Intervju

2019-10-21

Lunchföreläsning Björn Siesjö

Göteborg – en stad i förändring.

Björn Siesjö, Göteborgs Stads stadsarkitekt,  höll en mycket intressant och inspirerande lunch-föreläsning om staden där vi har genomgått vår utbildning, skapat våra minnen och förutsättningar för vårt professionella liv. Har det varit en stad värt att verka i? Ja, tycker nog de flesta, fast än några har flytt staden för att göra andra delar av världen till en bättre plats. Så, vad har vi att se fram emot i vårt framtida Göteborg?

Det och lite till avhandlar vi i vårt samtal. Titta gärna.

Björn hann givetvis skapa ännu mer inspiration än vad som kommer fram i intervjun.

 

Göteborg kommer, som alla vet, att växa. Och som en industristad som lever gott, bl a på förflyttning i bilar, bussar och lastbilar t ex från staden, men också har utvecklats för detta ändamål. Innebärande många gator och vägar som delar av och isolerar delar i staden.

Framtidens Göteborg kommer inte att vara ovänlig mot bilar och vägar, men vara byggd för människan, Där alla transportformer kommer att få plats, men kanske på ett annat sätt än idag.

Björn berättade också att Göteborg är en innovativ stad, men att vi förvånande nog inte var tillräckligt duktiga att berätta om det. Vi har mycket att vara stolta över, inte minst utifrån ett arkitektonisk perspektiv. Men vi har dåligt självförtroende. Helt oförtjänt. Göteborg står sig oerhört bra i den internationella konkurrensen och det kommer att bli ännu bättre med allt spännande som görs.

Stadsdelar som är blandstäder där affärsliv, nöje, handel, café och restauranger lever sida vid sida med boende och kontor. En levande stad där vi kommer att förtäta kring älven och utåt, där trafiken i mindre omfattning kommer att dela av och isolera och där vi kommer att kunna vara stolta att leva och verka. Och där besökare i affärer, evenemang och turister kommer att skapa goda minnen. Björn uttryckte sig inte så ordagrant, men vi läste in det.

Slutligen berättade Björn att man vill skapa ett socialt liv som översätts i ekonomiska termer och innebär att vi faktisk kan räkna fram värdet av en stad som drar nytta av smartness, design och gestaltning och den dragkraft den innebär för affärsliv, industri, handel och som en spännande hub i världen.

Det är ohållbart att inte sträva efter att ständigt bygga en hållbar stad.

Tack Björn, och som vi sa, välkommen tillbaka, i en annan och förmodligen nybyggd lokal. Det här gör vi gärna om!

Intervju

2019-10-15

Thomas Evertsson, VD på Willys

Den 3 oktober hade vi nöjet att ha Thomas Evertsson, VD på Willys, hos oss på lunchen. Det blev en väldigt intressant och lärorik timme om Willys, dagligvarubranschen i stort, trender och förändring. Se intervjun med Thomas nedan!

Willys har drygt 200 butiker utspridda över hela landet. Man har 8000 anställda som tillsammans talar 35 språk. 2 miljoner kunder handlar på Willys varje vecka och omsättningen är 27 miljarder. Fantastiska siffror, men den största överraskningen för undertecknad var nog ändå att Willys är det femte största företaget i Göteborgsregionen. Endast AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Stena är större. Imponerande! Detta innebär också att man står för hela 59% av Axfoodkoncernens omsättning.

Willys affärsidé är enkel: ”Sveriges billigaste matkasse”. Detta är paradgrenen enligt Thomas och man jobbar intensivt med att säkerställa att det är så. I den svenska dagligvarubranschen står Willys för en femtedel, men tittar man internationellt är man en liten aktör med sina 27 miljarder. Walmart är överlägset störst med 5100 miljarder!

Thomas konstaterar att svenskarna är ett matälskande folk. 80 % uppger att de är mycket eller ganska intresserade av mat och matlagning. Men trots att matinspiration är en jättemarknad (det utkommer en kokbok per dag i Sverige), så lagar vi i stort sett samma mat idag, som för 30 år sedan och köttfärssås med spagetti toppar listan även i år. Vi håller oss helt enkelt till våra favoriter och det är främst på helgerna som vi tar ut svängarna i köket.

