Företagsbesök

2020-03-18

HHGA Webinar-premiär med Stefan Lundin, Geely

Företagsbesöket som blev ett webinar
Den 12 mars hade HHGA planerat att komma till Geely på företagsbesök. Eventet blev fullbokat på rekordtid, så viss besvikelse kunde anas, när vi pga coronavirusets spridning tvingades ställa in så sent som kvällen innan. Kancelleringen berodde på ett policybeslut hos HHGA och ingenting annat. Till vår glädje ställde Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely Sverige, upp på att köra sin presentation i form av ett webinar i stället! Tack vare Emilio Echalar, digital marknadsförare på SKF och adept i årets mentorprogram, fick vi tillgång till tekniken och vips hade vi ställt om från ett fysiskt till ett digitalt event på mindre än ett dygn. Grymt med nätverk! Se hela presentationen nedan:

Stefan Lundin berättade att han med ett kort avbrott har varit inom Geely-koncernen sedan 2015. Han berättade vidare att de första hyresgästerna flyttade in  i campuset i januari 2020, bla CEVT, Geely Motorsport och Geely Sweden Holdings.

Grundaren Li Shifu
Stefan fortsatte med berättelsen om grundaren av Geely, den extremt entreprenörielle Li Shufu. Han var killen som 1986 startade med motsvarande 100 kr som han hade fått av sin pappa. För dessa pengar köpte han en kamera och cyklade runt och tog bilder på turister, fortsatte med försäljning av vitvaror och 1997 fick han som första kinesiska privatperson starta ett privat bilföretag. Han blev utskrattad av myndighetspersonerna, men bad dem ändå att ge honom möjligheten att misslyckas. 1997 kom också första bilen ut, men den var så dålig att det knappt gick att köra den och den skrotades därmed. Li misslyckades alltså, men han gav inte upp. Idag är Geely en av världens största automotive-grupper. Ingen dålig resa!

Geelys tillväxt, FoU och design
Geely är givetvis främst en bilkoncern, med bilmärken som Geely Auto, Proton, Lotus, Geometry, Volvo Cars, Lynk &CO och Polestar, men man spänner även över andra affärsområden, såsom universitet, klädproduktion och turism under affärsområdet Mitime Group.

Koncernen har vuxit oerhört snabbt. År 2010 köptes Volvo Cars och sen dess har koncernen mångdubblat omsättningen och är ett av de snabbast växande företagen i världen, med idag 120 000 anställda globalt. Man har centra för forskning och utveckling i Kina, Sverige, Storbritannien och Tyskland. Designstudios finns i Kina, USA, Sverige, Spanien, Storbritannien och  Malaysia.

Geely i Skandinavien
Geely har mycket verksamhet i Skandinavien. 2010 köptes som sagt Volvo Cars och 2013 startades CEVT och därpå följde Geely Design, Lynk &Co, Zenuity, Polestar och Geely motorsport. Man köpte också Saxo Bank i Danmark och man har också köpt ett stort innehav i AB Volvo. Sedan startade Geely Sweden Holdings AB, som är det övergripande ägarbolaget och som fungerar ungefär som ett ”Geely Sweden”. Bolagen jobbar självständigt och decentraliserat och tom med viss konkurrens mellan bolagen, för att hålla uppe ”hungern” och farten inom koncernen.

Geely på Lindholmen
Geely började i en liten byggnad och i takt med att man växte väldigt snabbt, satt 2000 personer plötsligt utspridda i 14 kontorsbyggnader, på 38 våningsplan. Man insåg att man måste flytta ihop sig. Det blev både mer ekonomiskt och effektivt med en permanent plats och det fanns dessutom en uttalad ambition att visa ett kommittment att man är i Göteborg för att stanna. Farhågan var hos många initialt att man skulle flytta till Kina.

2017 signerades ett letter of intent att bygga innovationscentrat på Lindholmen, 2018 skrevs kontrakt på marken och 2020 flyttade de första personerna in. I byggnaderna ska även partners och andra sitta. Målet är att skapa en riktigt inspirerande miljö.

Uni3 by Geely
Uni3 är ett svensk-kinesiskt projekt. Li Shufu är känd för att vara konstnärlig och han skriver både poesi och musik. Campuset är inspirerat av de 5 kinesiska elementen och innehåller också mycket svenskt glas och inslag av den bohuslänska graniten. Man kommer att ha många öppna ytor, dit man välkomnar gäster och man ska kunna hyra konferensanläggningen och tom gifta sig.

