Intervju

2020-02-21

HHGA besökte GoCo Health Innovation City

GoCo Health Innovation City – ett framtidskluster inom Life Science som kommer att göra skillnad framöver.

Hur spännande kan det bli vid ett kvällsarrangemang i en lagerlokal på en mörk industritomt i Åbro, Mölndal? Hur spännande som helst!

 

Med god uppslutning av alumner med olika intressen, åldrar och hemvister fick vi en jättefin häftig resa in i framtiden.
Redan vid inbjudan var vi några som förstod att vi kommer att få vara med om något speciellt. Att få se en helt ny stadsdel ta form.
En ny stadsdel som möjliggör nya sätt att mötas, innovera och till och med leva på ett sätt som inte gjorts tidigare.
Visst finns det innovationskluster sedan tidigare. Lindholmen med t ex Ericsson som drivmotor har ju funnits i 17 (?) år, men det är först nu som man börjar bygga bostäder i området. Det och många fler spännande tankar finns redan inbyggt i GoCos innovativa blandstad.

Med befintliga grannar och intressenter som AstraZeneca, DentsplySirona (fd delar av AstraTech), Wellspect och Essity på armlängds avstånd, och med intensiva samtal med i princip alla som har ett intresse inom Life Science, hälsa, food-tech och många närliggande discipliner, samt alla inom triple helix, d v s stat, akademi och näringsliv, finns möjligheter. Så visst finns en grogrund att bygga ett nytt kluster. Ett kluster som har ambitionen att ta upp kampen på global nivå om att vara ett betydande center för innovation inom området.

Och ta mig tusan, om uttrycket ursäktas, vi tror dom kommer att lyckas. Men det behövs mycket blod, svett och tårar för att nå dit.
Och det kommer att behövas något som faktiskt är en del av GoCos DNA, samverkan. Co-laboration. Men det sägs ju att det är en av våra styrkor här i Sverige och något som nu får våra automotive och mobility-företag att se ljuset ännu starkare.

Så kul att gå komma och vara med om något som kommer att hända framöver. Närmare bestämt redan 2021.

Titta på filmen så förstår ni vad vi menar. Stort tack till Jesper Jensen som möjliggjorde vårt besök och baxade oss runt i den industrilokal som snart rivs, och gav oss bakgrund, nutid och framtid. En liten kuriosa – just där vi stod fanns Olof Manner AB, ett gjuteri, en gång i tiden. Och under våren kan HHGA se fram emot ett besök av just namne, Olof Manner. Håll utkik.

Stort tack också till Peder Wahlgren som anslöt och elegant ledsagade, eller ledsagades av, Kristina Sandström vid intervjun i filmen.

Och tack alla fellow alumner. Nu har vi ännu mer att prata om…

Nu ser vi fram emot att gå från sandgrop, lagerlokal för möbler och modiga visioner, till ett häftigt ställe för innovation och framtidslösningar.

Tack!

P.s. ni som vill läsa mer – kolla inbjudan på hhga.se. I en lagerlokal behövs det fläktar. Sånt märks när man filmar, eller snarare efteråt.
Men vi fick en riktigt bra samtal med Peder Wahlgren, som vi hoppas ”tränger igenom”.

 

 

 

 

 

 

 

Intervju

2019-12-19

HHGA med i Magasin 2019

Det blev en fin intervju med HHGAs ordförande Joakim Hökegård i Handelshögskolans senaste utgåva av Magasin 2019.

Och föga förvånande lyfter Joakim fram den palett av urval som finns för de medlemmar som är med. Bland annat så nämns vårt fina Mentorprogram där erfarenheterna blandas och en del mentorer och adepter blir vänner för livet.

