90-årsjubileum

2019-12-19

HHGA med i Magasin 2019

Det blev en fin intervju med HHGAs ordförande Joakim Hökegård i Handelshögskolans senaste utgåva av Magasin 2019.

Och föga förvånande lyfter Joakim fram den palett av urval som finns för de medlemmar som är med. Bland annat så nämns vårt fina Mentorprogram där erfarenheterna blandas och en del mentorer och adepter blir vänner för livet.

Vi får också höra om Young Alumni som jobbar aktivt med att skapa bryggor över för de som avslutat eller är i slutet av sina studier och går med och blir mer aktiva medlemmar i HHGA. Och såklart. Den digifysiska verksamheten, där möten och event förstärks eller kan upplevas i ytterligare någon form, digitalt. I mobilen, på datorn eller paddan. Som text eller film. Där läsaren befinner sig helt enkelt. När artikeln skrevs jobbades det också med en mer aktiv grupp i Stockholm. Men det vet ni ju redan hur bra det blev.

Man kan förstå det goda i att HHGA och Handelshögskolan fördjupat samarbetet, till gagn för alla. Och HHGAs 90-årsjubileum med fantastiska jubileumsföreläsare som Jan Eliasson, Malin Sundström, Pernilla Johnsson, Per Schlingmann och Erik Gatenholm, nämns också och kanske till och med kan tjäna lite som en role-model för Handelshögskolans stundande 100-årsjubileum. Och vem vet, en vacker dag kanske också årets svensk i världen 2019 och vår tidigare EU-kommisionär, Cecilia Malmström, som numera också är gästprofessor på Handelshögskolan, dyker upp i något sammanhang. Cecilia är i alla fall med i Magasin liksom vår gästföreläsare i november, Håkan Samuelsson, CEO Volvo Car Group. Som dessutom hade den goda smaken att stanna kvar länge på minglet med alumner och studenter efteråt. Som ni märker, det händer mycket på Handelshögskolan. Det händer mycket också i samarbetet mellan HHGA, Handelshögskolan och HHGS (Kåren).

Faktum är att hela Magasin 2019 är väl värd att läsa. Snyggt, bra innehåll och ett modernt sätt att ta till sig allt som skapats. Med allt detta känns det som att 2019 inte kunde ha slutat bättre för alla inblandade. Nu vila, sköna helger och sedan dags för ett mycket spännande 2020.

Väl mött då!

90-årsjubileum

2019-12-08

Jubileumsföreläsning med Per Schlingmann

Per Schlingmann, ständigt aktuell författare och strateg, är sist ut att publiceras, av våra föreläsningar från HHGAs 90-årsjubileum.
Sist ut, men verkligen inte minst!
Per överraskade oss alla genom att prata om GUD!
Globalisering, Urbanisering och Digitalisering. Och den självklart aktuella frågan på påståendet – ”världen förändras – gör du”?

Vi som hade förmånen att lyssna live fick en intelligent och underhållande resa från studietiden till framtiden. Och, precis som med alla andra som föreläste, en personlig betraktelse över tiden för studierna, även om den i Pers fall inte var så lång, just på Handels.

Framtiden!

Det är något som har varit genomgående för samtliga föreläsningar. Det har varit väldigt personligt. Och man har verkligen bjudit på sig själva men också i många fall skapat en skön dialog med publiken. Det har bjudits på mycket klokskap, erfarenheter, minnen och inte minst råd. Man har varit bekymrade, bekymrade optimister, optimister, säljare, showare och estradörer och vi har fått ta del av världskriser, då och nu, kommunikationsutmaningar, beteendeförändringar, starka män och kvinnor som slagits för vad man tror på. Fantastiska framtidsvisioner om hur Life Science utvecklas och hur ett litet innovationsteam från Göteborg håller på att bygga ett nätverk av supersmarta medarbetare, ambassadörer och användare i forskningsmiljöer som i sin tur förändrar förutsättningar för människor och allt organiskt material.

Vi har fått lyssna på och kan läsa om och kan precis som ovan, titta på föreläsningarna m.m. från alla våra jubileumsföreläsare.

Jan Eliassons föreläsning kommer du till om du klickar här!

Malin Sundströms och Pernilla Johnssons föreläsning kommer du till om du klickar här!

Erik Gatenholms föreläsning kommer du till om du klickar här!

Och Jubileumsfilmen som visades under dagen och som teasar, sammanfattar, visar historik och sköna klipp från HHGAs verksamhet ser du här!

Det finns också en första sammanfattning av hela jubileumsdagen här!