Namnet Uni3 by Geely kommer av Uni, som i university, unify, unison, universe för att symbolisera den akademiska inriktningen på campuset och trean står för att 1+1 = 3, dvs öst + väst blir något bättre än det ena eller andra var för sig.

2022 beräknas alla fem byggnaderna vara klara. Av de fem byggnaderna kommer två att vara kontor, byggnad tre kommer att inrymma hemlig produktutveckling, byggnad fyra kommer att husera Lynk & Co och byggnad fem blir ett hotell. Hela projektet ska vara klart 2022.

Stort tack till Stefan, för denna spännande presentation. Vi gläds litet extra åt löftet att få komma på fysiskt besök när mer normala tider åter råder!

 

Företagsbesök

2020-02-21

HHGA besökte GoCo Health Innovation City

GoCo Health Innovation City – ett framtidskluster inom Life Science som kommer att göra skillnad framöver.

Hur spännande kan det bli vid ett kvällsarrangemang i en lagerlokal på en mörk industritomt i Åbro, Mölndal? Hur spännande som helst!

 

Med god uppslutning av alumner med olika intressen, åldrar och hemvister fick vi en jättefin häftig resa in i framtiden.
Redan vid inbjudan var vi några som förstod att vi kommer att få vara med om något speciellt. Att få se en helt ny stadsdel ta form.
En ny stadsdel som möjliggör nya sätt att mötas, innovera och till och med leva på ett sätt som inte gjorts tidigare.
Visst finns det innovationskluster sedan tidigare. Lindholmen med t ex Ericsson som drivmotor har ju funnits i 17 (?) år, men det är först nu som man börjar bygga bostäder i området. Det och många fler spännande tankar finns redan inbyggt i GoCos innovativa blandstad.

Med befintliga grannar och intressenter som AstraZeneca, DentsplySirona (fd delar av AstraTech), Wellspect och Essity på armlängds avstånd, och med intensiva samtal med i princip alla som har ett intresse inom Life Science, hälsa, food-tech och många närliggande discipliner, samt alla inom triple helix, d v s stat, akademi och näringsliv, finns möjligheter. Så visst finns en grogrund att bygga ett nytt kluster. Ett kluster som har ambitionen att ta upp kampen på global nivå om att vara ett betydande center för innovation inom området.

Och ta mig tusan, om uttrycket ursäktas, vi tror dom kommer att lyckas. Men det behövs mycket blod, svett och tårar för att nå dit.
Och det kommer att behövas något som faktiskt är en del av GoCos DNA, samverkan. Co-laboration. Men det sägs ju att det är en av våra styrkor här i Sverige och något som nu får våra automotive och mobility-företag att se ljuset ännu starkare.

Så kul att gå komma och vara med om något som kommer att hända framöver. Närmare bestämt redan 2021.

Titta på filmen så förstår ni vad vi menar. Stort tack till Jesper Jensen som möjliggjorde vårt besök och baxade oss runt i den industrilokal som snart rivs, och gav oss bakgrund, nutid och framtid. En liten kuriosa – just där vi stod fanns Olof Manner AB, ett gjuteri, en gång i tiden. Och under våren kan HHGA se fram emot ett besök av just namne, Olof Manner. Håll utkik.

Stort tack också till Peder Wahlgren som anslöt och elegant ledsagade, eller ledsagades av, Kristina Sandström vid intervjun i filmen.

Och tack alla fellow alumner. Nu har vi ännu mer att prata om…

Nu ser vi fram emot att gå från sandgrop, lagerlokal för möbler och modiga visioner, till ett häftigt ställe för innovation och framtidslösningar.

Tack!

P.s. ni som vill läsa mer – kolla inbjudan på hhga.se. I en lagerlokal behövs det fläktar. Sånt märks när man filmar, eller snarare efteråt.
Men vi fick en riktigt bra samtal med Peder Wahlgren, som vi hoppas ”tränger igenom”.

 

 

 

 

 

 

 

Företagsbesök

2020-01-22

GoCo Health Innovation City – en helt ny stad växer fram

GoCo – Health Innovation City, är en helt ny stad med fokus på Life Science, som kommer att växa fram strax söder om AstraZeneca i Mölndal.