Vi får också höra om Young Alumni som jobbar aktivt med att skapa bryggor över för de som avslutat eller är i slutet av sina studier och går med och blir mer aktiva medlemmar i HHGA. Och såklart. Den digifysiska verksamheten, där möten och event förstärks eller kan upplevas i ytterligare någon form, digitalt. I mobilen, på datorn eller paddan. Som text eller film. Där läsaren befinner sig helt enkelt. När artikeln skrevs jobbades det också med en mer aktiv grupp i Stockholm. Men det vet ni ju redan hur bra det blev.

Man kan förstå det goda i att HHGA och Handelshögskolan fördjupat samarbetet, till gagn för alla. Och HHGAs 90-årsjubileum med fantastiska jubileumsföreläsare som Jan Eliasson, Malin Sundström, Pernilla Johnsson, Per Schlingmann och Erik Gatenholm, nämns också och kanske till och med kan tjäna lite som en role-model för Handelshögskolans stundande 100-årsjubileum. Och vem vet, en vacker dag kanske också årets svensk i världen 2019 och vår tidigare EU-kommisionär, Cecilia Malmström, som numera också är gästprofessor på Handelshögskolan, dyker upp i något sammanhang. Cecilia är i alla fall med i Magasin liksom vår gästföreläsare i november, Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group. Som dessutom hade den goda smaken att stanna kvar länge på minglet med alumner och studenter efteråt. Som ni märker, det händer mycket på Handelshögskolan. Det händer mycket också i samarbetet mellan HHGA, Handelshögskolan och HHGS (Kåren).

Faktum är att hela Magasin 2019 är väl värd att läsa. Snyggt, bra innehåll och ett modernt sätt att ta till sig allt som skapats. Med allt detta känns det som att 2019 inte kunde ha slutat bättre för alla inblandade. Nu vila, sköna helger och sedan dags för ett mycket spännande 2020.

Väl mött då!

Intervju

2019-12-06

Sarah Britz från tidningen Faktum på HHGA:s kunskapslunch.

En sån viktig och gripande lunch! Sarah Britz, känd för publiken från sina 20 år som journalist på GP, började för drygt fyra år sedan som chefredaktör och ansvarig utgivare på gatutidningen Faktum. Med sig hade hon försäljaren Bertil, som nästan sålde slut på de tidningar och kalendrar han hade med sig. Han var jättenöjd efteråt och det gladde oss verkligen att se hur stort köpintresset var bland HHGA:s medlemmar. Se filmen där Kristina intervjuar Sarah efter föreläsningen!

Sarah berättade att Faktums affärsidé är enkel. Man säljer tidningen för 40 kr till försäljarna och de säljer i sin tur tidningen på gatan för 80 kronor. Säljarna tar en risk, eftersom de inte får några pengar tillbaka för osålda tidningar. Därför kallar Sarah dem för ”gatans riskkapitalister”. Det är nämligen ett jobb att sälja dessa tidningar! För vissa är försäljningen ett steg mot ett ordnat liv och för andra är det ett sätt att hålla sig flytande, men det sociala sammanhanget ska inte underskattas. Sarah berättade om en försäljare vars enda skäl till att sälja Faktum var att hon var ensam och försäljningen gjorde att hon kom ut och träffade andra människor.

Faktum sysselsätter 400 personer per år i Sverige. Vem som helst med giltiga id-handlingar får sälja Faktum och försäljningen är skattebefriad. Försäljarna finns på över 60 platser i Väst- och Sydsverige, men inte i Stockholm, där Situation Stockholm är motsvarigheten. Faktum ingår också i ett internationellt nätverk av gatutidningar runt om i världen.

Förra året gjorde man för första gången ”Faktum Kids”, ett nummer som bara handlade om barn, där man ville lyfta frågan om hemlösa barn i Sverige. Det fanns förra året i hela Sverige 5390 hemlösa och bara i Göteborg fanns 618 akut hemlösa barn! Totalt antal hemlösa barn var i Göteborg 1596 st. Vad hemlösheten innebär för dem, i form av bristande skolgång, varierande tillgång till mat och värme och stor brist på trygghet genom ett ständigt runtflyttande, kan man knappt föreställa sig! Faktum (!) är att det inte finns ett nationellt samordningsansvar för registrering av hemlösa barn och siffrorna bygger därför på informationsinsamling från Rädda Barnen. Hela 24.000 barn har åtminstone en förälder som lever i hemlöshet.

