Kvällsarrangemang

2020-02-28

Mikael Nabrink fascinerade oss! Vilka historier!

Den 25 februari samlades ett stort gäng HHGA-medlemmar på Grant Thorntons fina kontor, för att få höra författaren Mikael Nabrinks gripande historia. I förväg hade vi fått veta att både succéer och katastrofer skulle avhandlas och vi behövde inte bli besvikna. Under karriären har Mikael bla hunnit med att vara både racerförare och bankchef och han är en hängiven pilot.

Några anekdoter var extra spännande att höra om! Ett exempel var flygäventyren med Usama Bin Ladens bror, Salem Bin Laden, som Mikael fick hämta och flyga till Strömstad vid ett flertal tillfällen. Salem var själv pilot och en våghalsig sådan. Mikael berättade om en vådlig flygtur, där Salem krävde att få ta över spakarna och sedan började utföra flygkonster, helt mot reglerna och Mikael var säker på att få ett kännbart straff, eftersom han var formell befälhavare på planet. Salem Bin Landen dog sedermera i en flygolycka.

En annan osannolik historia handlade om världsrekordet i att stå på taket på en bil iförd skidor! Mikael, som var racerförare, ombads av pingstpastorn Lasse Nylén att köra bilen där pastorn själv skulle stå på taket iförd skidutrustning. Målet var att sätta världsrekord och att komma upp i en hastighet över 200 km/h. Mikael var givetvis på! Skidorna skruvades fast i taket på en Alfa Romeo och pjäxorna skruvades fast i skidorna. Pastorn skruvades inte fast, men han var nog litet skruvad ändå!

Många försök gjordes, men hur man än bar sig åt kom man ändå inte upp i 200 km/h. Då tyngdpunkten på bilen blev väldigt hög, var det ett inte helt ofarligt tilltag, då bilen krängde fram och tillbaka. Slutligen hade Alfa Romeo trimmat bilen till det yttersta och världsrekordet sattes slutligen, på 201 km/h!

Det går inte att utelämna den fruktansvärda händelsen, när Mikaels nära vän gick in i svår bipolär sjukdom och psykiatrin svek, vilket gjorde att Mikael fick ta ett enormt ansvar för sin vän. Sjukdomen eskalerade och vännen blev självmordsbenägen. En dag när Mikael kom för att hälsa på, tog vännen fram ett gevär och sade att han först skulle skjuta Mikael och sedan ta sitt liv. I fyra timmar satt Mikael med geväret riktat mot sig och bad för sitt liv, innan han äntligen fick gå. Dagen efter åkte han tillbaka till vännen och fann honom då död, med söndersprängt huvud. Denna händelse har givetvis påverkat Mikael väldigt mycket och gjort att han omprövat vissa saker i livet.

Idag skriver Mikael böcker och det har hunnit bli sex böcker i serien ”Den mörka sidan”, om forskaren Martin Nordvall, som efter en personlig tragedi blir personlighetsförändrad och börjar ägna sig åt kriminell verksamhet. Jag fick ett signerat exemplar av den senaste boken och det ska bli jättespännande att läsa. Mikael har nog förmågan att göra fiction av alla sina erfarenheter. Om dikten överträffar verkligheten, är dock högst tveksamt!

Stort tack till Mikael Nabrink och till Grant Thornton, som upplät sina fantastiska lokaler för detta event!

Kvällsarrangemang

2020-02-21

HHGA besökte GoCo Health Innovation City

GoCo Health Innovation City – ett framtidskluster inom Life Science som kommer att göra skillnad framöver.

Hur spännande kan det bli vid ett kvällsarrangemang i en lagerlokal på en mörk industritomt i Åbro, Mölndal? Hur spännande som helst!