Nu kan du som medlem uppleva framtiden, precis när den inträffar.

GoCo är ett unikt stadsutvecklingsprojekt, framtaget av Next Step tillsammans med Vectura Fastigheter och AstraZeneca. Man har på rekordkort tid , 20 månader, gått från ax till limpa, d v s en godkänd detaljplan. Vilket är unikt i projekt av den här digniteten. Och i slutet av denna vecka sätter man spaden i marken.

Syftet är att skapa en unik position och locka mer än 7 000 ”invånare” som tillsammans och med närområdet och omvärlden skall vara livsnerven i ett område, bestående av kontor, utbildnings- och forskningslokaler samt bostäder för studenter och forskare. Till det kommer lokaler och verksamheter som gör att det går att mötas, verka och utvecklas tillsammans, precis som i en modern stad av den storleken. 

Området är i dag en industritomt strax söder om AstraZeneca men kommer snabbt att förvandlas till något helt annorlunda.
Tänket kring en professionell blandstad kommer bl a från Nya Hovås, som Next Step har utvecklat och i områdets omedelbara närhet och på cykelavstånd ligger idag AstraZeneca, Dentsply Sirona Implants, Wellspect och Essity. Men regionenen består av många fler spelare såsom t ex Getinge, Mölnlycke Health Care och inte minst alla som ingår i såväl Innovationskluster och science parks runt omkring. Och som inom olika discipliner samverkar med  den forskning och utbildning som sker på t ex Sahlgrenska. Men även på Chalmers, Göteborgs Universitet med Handelshögskolan och Odontologen.

Life Science klustret i regionen består i dag av fler än 500 olika arbetsställen och med runt 10 000 personer verksamma. (enl. BRG)
Så GoCo kommer att vara en väldigt viktig del i att stärka klustret och locka till sig kompetens och innovationskraft.

Nu får du som HHGA-medlem möjlighet att besöka detta men få en riktig dragning  innan det har inträffat, och kanske få känslan av att ha varit med när det inträffar.

Anmäl dig här för detta företagsbesök så fort som möjligt, så du säkrar din plats.
Välkommen till framtiden.

Företagsbesök

2019-06-04

HHGA lärde sig spela Black Jack och Roulette. Alla vann!

Ja, vi var alla vinnare, eftersom företagsbesöket på Casino Cosmopol blev så roligt, spännande och lärorikt. Pengar vann vi dock inte, helt enkelt för att vi inte satsade några, så var inte oroliga kära medlemmar, föreningens ekonomi är fortfarande mycket god!

Efter att ha registrerat oss, visat ID (alla, oavsett uppenbara tecken på att man är över 20 år) och fotograferats fick vi en och en passera genom säkerhetskontrollen. Det kändes nästan som om vi skulle ut och flyga. Vår eminente guide Adam tog därefter vid och det han inte kunde om Casinot, var förmodligen inte värt att veta. Vi fick höra den spännande historien bakom lokalen, som inrymt både premiärbiograf och danspalats, men också om hur alla i personalen är utbildade i att upptäcka om en gäst mår dåligt och kanske har fastnat i spelberoende.

Vi fick också veta att Casino Cosmopol är den övervakningskameratätaste (!) platsen i Stockholm. Varje steg en besökare tar filmas, förutom inne på toaletterna. Om man misstänker oegentligheter i någon form kan man därför gå tillbaka och kartlägga exakt vad som hänt, hur länge personen varit där och exakt var hen trampat. Den största vinst som en person tagit hem vid ett tillfälle är 34 miljoner (det är då man ska sluta spela…)!

Vidare berättade Adam att personalens kläder helt saknar fickor, veck och långa ärmar, för att man inte ska kunna gömma marker eller fuska med kort. Den främsta kompetensen som behövs är att vara riktigt duktig i huvudräkning. Man måste blixtsnabbt kunna räkna ut vinsterna runt spelborden och allra viktigast är att kunna 35:ans gångertabell (pga roulettvinsterna). Du behöver inte ens ha haft godkända betyg från grundskolan om du ska jobba här, bara du har fallenhet för matte.