Sarah berättade vidare att hemlösheten i Sverige inte bara ökar, utan den förändras också. Den traditionella hemlösheten, personifierad av fyllegubben på parkbänken, har i hög grad utökats med sk strukturell hemlöshet, dvs de hemlösa är inte missbrukare utan bara fattiga. Man har inte råd att betala och hamnar därför på gatan pga vräkning.

Sarah avslutade med en film om ”Lena”, en försäljare i Mellansverige, som hade Faktum att tacka för att hon fortfarande var vid liv. Efter en näradödenupplevelse för några år sedan, blev hon fri från sitt missbruk och ger sig numera med glädje ut i ur och skur och säljer Faktum alla dagar i veckan. En sådan strålande livsglädje ser man inte ofta. Bra jobbat, Sarah med kollegor!

Intervju

2019-11-26

Mentorprogrammet har också alumner…

Den 21 november var det världspremiär på Hotel Eggers. Då hade HHGA nämligen sin allra första ”Alumnimentorträff”, dvs alla som varit och är med i vårt Mentorprogram var inbjudna. Det visade sig att första årskullen (2018) var mest representerad, vilket tyder på att man såg värdet i att ta chansen att återse sin mentor/adept och övriga ”årskullare”. Väldigt roligt!

Till dig som funderar på att söka som adept till 2020 års program. Vänta inte! Platserna kommer att fyllas snart och sista datum är 15 december. Sök idag! 

Vi passade på att intervjua några av våra härliga mentorpar och fick även en pratstund med Ann Sofie Gullbring, som är ordförande i Mentorskapskommittén. Lyssna när Ann Sofie berättar om mentorprogrammets Varför!

Vi bad också Linnea Lundblad (adept) och Christina Waller Sterner (mentor) som är med i årets program, berätta om vad det ger dem att vara med. En hel del verkar det som och det gör oss verkligen glada! Kolla!

Martin Malmström (adept) och Jan Wallin (mentor) var med 2018 och de träffas fortfarande och spelar tennis, lunchar och ”tjötar”. Som par har de funnit varandra, genom liknande intressen och personligheter. Som Janne säger, ”vi är på samma resa, fast litet olika komna”. Titta på samtalet nedan!

Sist ut är Matilda Klavmark (adept) och Birgitta Jesperson (mentor) från 2018 års program. De är ett bevis på att ålder bara är en siffra och att man kan finna varandra över generationerna. Framgångsreceptet enligt Birgitta, var en riktigt tät kontakt i början av programmet, då de fick upp en stark känsla av att ”klicka”. Sedan blev det bara bättre och vi får gåshud när vi hör att Mentorprogrammet indirekt betydde att en bebis blev till! Lyssna och le!

Läs mer om Mentorskapsprogrammet och anmäl dig nu!

 

 

 

 

Intervju

2019-11-18

Samtal med Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars. Inte bara teknik och ingenjörer…

Det kan väl inte ha undgått någon att vi har haft det stora nöjet att ha Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group, på besök på Handelshögskolan, den 14:e november. Håkan höll en oerhört inspirerande och framtidsinriktad föreläsning om vår stolthet i staden, Volvo Cars, och dess plats i världen. Vi är stolta över Volvo, men också över alla de samarbets- och utvecklingsmöjligheter de genererar. Och Volvo är inte inte bara teknik och ingenjörer. Det och lite annat hann vi med att samtala om, mellan föreläsning inför fullsatt Malmstenssal och mingel med studenter och alumner på Hyllan.