Tänk er vilken fantastisk förening med så mycket historia och minnen att titta tillbaka på. Men det roligaste har vi ju som vanligt alltid framför oss. Det bästa har ännu inte hänt. För det händer i den framtid vi skapar tillsammans. Du som kanske är student idag, eller precis har gått ut. Du som har gjort några år ute i arbetslivet och kanske sätter bo eller håller på för fullt med att fundera på vad ”Work Life Balance” är för någonting underligt, som inte inträffat ännu.
Eller du som känner, jag hinner inte fundera på något, jag är ju helt plötsligt fotbollstränare för 09-orna… Ung som gammal, till fysisk ålder eller i sinnet. Boendes på andra sidan jordklotet, eller kanske i Haga. Oavsett studieinriktning eller intresse. Analog eller digital, eller vad är skillnaden numera…?
Det finns och kommer att finnas någonting för dig också. Om du vill skapa framtiden istället för att drabbas av den så måste man vara med i matchen.

Det är just därför HHGA behöver DIG. För HHGA är inte föreningen, bara. Det är medlemmarna såklart, nätverken, skolan och inte minst näringslivet.
HHGA är en del av det blodomlopp genom vilket möjligheterna och skapandet av vår framtid flyter. Och Just DU är viktigt för att vårt innanförskap skall blomstra! Så tack för att du är medlem eller för att du nu vill bli medlem. Analogt eller digitalt – spelar ingen roll. Alltid nära dig!

Nu flöt det iväg lite, men när ni har tittat på filmen från Pers föreläsning och även de andras, så förstår ni. Det är en alldeles speciellt gemenskap.
Tack alla som bidrar. Nu och i framtiden!

90-årsjubileum

2019-11-22

Jubileumsföreläsning med Malin Sundström och Pernilla Johnsson

I vår serie av jubileumsföreläsningar från HHGAs 90-årsjubileum kommer här en mycket underhållande och fartfylld stund med Malin Sundström, Associate Professor Borås Universitet och chef för Swedish Institutet for Innovative Retaling, och Pernilla Johnsson, Dr och Head of Ericsson Consumer & Industry Lab. Dessa handelsalumner känner varandra väl då de dels forskade samtidigt här på Handelshögskolan och dels har gjort föreläsningar tillsammans tidigare. De har dessutom skrivit en bok ihop som heter ”Köprevolutionen”, en av de bästa böckerna som handlar om förändrade köpbeteenden som digitaliseringen för med sig.

Joakim Hökegård modererade och såg ut att trivas rejält i Malins och Pernillas sällskap.

Stort tack till er var och en och tillsammans för att ni kom och gav oss nya insikter i retailindustrins förtrollade värld och känslan av att vi är ändå bara i början… Vi ser redan fram emot nästa gång vi får lyssna på er!

90-årsjubileum

2019-10-24

Jubileumsföreläsning – Jan Eliasson

Jan Eliasson – Hot och hopp i en osäker värld. Föreläsning inför hänförd församling. Det börjar med en Gais-historia och slutar med jubel. Bara en sån sak. Men föreläsningar innehåller allvarligare frågeställningar än så. Det finns många hot. Men det finns också hopp. Och de är fler än hoten. Titta gärna på filmen så får ni reda på hur Jan får ihop det.

Det är dessutom en väldigt speciellt dag att släppa filmen på. 24e oktober är FN-dagen. Och som fd Ordförande i FN:s generalförsamling, Vice Generalsekreterare, utrikesminister och numera styrelseordförande i SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute kan det inte vara mer passande.

Vi tackar Jan och är väldigt glada för att Jan, som handelalumn, kunde och ville ta sig tid. Och också förgylla aftonens festligheter på Svenska Mässan Gothia Towers. Och sist men inte minst! Snyggt modererat som vanligt av Helena Ribbefors!

Mycket nöje!.

90-årsjubileum

2019-09-30

Bejublad jubileumsföreläsning med Erik Gatenholm, CEO Cellink

WOW! Vilken fantastisk rivstart!

Den 14 september var det HHGAs jubileumsdag. En fantastisk dag i Handelshögskolans lokaler, med föreläsningar i Malmstensalen inledde.
Vi har filmat det mesta och först ut publikt är den fantastiska föreläsningen med Erik Gatenholm, CEO på spjutspetsföretaget inom Life Science, CELLINK.
Erik är uppväxt i USA men har tagit sin MBA på Handelshögskolan. Erik har själv eller tillsammans med kollegor på CELLINK också fått många priser på kort tid. Forbes 30 under 30, Red Dot Design Award, Årets Företagare, det första Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park och har dessutom blivit upptagna som medlem i Swedish Prince Daniel´s Fellowship.

