Petra Löfås, hållbarhetsansvarig, Svenska Mässan Gothia Towers

Den 3 mars hade HHGA besök av Petra Löfås, från Svenska Mässan Gothia Towers (SMGT). Hon delade under frukostmötet med sig av hur SMGT säkerställer att man uppfyller visionen ”Att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen”.

SMGT är Europas största helt integrerade mötes- mäss- hotell- och konferensanläggning och ett av de fem största hotellen i Europa. Med sina fem restauranger, 1200 hotellrum och totalt 180.000 m2 kan man svälja en hel del folk på besök i Göteborg. Man förfogar över 60 mötesrum med allt från två till 9000 gäster och en kongresshall för 1500 gäster. Ingen dålig kapacitet!

I affärsplanen som sträcker sig fram till 2021 finns sex fokusområden: försäljning och affärsutveckling, digitalisering, anläggningsutveckling, kultur, kompetens och arbetssätt, upplevelser och ämnet för dagen, hållbar utveckling.

Målen för hållbarhetsarbetet är att minska den totala energianvändningen med 10%, att ersätta engångsmaterial med hållbara alternativ och att medarbetarna ska tycka att man är en hållbar arbetsplats. Detta ska uppnås genom en målmedveten minimering av energianvändning, innovativa lösningar vad gäller material och genom att stärka medarbetarnas välmående genom fokus på arbetsmiljö, hälsa och likabehandling. Dessa mål är kopplade till flera globala mål, som att bekämpa klimatförändringarna och att värna om hälsa och välbefinnande.

Inom hållbarhetsområdet fokuserar Petra och hennes kollegor på åtta delområden: samhällsengagemang, arbetsmiljö, mat och dryck, tillgänglighet, kemikalier, avfall, transport och energi och klimat.

Exempel på ovanstående är att man stöttar El Sistema (ett musikinitiativ med syftet att ge barn alternativ till ett liv på gatan med kriminalitet och våld) och att man samordnar julklappsutdelning till förmån för barn i fattiga familjer. Andra exempel är att man väljer närproducerad mat i stället för mat som måste fraktas långt och att man minimerar antalet lastbilar som åker in till Korsvägen och i stället lastar om utanför stan och låter en enda bil köra in i city.

SMGT återvinner hela 94 % av sitt avfall. Man har också sett till att all energi som konsumeras är ren och man har biodling på taket, vilken ger honung till frukostbuffén. 2015 blev man certifierad enligt ISO 21121 och BREEAM (vilket innebär att man ligger väl i framkant vad gäller miljö- och hållbarhetsarbete inom event och byggnation). Tack Petra för ett spännande föredrag! Vi önskar er allt gott på den fortsatta resan mot en hållbar framtid!

Sedan detta event hölls har utvecklingen av coronaepidemin påverkat hela event-, mäss- och hotell- och restaurangnäringen i Sverige. Vi hoppas att Petra med kollegor klarar sig så bra som det någonsin går, genom denna mycket ansträngda situation (reds. anm.).

 

Resan mot en digitaliserad hälso- och sjukvård, Johan Gustafsson VD Visiba Care

Visiba Care är branschutmanaren som fokuserar på att ge människor en bättre, effektivare och mer tillgänglig vård. Vd Johan Gustafsson har, som pappa till ett barn med ett hjärtfel, själv fått erfara hur ineffektiv och otillgänglig vården ibland kan vara. En höstdag 2014 började han och tre andra småbarnsföräldrar att skissa på en digital vårdtjänst.

Till skillnad från Kry och Min doktor så är bolaget en plattformsleverantör till större vårdgivare och landsting snarare än en egen vårdcentral. Idag används tekniken av vårdgivare i Sverige, Finland och Storbritannien där den svenska och brittiska marknaden har stora likheter. Bolaget är unikt genom att man har en färdig plattform och kan anpassa tjänsten efter vårdgivarnas egna varumärke.

Vi tackar Johan för ett mycket intressant och givande föredrag och önskar honom och kollegorna fortsatta framgångar.

Mercy Ships ger gratis kirurgi till världens fattigaste

Det har inte hänt tidigare att jag haft svårt att hålla tillbaka tårarna under ett HHGA-event, men när Tomas Fransson och vår egen Ingemar Claesson visade före- och efterbilder på de patienter som fått livsförändrande kirurgi, så stockade det sig i halsen. Vissa av patienterna hade burits i tre dagar av släktingar som hört talas om det flytande sjukhuset som lagt till i någon av Västafrikas hamnar.