 

Med god uppslutning av alumner med olika intressen, åldrar och hemvister fick vi en jättefin häftig resa in i framtiden.
Redan vid inbjudan var vi några som förstod att vi kommer att få vara med om något speciellt. Att få se en helt ny stadsdel ta form.
En ny stadsdel som möjliggör nya sätt att mötas, innovera och till och med leva på ett sätt som inte gjorts tidigare.
Visst finns det innovationskluster sedan tidigare. Lindholmen med t ex Ericsson som drivmotor har ju funnits i 17 (?) år, men det är först nu som man börjar bygga bostäder i området. Det och många fler spännande tankar finns redan inbyggt i GoCos innovativa blandstad.

Med befintliga grannar och intressenter som AstraZeneca, DentsplySirona (fd delar av AstraTech), Wellspect och Essity på armlängds avstånd, och med intensiva samtal med i princip alla som har ett intresse inom Life Science, hälsa, food-tech och många närliggande discipliner, samt alla inom triple helix, d v s stat, akademi och näringsliv, finns möjligheter. Så visst finns en grogrund att bygga ett nytt kluster. Ett kluster som har ambitionen att ta upp kampen på global nivå om att vara ett betydande center för innovation inom området.

Och ta mig tusan, om uttrycket ursäktas, vi tror dom kommer att lyckas. Men det behövs mycket blod, svett och tårar för att nå dit.
Och det kommer att behövas något som faktiskt är en del av GoCos DNA, samverkan. Co-laboration. Men det sägs ju att det är en av våra styrkor här i Sverige och något som nu får våra automotive och mobility-företag att se ljuset ännu starkare.

Så kul att gå komma och vara med om något som kommer att hända framöver. Närmare bestämt redan 2021.

Titta på filmen så förstår ni vad vi menar. Stort tack till Jesper Jensen som möjliggjorde vårt besök och baxade oss runt i den industrilokal som snart rivs, och gav oss bakgrund, nutid och framtid. En liten kuriosa – just där vi stod fanns Olof Manner AB, ett gjuteri, en gång i tiden. Och under våren kan HHGA se fram emot ett besök av just namne, Olof Manner. Håll utkik.

Stort tack också till Peder Wahlgren som anslöt och elegant ledsagade, eller ledsagades av, Kristina Sandström vid intervjun i filmen.

Och tack alla fellow alumner. Nu har vi ännu mer att prata om…

Nu ser vi fram emot att gå från sandgrop, lagerlokal för möbler och modiga visioner, till ett häftigt ställe för innovation och framtidslösningar.

Tack!

P.s. ni som vill läsa mer – kolla inbjudan på hhga.se. I en lagerlokal behövs det fläktar. Sånt märks när man filmar, eller snarare efteråt.
Men vi fick en riktigt bra samtal med Peder Wahlgren, som vi hoppas ”tränger igenom”.

 

 

 

 

 

 

 

Kvällsarrangemang

2020-02-21

Uppstart Mentorprogrammet 2020

Mentorprogrammet 2020 har startat!

Den 18 februari träffades ett gäng förväntansfulla adepter och mentorer i Malmstensvåningen på Handelshögskolan. Det var dags för kick-off med Mentorprogrammet 2020. Otroligt, men det är faktiskt tredje säsongen som vi kör programmet! Så roligt!

Kvällen inleddes med mingel och ett glas Juhlins alkoholfria bubbel. Därefter hälsades alla välkomna av ordförande i Mentorskapskommittén, Ann Sofie Gullbring. Hon berättade om programmets mål, tidslinje, innehåll och vad rollen innebär för adept och mentor. I huvudsak ska mentorprogrammet generera ömsesidigt erfarenhetsutbyte, som kan skapa höjd prestation, ge energi och stärka individen genom kamratligt stöd. En inspelad hälsning från rektor Per Cramér uppskattades!

Sedan följde ett personligt föredrag av Linda Edlund i mentorskapskommittén, om hennes egen resa som adept under en framgångsrik och omväxlande karriär.

