HHGA Webinar

2020-03-18

HHGA Webinar-premiär med Stefan Lundin, Geely

Företagsbesöket som blev ett webinar
Den 12 mars hade HHGA planerat att komma till Geely på företagsbesök. Eventet blev fullbokat på rekordtid, så viss besvikelse kunde anas, när vi pga coronavirusets spridning tvingades ställa in så sent som kvällen innan. Kancelleringen berodde på ett policybeslut hos HHGA och ingenting annat. Till vår glädje ställde Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely Sverige, upp på att köra sin presentation i form av ett webinar i stället! Tack vare Emilio Echalar, digital marknadsförare på SKF och adept i årets mentorprogram, fick vi tillgång till tekniken och vips hade vi ställt om från ett fysiskt till ett digitalt event på mindre än ett dygn. Grymt med nätverk! Se hela presentationen nedan:

Stefan Lundin berättade att han med ett kort avbrott har varit inom Geely-koncernen sedan 2015. Han berättade vidare att de första hyresgästerna flyttade in  i campuset i januari 2020, bla CEVT, Geely Motorsport och Geely Sweden Holdings.

Grundaren Li Shifu
Stefan fortsatte med berättelsen om grundaren av Geely, den extremt entreprenörielle Li Shufu. Han var killen som 1986 startade med motsvarande 100 kr som han hade fått av sin pappa. För dessa pengar köpte han en kamera och cyklade runt och tog bilder på turister, fortsatte med försäljning av vitvaror och 1997 fick han som första kinesiska privatperson starta ett privat bilföretag. Han blev utskrattad av myndighetspersonerna, men bad dem ändå att ge honom möjligheten att misslyckas. 1997 kom också första bilen ut, men den var så dålig att det knappt gick att köra den och den skrotades därmed. Li misslyckades alltså, men han gav inte upp. Idag är Geely en av världens största automotive-grupper. Ingen dålig resa!

Geelys tillväxt, FoU och design
Geely är givetvis främst en bilkoncern, med bilmärken som Geely Auto, Proton, Lotus, Geometry, Volvo Cars, Lynk &CO och Polestar, men man spänner även över andra affärsområden, såsom universitet, klädproduktion och turism under affärsområdet Mitime Group.

Koncernen har vuxit oerhört snabbt. År 2010 köptes Volvo Cars och sen dess har koncernen mångdubblat omsättningen och är ett av de snabbast växande företagen i världen, med idag 120 000 anställda globalt. Man har centra för forskning och utveckling i Kina, Sverige, Storbritannien och Tyskland. Designstudios finns i Kina, USA, Sverige, Spanien, Storbritannien och  Malaysia.

Geely i Skandinavien
Geely har mycket verksamhet i Skandinavien. 2010 köptes som sagt Volvo Cars och 2013 startades CEVT och därpå följde Geely Design, Lynk &Co, Zenuity, Polestar och Geely motorsport. Man köpte också Saxo Bank i Danmark och man har också köpt ett stort innehav i AB Volvo. Sedan startade Geely Sweden Holdings AB, som är det övergripande ägarbolaget och som fungerar ungefär som ett ”Geely Sweden”. Bolagen jobbar självständigt och decentraliserat och tom med viss konkurrens mellan bolagen, för att hålla uppe ”hungern” och farten inom koncernen.

Geely på Lindholmen
Geely började i en liten byggnad och i takt med att man växte väldigt snabbt, satt 2000 personer plötsligt utspridda i 14 kontorsbyggnader, på 38 våningsplan. Man insåg att man måste flytta ihop sig. Det blev både mer ekonomiskt och effektivt med en permanent plats och det fanns dessutom en uttalad ambition att visa ett kommittment att man är i Göteborg för att stanna. Farhågan var hos många initialt att man skulle flytta till Kina.

2017 signerades ett letter of intent att bygga innovationscentrat på Lindholmen, 2018 skrevs kontrakt på marken och 2020 flyttade de första personerna in. I byggnaderna ska även partners och andra sitta. Målet är att skapa en riktigt inspirerande miljö.

Uni3 by Geely
Uni3 är ett svensk-kinesiskt projekt. Li Shufu är känd för att vara konstnärlig och han skriver både poesi och musik. Campuset är inspirerat av de 5 kinesiska elementen och innehåller också mycket svenskt glas och inslag av den bohuslänska graniten. Man kommer att ha många öppna ytor, dit man välkomnar gäster och man ska kunna hyra konferensanläggningen och tom gifta sig.

Namnet Uni3 by Geely kommer av Uni, som i university, unify, unison, universe för att symbolisera den akademiska inriktningen på campuset och trean står för att 1+1 = 3, dvs öst + väst blir något bättre än det ena eller andra var för sig.

2022 beräknas alla fem byggnaderna vara klara. Av de fem byggnaderna kommer två att vara kontor, byggnad tre kommer att inrymma hemlig produktutveckling, byggnad fyra kommer att husera Lynk & Co och byggnad fem blir ett hotell. Hela projektet ska vara klart 2022.

Stort tack till Stefan, för denna spännande presentation. Vi gläds litet extra åt löftet att få komma på fysiskt besök när mer normala tider åter råder!