Vi fick se en man med en 8 kg tung ansiktstumör, vars fru inte kände igen honom när han kom hem till byn. Vi fick se den lilla pojken med de bakåtböjda benen som gick på vaderna, leende stå rakt upp på fötterna och vi fick se de tre syskonen som fötts med grå starr och som efter kirurgi för första gången kunde se varandra och sina föräldrar. Starkt!

Mercy Ships håller främst till i hamnarna längs Västafrikas kust, där man stannar ca 10 månader på varje ställe. Alla som arbetar ombord på Mercy Ships är volontärer, från kirurg till städare, elektriker och kock. Man får betala för att resa till skeppet och man betalar sitt eget uppehälle under hela volontärperioden, som kan sträcka sig från två månader upp till flera år.

Man opererar gomspalter, fistlar, brännskador och alla möjliga andra handikapp, såsom deformerade skelett. De flesta av patienterna är utstötta ur sin bygemenskap, då abnormiteter kopplas samman med förbannelser och besatthet. Många kvinnor bli förskjutna av sina män och familjer för att de läcker urin efter en förlossningsskada. Allt detta pga en sjukdom som är fullt behandlingsbar i västvärlden.

Vad kan man då göra, om man känner att man vill hjälpa till? Förutom det uppenbara att åka som volontär så kan man skänka pengar till organisationen. Gå in på Mercy Ships hemsida och läs mer!

HHGA frukost med Frida Pålsson Werntoft – passion med en tanke!

Om någon var halvsovande när hen kom in i hörsalen på Convendum, så vaknade vederbörande direkt, när Frida Pålsson Werntoft inledde frukostföreläsningen med hög dunkamusik och litet spontandans. Vi fylldes av energi och det kändes direkt att föreläsaren brann för sitt uppdrag och sin arbetsgivare. Och visst ska det vara så, när man är Director of Passion på Clarion Hotels i Sverige och Danmark!

Frida tog oss, bla med hjälp av ett antal medryckande filmer, rakt in i Nordic Choices underbara värld, där ägaren/ledaren/energipaketet Petter Stordalen peppar och loveboostar sina 16.000 anställda (med 177 nationaliteter) till att prestera det allra bästa, så att de i sin tur boostar hotellgästerna och får dem att känna sig utvalda och bekräftade. Målet är att öka livskvaliteten för både anställda och gäster och helst ska man gå från jobbet /hotellvistelsen mer energifylld än när man kom dit. Med hjälp av ganska enkla medel, kan man åstadkomma väldigt mycket. Tex genom ”Call them”, som innebär att man ringer upp den person som begärt en offert, bekräftar och stärker man bandet mer än om man bara skickar ett mejl. Genom ”Name it” dvs att säga sitt namn och nämna sin kollega vid namn, skapar man en personligare stämning än om man bara refererar till hen som ”min kollega”.

 

För att öka förståelsen och respekten för andra yrkeskategorier på hotellet, har man inom det som kallas ”Chain of Passion” regelbundna events där man får prova på att jobba med något helt annat än det man brukar. Det kan till exempel handla om att hotellchefen får jobba som servitris under en dag, eller att kocken får städa. Det är högt i tak och man får regelbunden feedback på allt man gör, något som de allra flesta vill ha för att känna tillfredsställelse. Att fira är ett ledord och Petter Stordalen är verkligen en man som får andra att skina, genom fantastiska överraskningar och genom att lyfta fram och uppmärksamma enskilda medarbetare som gått den extra milen. Vilken grym feedback, att få åka rakt in på den förstärkta scenen i minivan och mottas som en stjärna inför 3000 jublande kollegor, när man tror att man är på väg för att jobba extra i servisen under konferensen!

Nordic Choice är troligen också ensamma om att rekrytera personal genom en talangjakt. Man har då en heldag à la Idol, när de sökande får komma på audition och presentera sig utan den obligatoriska skriftliga ansökan med CV. Man vill vaska fram personer, inte meriter och Frida berättade att många sökande kände sig sedda och stärkte sitt självförtroende bara genom att gå dit. ”Jag vågade!”

 

Tack Frida för en jätteinspirerande föreläsning! Det står ”Passion” i pannan på dig! Och grattis Petter, till en enastående rekrytering!

Intervju med Agnes Hammarstrand

Intervju med Agnes Hammarstrand, IT-advokat på Delphi och Handels Alumn.

Den 2:a maj hade vi den stora glädjen att ha Agnes Hammarstrand, IT-advokat och handelsalumn, på besök för en frukostföreläsning. Vi fick en grundlig genomgång av vilka utmaningar som finns gällande den nya dataskyddsförordningen, GDPR. Titta gärna och vem vet, en vacker dag kanske vi också kan visa hela föredrag för våra medlemmar. Helena Ribbefors lockar fram väsentligheterna.
Länk till aktiviteten.