I samtalet har vi nöjet att ha med de mest självklara deltagarna man kan tänka sig, Malin Setterström och Maximilian Gold. Båda elever på slutspurten i sina studier. Om de inte väljer att fördjupa sig ytterligare eller att forska, vill säga.

Kolla på filmen ovan för att få reda på vad Håkan gav för råd till Malin och Maximilian. Och också vad Göteborg som nav betyder nu och i framtiden. Slutligen fick vi ett tips till samarbete mellan Volvo och Handelshögskolan, nu när Volvo går mer mot att skapa direktrelationer med slutkund.

Tack för ett finfint samtal och kul att alla hängde med så länge på minglet efteråt. Undra om inte Håkan var en av de sista. Så blir det med bra samtal. Dessutom extra kul att genomföra ett event i gott samarbete med Studentkåren HHGS och Handelshögskolan i Göteborg. Det gör vi gärna om.

Och vet ni vad, inom kort kommer också video från föreläsningen. Riktigt intressant kan vi lova. Välkomna tillbaka och glöm inte att det är dags att teckna medlemskap för 2020. Vi syns!

Intervju

2019-11-12

Härlig lunch med Peter Hjörne

Så kom han då och gästade oss på HHGA-lunchen. Peter Hjörne från Stampen Media.
En handelsalumn som både har företagsledarens men också journalistens perspektiv i sin vardag.

Klicka på bilden ovan för att titta på filmen!

Och vilken resa. Man kan konstatera att det inte är en lätt uppgift att göra rätt i dagens medielandskap. Men det har det heller inte varit tidigare.
Det är många krafter, många viljor och skrån som skapar den dynamik som är så utmanande men också nödvändig att hantera.

Man blir därför ödmjuk såväl inför de utmaningar som funnits och finns framgent, och det är också tydligt att den ödmjukheten finns hos Peter, och att det är viktigt att leva i nuet.

Titta som sagt gärna på filmen och ta del av ett avslappnat samtal, med tankar om mycket.

Vi bjöd på stående fot in Peter för att komma tillbaka och ge oss en uppdatering på vad som händer inom en inte alltför lång framtid.
Det ser vi fram emot.

Intervju

2019-11-06

Uptalk inför Håkan Samuelsson

Den 14e november kommer Håkan Samuelsson till Handelshögskolan och föreläser inför en till bredden fylld Malmstenssal.
Det tog mindre en en eftermiddag och kväll så var alla biljetter slut. Wow.

Inför besöket samtalar Per Cramér, Rektor på Handelshögskolan i Göteborg, och Joakim Hökegård, Ordförande i HHGA, om vad vi kan förvänta oss.

Vi är glada för er som fick biljetter och hoppas att ni som inte fick får möjlighet framöver.
Ni får hålla tillgodo med denna uptalk så länge. Det blir väldigt intressant och spännande. Och ni kommer garanterat att få höra om eventet även i efterhand.

Eventet är ett samarbete mellan Handelshögskolan, HHGA och HHGS.
Mycket nöje!

 

Intervju

2019-10-21

Lunchföreläsning Björn Siesjö

Göteborg – en stad i förändring.

Björn Siesjö, Göteborgs Stads stadsarkitekt,  höll en mycket intressant och inspirerande lunch-föreläsning om staden där vi har genomgått vår utbildning, skapat våra minnen och förutsättningar för vårt professionella liv. Har det varit en stad värt att verka i? Ja, tycker nog de flesta, fast än några har flytt staden för att göra andra delar av världen till en bättre plats. Så, vad har vi att se fram emot i vårt framtida Göteborg?

Det och lite till avhandlar vi i vårt samtal. Titta gärna.

Björn hann givetvis skapa ännu mer inspiration än vad som kommer fram i intervjun.

 

Göteborg kommer, som alla vet, att växa. Och som en industristad som lever gott, bl a på förflyttning i bilar, bussar och lastbilar t ex från staden, men också har utvecklats för detta ändamål. Innebärande många gator och vägar som delar av och isolerar delar i staden.