Thomas ser fyra trender i branschen: Hälsa och hållbarhet, pris, e-handel och digitalisering samt branschglidning. Inom hälsa så är den starkaste trenden vegetarianism och ett minskat köttätande. Vad gäller lågpris, så ser man många lågprisbutiker såsom Rusta, Jula, Biltema och Dollarstore breda ut sig. Vi äter alltmer utanför hemmet, vilket har lett till att färdigmatsortimentet på Willys växer, då man vill konkurrera med restaurangerna och hämtmaten. Slutligen så ser man hur allt fler handlar sin mat på nätet och Thomas frågar sig om ett nytt paradigmskifte är att vänta.

En ögonöppnare för svårigheten med näthandel med mat blir Thomas jämförelse med att köpa en bok på nätet. När Adlibris stoppar en bok i ett paket och skickar iväg det, kan inte mycket gå fel. När Willys ska leverera upp till fyra kassar med rätt innehåll, en blandning av frys-, kyl- och torra varor, där några är riktigt ömtåliga (tänk ägg), vid en viss tidpunkt, kan man förstå utmaningen. Tack Thomas för ett riktigt bra föredrag och lycka till med det fortsatta arbetet att leverera Sveriges billigaste matkasse!

….

Intervju

2019-10-07

Jämställdhet i styrelsen – HKN, HCG tillsammans med HHGA

Jämställdhet i styrelsen

Den 26 september hölls ett mycket lyckat samarrangemang mellan Handels Corporate Governance, Handels Kvinnliga Nätverk och HHGA, där ämnet för dagen var jämställdhet i styrelsen. Samhället blir alltmer jämställt, men andelen kvinnor i styrelser är fortfarande låg. Vart fjärde bolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen.

Kvällen inleddes med att ordförande i Handels Corporate Governance, Isabelle Hedanius och ordförande i Handels Kvinnliga Nätverk, Astrid Johansson välkomnade alla deltagare samt talarna. Därefter fick HHGA:s ordförande Joakim Hökegård ta plats på scenen och presentera HHGA och vårt program. Innan mötet gjorde Joakim också en kort intervju med Isabelle och talaren Petra Palmgren Lindwall. Titta på intervjuerna och samtalet nedan!

 

Först ut av talarna var Malin Friis-Liby från Säkra Kvinnor Styrelsebalans, ett företag som arbetar för att skapa samhällsdebatt och förståelse för att det skapas lönsamhet av att ha balanserade styrelser och ledningar.

Malin påpekade att det inte i första hand är en jämställdhetsfråga utan en kompetensfråga. En framgångsrik styrelse använder all kompetens som finns tillgänglig. Malin menade vidare att man ser att en förändring är på väg, men det går för långsamt.

Nästa kvinna att ta plats på scenen var Petra Palmgren Lindwall, som arbetar professionellt som styrelseordförande med fokus på ägarledda tillväxtbolag. Hon är också en av Styrelseakademiens Sveriges ackrediterade lärare. Petra betonade att i en styrelse sitter man inte – man arbetar! Vidare berättade hon att hon saknar formell högskoleutbildning och att hon började sin bana som styrelseproffs i bostadsrättsföreningen. Rådet till de kvinnliga studenterna var att börja i mindre sammanhang, men också att fråga om att tillfälligt få bli adjungerad in i styrelserummen i de större företagen.

Sist ut var styrelseproffset Malin Persson. Malin har lång och gedigen erfarenhet som styrelseledamot i diverse styrelser, både stiftelser och aktiebolag, varav flera är internationella. Hon arbetar med styrelseuppdrag på heltid. Malin påbörjade de första uppdragen som ung kvinna, vilket är utmärkande inom styrelsesfären. Malin tyckte bl a att det är viktigt med balans mellan specialister och generalister i en styrelse. Hon menade också att ungas perspektiv behövs i en styrelse och betonade att en jämställd styrelse ger fler perspektiv och ökar bolagsvärdet.

Slutligen var det dags för paneldebatt, där talarna fick svara på frågor som ställdes via Mentometer. Man diskuterade allt ifrån hur man hanterar ”lilla gumman kommentarer” till hur man kan utmärka och framhäva sig som kvinna i en styrelse. Där fick deltagarna, litet oväntat, rådet att klä sig i en uppseendeväckande färg eller ett par fräcka skor.

