiskt intressant att få höra om Volvo Cars utveckling, till vad man är idag och i morgon. Från att gå från att sälja bilar till att erbjuda ”Freedom to Move”. Och oerhört intressant att höra om hur de ser på elektrifiering, prenumeration, och inte minst hur man bygger en kultur som ser varje individs styrkor och bejakar nyfikenhet och att verkligen jobba tillsammans. Håkan berättade också om hur man startar företag som Cevt och Zenuity som bidrar med plattformsutveckling och digitala lösningar för Volvo och sina syskon. Och passar också på att beröra hur man har lite mer mod nu med kinesiska ägare.

Det var också…
Förresten. Det är faktiskt lika bra att ni tittar på videon ovan. Vi kan lova att ni inte blir besvikna. Håkan har ett alldeles speciellt sätt att förklara komplexa saker på ett enkelt sätt. Och han har så självklara  svar på alla frågor.

Men det allra bästa av allt kommer precis i början. -”Jag är här för att få er som studerar business att bli intresserade av Volvo. Vi har många utmaningar som vi behöver er hjälp med. (fritt översatt). Och det blir en röd tråd genom hela föreläsningen. Så titta till slutet.

Extra kul också att genomföra detta event med hjälp av HHGS och Handelshögskolan. Det ger mersmak.

Mycket nöje!

Kvällsarrangemang

2019-11-26

Mentorprogrammet har också alumner…

Den 21 november var det världspremiär på Hotel Eggers. Då hade HHGA nämligen sin allra första ”Alumnimentorträff”, dvs alla som varit och är med i vårt Mentorprogram var inbjudna. Det visade sig att första årskullen (2018) var mest representerad, vilket tyder på att man såg värdet i att ta chansen att återse sin mentor/adept och övriga ”årskullare”. Väldigt roligt!

Till dig som funderar på att söka som adept till 2020 års program. Vänta inte! Platserna kommer att fyllas snart och sista datum är 15 december. Sök idag! 

Vi passade på att intervjua några av våra härliga mentorpar och fick även en pratstund med Ann Sofie Gullbring, som är ordförande i Mentorskapskommittén. Lyssna när Ann Sofie berättar om mentorprogrammets Varför!

Vi bad också Linnea Lundblad (adept) och Christina Waller Sterner (mentor) som är med i årets program, berätta om vad det ger dem att vara med. En hel del verkar det som och det gör oss verkligen glada! Kolla!

Martin Malmström (adept) och Jan Wallin (mentor) var med 2018 och de träffas fortfarande och spelar tennis, lunchar och ”tjötar”. Som par har de funnit varandra, genom liknande intressen och personligheter. Som Janne säger, ”vi är på samma resa, fast litet olika komna”. Titta på samtalet nedan!

Sist ut är Matilda Klavmark (adept) och Birgitta Jesperson (mentor) från 2018 års program. De är ett bevis på att ålder bara är en siffra och att man kan finna varandra över generationerna. Framgångsreceptet enligt Birgitta, var en riktigt tät kontakt i början av programmet, då de fick upp en stark känsla av att ”klicka”. Sedan blev det bara bättre och vi får gåshud när vi hör att Mentorprogrammet indirekt betydde att en bebis blev till! Lyssna och le!

Läs mer om Mentorskapsprogrammet och anmäl dig nu!

 

 

 

 

Kvällsarrangemang

2019-11-18

Samtal med Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars. Inte bara teknik och ingenjörer…

Det kan väl inte ha undgått någon att vi har haft det stora nöjet att ha Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group, på besök på Handelshögskolan, den 14:e november. Håkan höll en oerhört inspirerande och framtidsinriktad föreläsning om vår stolthet i staden, Volvo Cars, och dess plats i världen. Vi är stolta över Volvo, men också över alla de samarbets- och utvecklingsmöjligheter de genererar. Och Volvo är inte inte bara teknik och ingenjörer. Det och lite annat hann vi med att samtala om, mellan föreläsning inför fullsatt Malmstenssal och mingel med studenter och alumner på Hyllan.

I samtalet har vi nöjet att ha med de mest självklara deltagarna man kan tänka sig, Malin Setterström och Maximilian Gold. Båda elever på slutspurten i sina studier. Om de inte väljer att fördjupa sig ytterligare eller att forska, vill säga.

Kolla på filmen ovan för att få reda på vad Håkan gav för råd till Malin och Maximilian. Och också vad Göteborg som nav betyder nu och i framtiden. Slutligen fick vi ett tips till samarbete mellan Volvo och Handelshögskolan, nu när Volvo går mer mot att skapa direktrelationer med slutkund.

Tack för ett finfint samtal och kul att alla hängde med så länge på minglet efteråt. Undra om inte Håkan var en av de sista. Så blir det med bra samtal. Dessutom extra kul att genomföra ett event i gott samarbete med Studentkåren HHGS och Handelshögskolan i Göteborg. Det gör vi gärna om.