Efter att vi visats runt bland spelborden, pokerrummet och de enarmade banditerna, var det dags för ett besök i baren och sedan tog dealern Simon vid, för att lära oss allt om Roulette och Black Jack. Utrustad med en ängels tålamod gjorde Simon vår kväll oförglömlig. Vi fick provspela och satsade friskt på rouletten, med marker i olika valörer. Hade det varit på riktigt så hade en av oss gått hem med en ordentligt påfylld kassa! Om roulette bara handlar om var kulan hamnar, dvs tur, så är Black Jack litet klurigare och man får räkna på sannolikheter, för att försöka slå dealern och kamma hem vinsterna. Väldigt roligt var det i alla fall!

Jag kan varmt rekommendera ett företagsbesök på Casinot! De duktiga guiderna bidrog verkligen till att en vanlig tisdagskväll blev till en kväll utöver det vanliga.

Företagsbesök

2019-03-18

TESLA bjöd in HHGA på presentation och provkörning.

I torsdags kväll var vi runt 20 personer från HHGA som fick chansen att höra om TESLAs historia, erbjudande och framtidsplaner.
Vi samlades på TESLAs showroom på Södra Hamngatan. Först lite espresso och mackor och sedan en spännande genomgång av Philip Wiede om vad
TESLA egentligen är och hur man själva ser på sin roll. Är de en biltillverkare?  Är de inom energi eller transportsektorn?
Och varför skickar Elon Musk upp raketer i rymden med en lite TESLA Roadster ombord?

 

Det och mycket mer fick vi som var där svar på.

Slutligen fick vi alla möjlighet att provköra en TESLA, vilket var en nyhet för många. Kul att åka med när ingen… körde.
D v s det var bilen som var självkörande. Bilarna är uppbyggda kring en mycket avancerad teknik.

 

Stort tack för rundturen och för en riktigt fin presentation. Vi önskar lycka till med försäljningen av den nya TESLA 3 på marknaden.
Och snart även TESLA Y. Vilket tillsammans med 3 är den bilen man har siktat på hela tiden. D v s en volymprodukt till en vettig kostnad.

 

Spännande. Vi som var där kände oss självgående när vi lämnade. Nöjda och nyfikna på var detta skall ta vägen. Vad är TESLA om 5 år?

Tack för trevlig mottagande.

 

 

Företagsbesök

2019-02-08

Företagsbesök hos CELLINK

Det var ett väldigt nöjt sällskap som blev väl omhändertagna av Gusten Danielsson, CFO på CELLINK och tillika handelsalumn.

Vi fick vara med på en resa från start till att skåda en internationalisering och positiv omsättningsökning, på bara tre år. Grattis!
Cellink är ett företag som utvecklat ett erbjudande inom bioprintbranschen, vilket innebär att man kan printa vävnader för användning
i medicinska och kliniska prövningar. På så sätt kan slipper man t ex använda djur, man kan eller kommer att kunna printa delar eller
enklare organ och man kan till och med göra simuleringar för att undersöka cancer och läkemedel och även i framtiden jobba med stamceller.

CELLINK  startades i Göteborg och håller till på Biotech-centret på Sahlgrenska.  Men man finns också runt om i världen, dels med egna kontor,  dels genom. samarbeten och ambassadörskap. En fantastisk resa att få höra om som innefattar såväl innovation, fundraising, marketing och givetvis teknik och forskning.
Men det handlar också om en unik förmåga att samverka med forskare och lab värden om. Och inte minst om att sätta ”spinn” på allt som händer.
CELLINK är fantastiska på att sprida sina framsteg, man är numera världsledande inom 3D-printing av organisk vävnad, och också utmärkelser.
Red dot award, t ex.. CEO Erik Gateholm har också blivit framröstad av Forbes som en av världens 30 mest intressanta entreprenörer, 30 under  30.
Titta här.

Det gör oss inte mindre stolta på HHGA när vi kan berätta att Erik Gatenholm är en av talarna om framtiden på HHGAs 90-årsjubileum. den 14:e september.Om ni anmäler er snabbt kanske det finns en chans att få höra Erik live. Och vi tror nog att Gusten Danielsson också kan dyka upp.

Stort tack CELLINK och Gusten för en spännande afton!

Här följer en kort intervju på plats. Tyvärr blev ljudet inte så bra då alla var så uppspelta.

Håll till godo!