Framtidens Göteborg kommer inte att vara ovänlig mot bilar och vägar, men vara byggd för människan, Där alla transportformer kommer att få plats, men kanske på ett annat sätt än idag.

Björn berättade också att Göteborg är en innovativ stad, men att vi förvånande nog inte var tillräckligt duktiga att berätta om det. Vi har mycket att vara stolta över, inte minst utifrån ett arkitektonisk perspektiv. Men vi har dåligt självförtroende. Helt oförtjänt. Göteborg står sig oerhört bra i den internationella konkurrensen och det kommer att bli ännu bättre med allt spännande som görs.

Stadsdelar som är blandstäder där affärsliv, nöje, handel, café och restauranger lever sida vid sida med boende och kontor. En levande stad där vi kommer att förtäta kring älven och utåt, där trafiken i mindre omfattning kommer att dela av och isolera och där vi kommer att kunna vara stolta att leva och verka. Och där besökare i affärer, evenemang och turister kommer att skapa goda minnen. Björn uttryckte sig inte så ordagrant, men vi läste in det.

Slutligen berättade Björn att man vill skapa ett socialt liv som översätts i ekonomiska termer och innebär att vi faktisk kan räkna fram värdet av en stad som drar nytta av smartness, design och gestaltning och den dragkraft den innebär för affärsliv, industri, handel och som en spännande hub i världen.

Det är ohållbart att inte sträva efter att ständigt bygga en hållbar stad.

Tack Björn, och som vi sa, välkommen tillbaka, i en annan och förmodligen nybyggd lokal. Det här gör vi gärna om!

Intervju

2019-10-15

Thomas Evertsson, VD på Willys

Den 3 oktober hade vi nöjet att ha Thomas Evertsson, VD på Willys, hos oss på lunchen. Det blev en väldigt intressant och lärorik timme om Willys, dagligvarubranschen i stort, trender och förändring. Se intervjun med Thomas nedan!

Willys har drygt 200 butiker utspridda över hela landet. Man har 8000 anställda som tillsammans talar 35 språk. 2 miljoner kunder handlar på Willys varje vecka och omsättningen är 27 miljarder. Fantastiska siffror, men den största överraskningen för undertecknad var nog ändå att Willys är det femte största företaget i Göteborgsregionen. Endast AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Stena är större. Imponerande! Detta innebär också att man står för hela 59% av Axfoodkoncernens omsättning.

Willys affärsidé är enkel: ”Sveriges billigaste matkasse”. Detta är paradgrenen enligt Thomas och man jobbar intensivt med att säkerställa att det är så. I den svenska dagligvarubranschen står Willys för en femtedel, men tittar man internationellt är man en liten aktör med sina 27 miljarder. Walmart är överlägset störst med 5100 miljarder!

Thomas konstaterar att svenskarna är ett matälskande folk. 80 % uppger att de är mycket eller ganska intresserade av mat och matlagning. Men trots att matinspiration är en jättemarknad (det utkommer en kokbok per dag i Sverige), så lagar vi i stort sett samma mat idag, som för 30 år sedan och köttfärssås med spagetti toppar listan även i år. Vi håller oss helt enkelt till våra favoriter och det är främst på helgerna som vi tar ut svängarna i köket.

Thomas ser fyra trender i branschen: Hälsa och hållbarhet, pris, e-handel och digitalisering samt branschglidning. Inom hälsa så är den starkaste trenden vegetarianism och ett minskat köttätande. Vad gäller lågpris, så ser man många lågprisbutiker såsom Rusta, Jula, Biltema och Dollarstore breda ut sig. Vi äter alltmer utanför hemmet, vilket har lett till att färdigmatsortimentet på Willys växer, då man vill konkurrera med restaurangerna och hämtmaten. Slutligen så ser man hur allt fler handlar sin mat på nätet och Thomas frågar sig om ett nytt paradigmskifte är att vänta.