Vi bjöds sedan på en mycket smakrik vegetarisk buffé från Gaffelkonst och därefter satte sig adepterna och mentorerna på varsitt håll, för att utbyta förväntningar, tankar och idéer med varandra. Slutligen samlades alla och sammanfattade vad man kommit fram till i workshoparna. Ett nytryckt Ramverk delades ut och nu är det upp till varje mentorpar att göra det allra bästa av året som ligger framför oss! Vi önskar alla deltagare ett riktigt bra och givande år!

Mentorskapskommittén

Kvällsarrangemang

2020-01-22

GoCo Health Innovation City – en helt ny stad växer fram

GoCo – Health Innovation City, är en helt ny stad med fokus på Life Science, som kommer att växa fram strax söder om AstraZeneca i Mölndal.

Nu kan du som medlem uppleva framtiden, precis när den inträffar.

GoCo är ett unikt stadsutvecklingsprojekt, framtaget av Next Step tillsammans med Vectura Fastigheter och AstraZeneca. Man har på rekordkort tid , 20 månader, gått från ax till limpa, d v s en godkänd detaljplan. Vilket är unikt i projekt av den här digniteten. Och i slutet av denna vecka sätter man spaden i marken.

Syftet är att skapa en unik position och locka mer än 7 000 ”invånare” som tillsammans och med närområdet och omvärlden skall vara livsnerven i ett område, bestående av kontor, utbildnings- och forskningslokaler samt bostäder för studenter och forskare. Till det kommer lokaler och verksamheter som gör att det går att mötas, verka och utvecklas tillsammans, precis som i en modern stad av den storleken. 

Området är i dag en industritomt strax söder om AstraZeneca men kommer snabbt att förvandlas till något helt annorlunda.
Tänket kring en professionell blandstad kommer bl a från Nya Hovås, som Next Step har utvecklat och i områdets omedelbara närhet och på cykelavstånd ligger idag AstraZeneca, Dentsply Sirona Implants, Wellspect och Essity. Men regionenen består av många fler spelare såsom t ex Getinge, Mölnlycke Health Care och inte minst alla som ingår i såväl Innovationskluster och science parks runt omkring. Och som inom olika discipliner samverkar med  den forskning och utbildning som sker på t ex Sahlgrenska. Men även på Chalmers, Göteborgs Universitet med Handelshögskolan och Odontologen.

Life Science klustret i regionen består i dag av fler än 500 olika arbetsställen och med runt 10 000 personer verksamma. (enl. BRG)
Så GoCo kommer att vara en väldigt viktig del i att stärka klustret och locka till sig kompetens och innovationskraft.

Nu får du som HHGA-medlem möjlighet att besöka detta men få en riktig dragning  innan det har inträffat, och kanske få känslan av att ha varit med när det inträffar.

Anmäl dig här för detta företagsbesök så fort som möjligt, så du säkrar din plats.
Välkommen till framtiden.

Kvällsarrangemang

2020-01-16

Avslutning mentorprogrammet 2019

Den 14 januari träffades mentorer och adepter i 2019 års mentorprogram, för att gemensamt avsluta det gångna året. Ett år fyllt av lärdomar, insikter, glädjeämnen, bollplankande, djupa diskussioner, funderingar mm. Lyssna på mentorn Mårten Westlund, där han tokhyllar sin adept! Underbart!

Kvällen inleddes av vice ordf Helena Ribbefors och fortsatte sedan med ett mycket uppskattat inspirationsföredrag av adepten Matilda Klavmark och mentorn Birgitta Jesperson från 2018 års program. De talade om hur man kan fortsätta sin relation, även när programmet i formell mening har tagit slut. De betonade vikten av att träffas ofta i början och av att låta andra delar i livet än arbetet få sin rättmätiga andel. ”Arbetet ser ändå till att få sin del”, som Matilda uttryckte det.

Medveten Grön stod även denna gång för den goda vegetariska och ekologiska maten och efter maten diskuterade mentorer och adepter var för sig vilka erfarenheter och tips de ville dela med sig till kommande program.