En enastående resa av Erik och det företag som han tillsammans med kollegor grundade i januari 2016 och introducerades på Nasdaq i november samma år och nu verkar över hela världen och bidrar till att driva och växa marknaden inom bioprinting. 3D printing av vävnader för odling och medicinska experiment. Det kan också användas för att skapa organ eller för att testa olika mediciner på individnivå. Så kallad precisionsmedicin. Man kan till och med… ähh, förresten, titta på föreläsningen  och få en härlig upplevelse och resa i raketfart, rätt in i framtiden.

En framtid som nästan är mer spännande än vad vi har fantasi till.

Bonusmaterial från intervjun innan sommaren.

Innan sommaren och inför jubileet fick vi också möjlighet att hälsa på Erik på CELLINKS högkvarter i Biotech-centret i Göteborg.
Förutom att tala om HHGAs framtida jubileum fick vi också en glimt av framtiden, eller ”The Future of Medicine” á la CELLINK.

Och ja! Allting handlar om framtid. Och om hur CELLINK gått tillväga för att både ”disrupta” men också driva en hel bransch.
Och detta på rekordtid. Jag tror visst att Erik någon gång sagt att ”all the stars must have been aligned”…

Titta på denna intervjun, så förstår ni. Den går alldeles utmärkt att titta på även om ni sett på videon för jubileumsföreläsningen.

 

Vi ser fram emot att följa er under devisen ”Printing Life”.

Och om ni någon gång tvivlar på drivet och entusiasmen. Kolla denna teasern. Inte konstigt att det var fullsatt i Malmstensalen.

Erik, kom gärna snart tillbaka och berätta om ”The Future of Medicine”.

Stort Tack Erik och lycka till!

Och ni som läser detta – det kommer mer från våra föreläsningar och från hela dagen. Håll utkik på Hhga.se

Mycket nöje!

90-årsjubileum

2019-09-23

HHGA 90-ÅR jubileumsfilmen

Det är klart att det är alldeles speciellt att uppleva en jubileumsfilm i sitt perfekta sammanhang. Men för er som inte var där, eller er som vill återuppleva stunden… Här är den. Med bild. Med ljud. Allt tillsammans…

Sätt gärna på er lurarna och dröm er tillbaka. Nästa gång är det 100 som gäller. 2023 för Handelshögskolan. Och 2029 för HHGA.

Vi har mycket material från jubileet. Så titta in här med jämna mellanrum, eller om du får nyhetsbrev, så kan det dyka på allt ifrån föreläsningar till filmer från vår underbara bankett.

Vi syns!

90-årsjubileum

2019-09-15

Tack alla som gjorde HHGAs 90-årsjubileum till en succé

WOW! En vital 90-åring har just firats av med pompa och ståt. Så nöjda och glada för att ni alla bidrog till att göra det här till en föreläsningsdag av världsklass på Handelshögskolan och en fest på kvällen på Svenska Mässan Gothia Towers som vi kan njuta av länge. Över 350 handelsalumner inklusive medföljande skapade verkligen stämning och inramning utöver det vanliga.Känslan var verkligen varm, uppslupen, lite studentikos, men också under föreläsningarna både allvarlig, optimistisk, anekdotisk, filmisk och lite tappade hakor över vad framtiden bär med sig. Samtidigt mycket glädje över att träffa studiekamrater och nya och befintliga relationer. Både gammal som ung. Åldersspannet var ca 80 år mellan den yngsta och den äldsta. Båda mycket alerta! Och 90-åringen HHGA visade verkligen inga trötthetstecken. Det visade inte minst kvällspasset prov på. En sån energi. Så fantastiskt roligt, men samtidigt ödmjukt inför det arv och de drivkrafter som har möjliggjort föreningens start, överlevnad och nu blomstrande existens. Inte minst var det ett namn som nämndes. Axel Adler – HHGAs välgörare och donator. Det finns mycket historia som ej endast tjänar som en intressant historisk tillbakablick utan också som lärdomar vi alla kan ta med oss i en framtid som ställer ökade krav på entreprenöriella förmågor, innovativ medvetenhet och att verka och leva efter goda värden i en till syns mer osäker värld.

Många var vi som njöt och gladdes åt allt som utspelade sig på scenen.

 

Handelshögskolans rektor Per Cramér inledde föreläsningarna och berättade om vikten av kontinuerligt samarbete mellan skolan, studenterna, näringslivet och alumnerna. Alla delar berikar helheten så att det blir som en samverkande organism. Per berättade också om historiken när Handelshögskolan startade 1923, Ekonomföreningen, föregångare till HHGA, 1929 och att HHGAs 90-årsjubileum utöver att stå för sig själv också kan tjäna som en praktisk test inför Handelshögskolans kommande 100-årsfirande, 2023.