Eventet avrundades sedan med ett mingel, där HHGA bjöd på bubbel och snacks. Tack HKN och HCG för att vi fick vara en del av detta meningsfulla och nyttiga event.

 

Intervju

2019-09-30

Bejublad jubileumsföreläsning med Erik Gatenholm, CEO Cellink

WOW! Vilken fantastisk rivstart!

Den 14 september var det HHGAs jubileumsdag. En fantastisk dag i Handelshögskolans lokaler, med föreläsningar i Malmstensalen inledde.
Vi har filmat det mesta och först ut publikt är den fantastiska föreläsningen med Erik Gatenholm, CEO på spjutspetsföretaget inom Life Science, CELLINK.
Erik är uppväxt i USA men har tagit sin MBA på Handelshögskolan. Erik har själv eller tillsammans med kollegor på CELLINK också fått många priser på kort tid. Forbes 30 under 30, Red Dot Design Award, Årets Företagare, det första Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park och har dessutom blivit upptagna som medlem i Swedish Prince Daniel´s Fellowship.

En enastående resa av Erik och det företag som han tillsammans med kollegor grundade i januari 2016 och introducerades på Nasdaq i november samma år och nu verkar över hela världen och bidrar till att driva och växa marknaden inom bioprinting. 3D printing av vävnader för odling och medicinska experiment. Det kan också användas för att skapa organ eller för att testa olika mediciner på individnivå. Så kallad precisionsmedicin. Man kan till och med… ähh, förresten, titta på föreläsningen  och få en härlig upplevelse och resa i raketfart, rätt in i framtiden.

En framtid som nästan är mer spännande än vad vi har fantasi till.

Bonusmaterial från intervjun innan sommaren.

Innan sommaren och inför jubileet fick vi också möjlighet att hälsa på Erik på CELLINKS högkvarter i Biotech-centret i Göteborg.
Förutom att tala om HHGAs framtida jubileum fick vi också en glimt av framtiden, eller ”The Future of Medicine” á la CELLINK.

Och ja! Allting handlar om framtid. Och om hur CELLINK gått tillväga för att både ”disrupta” men också driva en hel bransch.
Och detta på rekordtid. Jag tror visst att Erik någon gång sagt att ”all the stars must have been aligned”…

Titta på denna intervjun, så förstår ni. Den går alldeles utmärkt att titta på även om ni sett på videon för jubileumsföreläsningen.

 

Vi ser fram emot att följa er under devisen ”Printing Life”.

Och om ni någon gång tvivlar på drivet och entusiasmen. Kolla denna teasern. Inte konstigt att det var fullsatt i Malmstensalen.

Erik, kom gärna snart tillbaka och berätta om ”The Future of Medicine”.

Stort Tack Erik och lycka till!

Och ni som läser detta – det kommer mer från våra föreläsningar och från hela dagen. Håll utkik på Hhga.se

Mycket nöje!

Intervju

2019-09-10

Pepp och slutspurt inför 90-årsfirandet

Det är så härligt att kunna avsluta presentationen av våra jubileumstalare med att höra med våra moderatorer och  toastmasters, Helena Ribbefors, Vice Ordförande i HHGA, Joakim Hökegård, Ordförande i HHGA, och Kristina Sandström som är verksamhetsansvarig och håller i ihop alla delar.

Det är många involverade och många som bidrar. Det finns en mycket aktiv jubileumsgrupp som består av medlemmar från hela föreningen. Vi samarbetar givetvis också med Handelshögskolan, HHGS och dess sektioner, och alldeles självklart med våra jubileumstalare och vår fina panel.

Det bli ju bankett på kvällen på Svenska Mässan Gothia Towers där det kommer att vara mingel, levande musik och mycket överraskningar.
Vi hoppas och tror stenhårt att vårt jubileumsfirande kommer att leva upp till ”mycket nytta, mycket glädje och alltid tillsammans”!

Titta på filmen så förstår ni. De är fullt peppade!!!

Och titta gärna på alla filmerna som redan kommit under nyheter eller på Youtube i spellistan HHGA 90-år.
Det är faktiskt lika bra ni vänjer er. Vi kommer att fortsätta att leverera nytta och glädje i våra digitala kanaler. Inte i stället för våra möten, mingel och föreläsningar, utan också!