Kvällen avslutades med en gemensam samling och uppsummering av gruppdiskussionerna.

Tack ALLA som varit involverade i mentorprogrammet 2019! Lycka till i framtiden och vi hoppas att vi ses på de kommande ”mentoralumniträffarna” (nästa kommer i november) dit alla som någon gång varit med i mentorprogrammet blir inbjudna.

Och här kommer fler bilder…

Kvällsarrangemang

2019-12-11

Ny arbetsgrupp och AW på Berns i Stockholm

Den 10 december träffades ett gäng handelsalumner boende i Stockholm i Spegelbaren på Berns. Roligt var att se att HHGA-medlemmar i alla åldrar samlades och hade trevligt tillsammans. AW:n föregicks av ett möte med den nystartade arbetsgruppen i Stockholm. Gruppen leds av Ylva Bergström, som gärna tar emot tips och idéer på kommande event. Mejla i så fall Ylva på ylva.bergstrom@se.ey.com Här ses Ylva och David Schönfelder.

Det minglades och nätverkades en lång stund, innan brandlarmet tjöt och vi skingrades åt olika håll ute på gatan. Brandkåren kom och konstaterade att det var en kolgrill som rykt litet för mycket, så det var dessbättre aldrig någon fara för livet. Många hann dock dessvärre gå hem innan vi fick gå tillbaka in i värmen.

Tack alla som kom! Det var jätteroligt att träffa er! Här kommer litet bilder från eventet.

Kvällsarrangemang

2019-12-03

Föreläsningen och frågestund med Håkan Samuelsson

Som vi tidigare utlovat och till glädje för både er som var där och er som inte fick plats.
Här kommer föreläsningen i sin helhet från Malmstenssalen den 14e november. Det blev även några frågor från efterföljande frågestund.

Det var fantastiskt intressant att få höra om Volvo Cars utveckling, till vad man är idag och i morgon. Från att gå från att sälja bilar till att erbjuda ”Freedom to Move”. Och oerhört intressant att höra om hur de ser på elektrifiering, prenumeration, och inte minst hur man bygger en kultur som ser varje individs styrkor och bejakar nyfikenhet och att verkligen jobba tillsammans. Håkan berättade också om hur man startar företag som Cevt och Zenuity som bidrar med plattformsutveckling och digitala lösningar för Volvo och sina syskon. Och passar också på att beröra hur man har lite mer mod nu med kinesiska ägare.

Det var också…
Förresten. Det är faktiskt lika bra att ni tittar på videon ovan. Vi kan lova att ni inte blir besvikna. Håkan har ett alldeles speciellt sätt att förklara komplexa saker på ett enkelt sätt. Och han har så självklara  svar på alla frågor.

Men det allra bästa av allt kommer precis i början. -”Jag är här för att få er som studerar business att bli intresserade av Volvo. Vi har många utmaningar som vi behöver er hjälp med. (fritt översatt). Och det blir en röd tråd genom hela föreläsningen. Så titta till slutet.

Extra kul också att genomföra detta event med hjälp av HHGS och Handelshögskolan. Det ger mersmak.

Mycket nöje!

Kvällsarrangemang

2019-11-26

Mentorprogrammet har också alumner…

Den 21 november var det världspremiär på Hotel Eggers. Då hade HHGA nämligen sin allra första ”Alumnimentorträff”, dvs alla som varit och är med i vårt Mentorprogram var inbjudna. Det visade sig att första årskullen (2018) var mest representerad, vilket tyder på att man såg värdet i att ta chansen att återse sin mentor/adept och övriga ”årskullare”. Väldigt roligt!

Till dig som funderar på att söka som adept till 2020 års program. Vänta inte! Platserna kommer att fyllas snart och sista datum är 15 december. Sök idag! 

Vi passade på att intervjua några av våra härliga mentorpar och fick även en pratstund med Ann Sofie Gullbring, som är ordförande i Mentorskapskommittén. Lyssna när Ann Sofie berättar om mentorprogrammets Varför!