En ögonöppnare för svårigheten med näthandel med mat blir Thomas jämförelse med att köpa en bok på nätet. När Adlibris stoppar en bok i ett paket och skickar iväg det, kan inte mycket gå fel. När Willys ska leverera upp till fyra kassar med rätt innehåll, en blandning av frys-, kyl- och torra varor, där några är riktigt ömtåliga (tänk ägg), vid en viss tidpunkt, kan man förstå utmaningen. Tack Thomas för ett riktigt bra föredrag och lycka till med det fortsatta arbetet att leverera Sveriges billigaste matkasse!

….

Intervju

2019-10-07

Jämställdhet i styrelsen – HKN, HCG tillsammans med HHGA

Jämställdhet i styrelsen

Den 26 september hölls ett mycket lyckat samarrangemang mellan Handels Corporate Governance, Handels Kvinnliga Nätverk och HHGA, där ämnet för dagen var jämställdhet i styrelsen. Samhället blir alltmer jämställt, men andelen kvinnor i styrelser är fortfarande låg. Vart fjärde bolag saknar helt kvinnor i ledningsgruppen.

Kvällen inleddes med att ordförande i Handels Corporate Governance, Isabelle Hedanius och ordförande i Handels Kvinnliga Nätverk, Astrid Johansson välkomnade alla deltagare samt talarna. Därefter fick HHGA:s ordförande Joakim Hökegård ta plats på scenen och presentera HHGA och vårt program. Innan mötet gjorde Joakim också en kort intervju med Isabelle och talaren Petra Palmgren Lindwall. Titta på intervjuerna och samtalet nedan!

 

Först ut av talarna var Malin Friis-Liby från Säkra Kvinnor Styrelsebalans, ett företag som arbetar för att skapa samhällsdebatt och förståelse för att det skapas lönsamhet av att ha balanserade styrelser och ledningar.

Malin påpekade att det inte i första hand är en jämställdhetsfråga utan en kompetensfråga. En framgångsrik styrelse använder all kompetens som finns tillgänglig. Malin menade vidare att man ser att en förändring är på väg, men det går för långsamt.

Nästa kvinna att ta plats på scenen var Petra Palmgren Lindwall, som arbetar professionellt som styrelseordförande med fokus på ägarledda tillväxtbolag. Hon är också en av Styrelseakademiens Sveriges ackrediterade lärare. Petra betonade att i en styrelse sitter man inte – man arbetar! Vidare berättade hon att hon saknar formell högskoleutbildning och att hon började sin bana som styrelseproffs i bostadsrättsföreningen. Rådet till de kvinnliga studenterna var att börja i mindre sammanhang, men också att fråga om att tillfälligt få bli adjungerad in i styrelserummen i de större företagen.

Sist ut var styrelseproffset Malin Persson. Malin har lång och gedigen erfarenhet som styrelseledamot i diverse styrelser, både stiftelser och aktiebolag, varav flera är internationella. Hon arbetar med styrelseuppdrag på heltid. Malin påbörjade de första uppdragen som ung kvinna, vilket är utmärkande inom styrelsesfären. Malin tyckte bl a att det är viktigt med balans mellan specialister och generalister i en styrelse. Hon menade också att ungas perspektiv behövs i en styrelse och betonade att en jämställd styrelse ger fler perspektiv och ökar bolagsvärdet.

Slutligen var det dags för paneldebatt, där talarna fick svara på frågor som ställdes via Mentometer. Man diskuterade allt ifrån hur man hanterar ”lilla gumman kommentarer” till hur man kan utmärka och framhäva sig som kvinna i en styrelse. Där fick deltagarna, litet oväntat, rådet att klä sig i en uppseendeväckande färg eller ett par fräcka skor.

Eventet avrundades sedan med ett mingel, där HHGA bjöd på bubbel och snacks. Tack HKN och HCG för att vi fick vara en del av detta meningsfulla och nyttiga event.