Och vet ni vad, inom kort kommer också video från föreläsningen. Riktigt intressant kan vi lova. Välkomna tillbaka och glöm inte att det är dags att teckna medlemskap för 2020. Vi syns!

Kvällsarrangemang

2019-11-06

Uptalk inför Håkan Samuelsson

Den 14e november kommer Håkan Samuelsson till Handelshögskolan och föreläser inför en till bredden fylld Malmstenssal.
Det tog mindre en en eftermiddag och kväll så var alla biljetter slut. Wow.

Inför besöket samtalar Per Cramér, Rektor på Handelshögskolan i Göteborg, och Joakim Hökegård, Ordförande i HHGA, om vad vi kan förvänta oss.

Vi är glada för er som fick biljetter och hoppas att ni som inte fick får möjlighet framöver.
Ni får hålla tillgodo med denna uptalk så länge. Det blir väldigt intressant och spännande. Och ni kommer garanterat att få höra om eventet även i efterhand.

Eventet är ett samarbete mellan Handelshögskolan, HHGA och HHGS.
Mycket nöje!

 

Kvällsarrangemang

2019-10-07

Jämställdhet i styrelsen – HKN, HCG tillsammans med HHGA

Jämställdhet i styrelsen

Den 26 september hölls ett mycket lyckat samarrangemang mellan Handels Corporate Governance, Handels Kvinnliga Nätverk och HHGA, där ämnet för dagen var jämställdhet i styrelsen. Samhället blir alltmer jämställt, men andelen kvinnor i styrelser är fortfarande låg. Vart fjärde bolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen.

Kvällen inleddes med att ordförande i Handels Corporate Governance, Isabelle Hedanius och ordförande i Handels Kvinnliga Nätverk, Astrid Johansson välkomnade alla deltagare samt talarna. Därefter fick HHGA:s ordförande Joakim Hökegård ta plats på scenen och presentera HHGA och vårt program. Innan mötet gjorde Joakim också en kort intervju med Isabelle och talaren Petra Palmgren Lindwall. Titta på intervjuerna och samtalet nedan!

 

Först ut av talarna var Malin Friis-Liby från Säkra Kvinnor Styrelsebalans, ett företag som arbetar för att skapa samhällsdebatt och förståelse för att det skapas lönsamhet av att ha balanserade styrelser och ledningar.

Malin påpekade att det inte i första hand är en jämställdhetsfråga utan en kompetensfråga. En framgångsrik styrelse använder all kompetens som finns tillgänglig. Malin menade vidare att man ser att en förändring är på väg, men det går för långsamt.

Nästa kvinna att ta plats på scenen var Petra Palmgren Lindwall, som arbetar professionellt som styrelseordförande med fokus på ägarledda tillväxtbolag. Hon är också en av Styrelseakademiens Sveriges ackrediterade lärare. Petra betonade att i en styrelse sitter man inte – man arbetar! Vidare berättade hon att hon saknar formell högskoleutbildning och att hon började sin bana som styrelseproffs i bostadsrättsföreningen. Rådet till de kvinnliga studenterna var att börja i mindre sammanhang, men också att fråga om att tillfälligt få bli adjungerad in i styrelserummen i de större företagen.

Sist ut var styrelseproffset Malin Persson. Malin har lång och gedigen erfarenhet som styrelseledamot i diverse styrelser, både stiftelser och aktiebolag, varav flera är internationella. Hon arbetar med styrelseuppdrag på heltid. Malin påbörjade de första uppdragen som ung kvinna, vilket är utmärkande inom styrelsesfären. Malin tyckte bl a att det är viktigt med balans mellan specialister och generalister i en styrelse. Hon menade också att ungas perspektiv behövs i en styrelse och betonade att en jämställd styrelse ger fler perspektiv och ökar bolagsvärdet.

Slutligen var det dags för paneldebatt, där talarna fick svara på frågor som ställdes via Mentometer. Man diskuterade allt ifrån hur man hanterar ”lilla gumman kommentarer” till hur man kan utmärka och framhäva sig som kvinna i en styrelse. Där fick deltagarna, litet oväntat, rådet att klä sig i en uppseendeväckande färg eller ett par fräcka skor.

Eventet avrundades sedan med ett mingel, där HHGA bjöd på bubbel och snacks. Tack HKN och HCG för att vi fick vara en del av detta meningsfulla och nyttiga event.

 

Kvällsarrangemang

2019-09-30

Nätverksmiddag med Young Alumni

Kommittén för Young Alumni höll den 25/9 en nätverksmiddag för ett sällskap om fjorton unga alumner i olika situationer, från student till några år in i karriären. Samtalet flödade mellan abstrakt och konkret med tyngdpunkt i vad nätverk är för unga personer, hur vi samverkar med äldre alumner, idéer på aktiviteter och input på både befintligt utbud och nya idéer under utveckling.

Många kloka tankar som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med att tillgodose handelsalumner i alla åldrar!