Intervju

2019-09-10

Lunchföreläsning med Sara Wallin, Almi Väst och Kristoffer Hagstedt, WhyWaste

Vilken rivstart på säsongens lunchföreläsninga. Sara Wallin, VD på Almi Väst kom och berättade om hur de investerar i Sveriges framtida tillväxt och kan gå in i alla typer av bolag som har potentialen att bli lönsamma. Från startup-skedet till upp till 250 personer. Med sig hade Sara Kristoffer Hagstedt, VD för ett av de bolag som Almi Väst har engagerat sig i, WhyWaste. Tillsammans gav de oss en väldigt bra bild av hur detta skedet av ett företags tillväxt kan gå till.

Vi fick handfasta råd och en bra inblick i hur det är att driva ett företag där hållbarhet är grunden i själva  affärsidén.

Nedan följer en del bilder som säger så mycket så de inte behöver någon förklaring.

 

 

 

 

 

Klicka på bilden så kommer ni till WhyWastes webbplats.

Stort tack till Sara och Kristoffer. Väldigt uppskattat och vi ser fram emot att ni kommer och berättar för oss framöver om ytterligare framsteg.
Tack!

Intervju

2019-09-08

Jan Eliasson är jubileumstalare den 14:e september

Vi är mycket stolta över alla våra jubileumstalare den 14:e september, då vi firar vårt 90-årsjubileum.
Inte minst att få möjlighet att lyssna till Jan Eliasson. Presentation av Jan är nästan överflödigt, men kan ändå vara på sin plats. Men först får Jan berätta om sitt deltagande den 14:e september. Vi fann Jan utanför ett tält i Almedalen i sommar, där han precis talat om demokrati och insatser för fred. Fortfarande aktiv i allra högsta grad. Och med där det händer, vilket också hörs i bakgrunden.

Jan är diplomat och numera aktiv som ordförande i SIPRI , och har ett förflutet som ordförande i FN:s generalförsamling, och vice generalsekreterare i för FN och har verkat som medlare i många internationella konflikter, där han fortfarande är aktiv. Dessutom så var Jan utrikesminister och är  sist men inte minst Handelsalumn.

Jan kommer att tala om ”Hot och hopp i dagens värld”. Det där med hopp låter spännande. Vi ser mycket fram emot detta framträdande.

Intervju

2019-09-02

Författaren och strategen Per Schlingmann är vår nästa jubileumstalare.

Vi är glada att kunna presentera vår nästa jubileumstalare, Per Schlingmann.

Per är välkänd för många saker. Inte minst som chefsstrategen som tog Nya Moderaterna till regeringsmakten. Därefter har Per bl a verkat som föreläsare och författare.

Just nu har hans dramaserie ”Den inre cirkeln”, startat i TV3 och går på Viaplay. Det är ett maktdrama på regeringsnivå som utspelar sig Gotland. Öppningsscenen utspelar sig på Visbys gator under Almedalsveckan. Precis där lyckas vi också få tag på Per Schlingmann under årets Almedalsvecka, och få en kort intervju. Det blir spännande att få lyssna till Per på scenen under 90-årsfirandet den 14:e september.

Intervju

2019-08-30

Vår rektor, Per Cramér är också jubileumstalare på 90-årsjubileet.

Härlig intervju med Handelshögskolans rektor, Per Cramér.

Vi får veta lite om hur Per ser på HHGA, hur viktigt HHGA är för Handelshögskolan och hur vi bidrar men  hur  90-årsjubileet skapar energi och också blir som en generalrepetition för Handelshögskolans eget 100-årsjubileum, 2023. Titta på video så ser ni hela intervjun.

Mycket nöje!

Intervju

2019-08-28

Jubileumstalarna presenteras inför 90-årsjubileet. Först ut är Erik Gatenholm från CELLINK.

Vi har ju både fantastiska jubileumstalare och en finfin panel vid vårt 90-årsjubilem. Här tänkte vi presentera dem lite. I vissa fall gör de det alldeles själva på video och ibland skriver vi lite.

Först ut är Erik Gatenholm, grundare och CEO på Life Science-företaget CELLINK.
Det kommer att presenteras lite djupare, men här är en bra blänkare, som inspirerar inför HHGAs 90-årsjubileum.