Vi bad också Linnea Lundblad (adept) och Christina Waller Sterner (mentor) som är med i årets program, berätta om vad det ger dem att vara med. En hel del verkar det som och det gör oss verkligen glada! Kolla!

Martin Malmström (adept) och Jan Wallin (mentor) var med 2018 och de träffas fortfarande och spelar tennis, lunchar och ”tjötar”. Som par har de funnit varandra, genom liknande intressen och personligheter. Som Janne säger, ”vi är på samma resa, fast litet olika komna”. Titta på samtalet nedan!

Sist ut är Matilda Klavmark (adept) och Birgitta Jesperson (mentor) från 2018 års program. De är ett bevis på att ålder bara är en siffra och att man kan finna varandra över generationerna. Framgångsreceptet enligt Birgitta, var en riktigt tät kontakt i början av programmet, då de fick upp en stark känsla av att ”klicka”. Sedan blev det bara bättre och vi får gåshud när vi hör att Mentorprogrammet indirekt betydde att en bebis blev till! Lyssna och le!

Läs mer om Mentorskapsprogrammet och anmäl dig nu!

 

 

 

 

Kvällsarrangemang

2019-11-18

Samtal med Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars. Inte bara teknik och ingenjörer…

Det kan väl inte ha undgått någon att vi har haft det stora nöjet att ha Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group, på besök på Handelshögskolan, den 14:e november. Håkan höll en oerhört inspirerande och framtidsinriktad föreläsning om vår stolthet i staden, Volvo Cars, och dess plats i världen. Vi är stolta över Volvo, men också över alla de samarbets- och utvecklingsmöjligheter de genererar. Och Volvo är inte inte bara teknik och ingenjörer. Det och lite annat hann vi med att samtala om, mellan föreläsning inför fullsatt Malmstenssal och mingel med studenter och alumner på Hyllan.

I samtalet har vi nöjet att ha med de mest självklara deltagarna man kan tänka sig, Malin Setterström och Maximilian Gold. Båda elever på slutspurten i sina studier. Om de inte väljer att fördjupa sig ytterligare eller att forska, vill säga.

Kolla på filmen ovan för att få reda på vad Håkan gav för råd till Malin och Maximilian. Och också vad Göteborg som nav betyder nu och i framtiden. Slutligen fick vi ett tips till samarbete mellan Volvo och Handelshögskolan, nu när Volvo går mer mot att skapa direktrelationer med slutkund.

Tack för ett finfint samtal och kul att alla hängde med så länge på minglet efteråt. Undra om inte Håkan var en av de sista. Så blir det med bra samtal. Dessutom extra kul att genomföra ett event i gott samarbete med Studentkåren HHGS och Handelshögskolan i Göteborg. Det gör vi gärna om.

Och vet ni vad, inom kort kommer också video från föreläsningen. Riktigt intressant kan vi lova. Välkomna tillbaka och glöm inte att det är dags att teckna medlemskap för 2020. Vi syns!

Kvällsarrangemang

2019-11-06

Uptalk inför Håkan Samuelsson

Den 14e november kommer Håkan Samuelsson till Handelshögskolan och föreläser inför en till bredden fylld Malmstenssal.
Det tog mindre en en eftermiddag och kväll så var alla biljetter slut. Wow.

Inför besöket samtalar Per Cramér, Rektor på Handelshögskolan i Göteborg, och Joakim Hökegård, Ordförande i HHGA, om vad vi kan förvänta oss.

Vi är glada för er som fick biljetter och hoppas att ni som inte fick får möjlighet framöver.
Ni får hålla tillgodo med denna uptalk så länge. Det blir väldigt intressant och spännande. Och ni kommer garanterat att få höra om eventet även i efterhand.

Eventet är ett samarbete mellan Handelshögskolan, HHGA och HHGS.
Mycket nöje!