Jan Eliasson, talade med mycket humor och värme, som inledning, om 3 hot och 4 hopp, och kallade sig själv en bekymrad optimist. Men poängterade att det fanns ett hopp mer än hot.

Per Schlingmann föreläste och resonerade om olika krafter som existerar och förändrar vår värld. GUD var ämnet. Globalisering, urbanisering och digitalisering. Oerhört uppfriskande och intressant. Per sade sig också vara optimist men av ett annat slag.

Malin Sundström och Pernilla Jonsson underhöll på ett härligt, på gränsen till uppsluppet sätt. Men med oerhörd kunskap i botten. Ämnet var köprevolutionen, då, nu och i framtiden. Och man kunde verkligen märka hur glada och taggade de var över att få stå på scenen tillsammans igen. Jättekul och mycket bra och intressant.

 

De flesta tappade nog hakorna när Erik Gatenholm från spjutspets-företaget CELLINK berättade om ”the future of medicine”, tankarna bakom ”printing Life” och den resa de på kort tid har gjort inom bio-printingens värld. Där kan de printa vävnader och t o m med hjälp av dessa bistå forskningslab och Life Science industrin med helt unika förutsättningar för att skapa organ, ersätta djur-tester, utveckla metoder för precisionsmedicin o s v. För intresserade så kommer separat intervju med Erik som gjordes samtidigt som vi spelade in våra teasers inför jubileumsdagen. Jätteintressant.

Dagsprogrammet inleddes, med välkomnande, parad med standar och trumma och övervakning av fina Marskalkämbetet.  Sedan följde en jubileumsfilm som gav känslan av vad HHGA är, gör och tillför sina medlemmar och partners kombinerat med en medvetet väldigt snabb historisk resa från början till nutid, och lite till… Medvetet snabb skall sägas, då mer utförlig historiebeskrivning och med en rimlig läshastighet kommer att publiceras framgent.

Avslutningen skedde med en paneldiskussion med tidigare kårordföranden; Lennart Fröberg 93 år(!), Carola Kylin, SKF, Christian O. Andersson, Google och Josefine Johansson, Tell Me More Interiors. Vilka berättelser, vilken spännvidd och så mycket olikt men ändå likt. Fantastiskt spännande.

Slutligen fick alla som bidragit på scen varsin gåva i form av en flaska Champagne från det svenska varumärket Guldkula, vilket delades ut av entreprenören och namnen Håkan Guldkula.

Det var utmärkta välkomsttal av värdparet från Svenska Mässan Gothia Towers, tillika handelsalumnerna, Carin Kindbom, VD, samt Roger Holtback, styrelseordförande.

Även HHGS ordförande David Olsson bidrog med ett mycket uppskattat tal utifrån deras perspektiv och med en inspirerande riktning på samarbete och en tro på studentlivets nödvändighet för nätverkande och glädje.

Utöver detta kunde HHGA vid detta högtidliga tillfälle också få chansen att enligt stadgar och önskemål utdela inte mindre en sex stycken hedersmedlemskap. Dessa gick förtjänstfullt till Lennart Mankert, Bo Ribbenholt, Lars Stenström, Gunilla Bornnalm- Jardelöw, Rebecka Lasard och Helena Engblom. Här finns vad de gjort och under vilken tid som de verkat för föreningen (Hedersmedlemmar).

Självklart tackades även den jubileumsgrupp, som tillsammans med styrelse, verksamhet och kommittéer har varit initiativtagare, drivare och på olika sätt bidragit till genomförandet. Först upp var initiativtagare Björn O Albrektson som med Lars Norberg, har idéer, erfarenheter och brett kontaktnät och Lennart Rolff, som historie-författare, har varit med hela vägen. Gruppen består också av Ingela Palmgren, som representerat Handelshögskolan och kommittémedlemmarna Henrik Jonsson, Niclas Kedner samt Robert Börjes, styrelsen och ansvarig för marknadsföringskommittén, film och digital  kommunikation, Kristina Sandström, verksamhetsansvarig och Joakim Hökegård, ordförande.

En man som hyllades och gav oss prov på stor anekdotisk förmåga och en sällsynt drivkraft att med sunt förnuft och klarsynthet var även under banketten, Lennart Fröberg, 93 år. Vi skriver ut 93 år, för att det innebär att han var den enda i församlingen som faktiskt träffat HHGAs välgörare Axel Adler.

Om detta och många andra fantastiskt underhållande historier fick vi också höra. Oerhört uppskattat. Mer kommer i framtida filmer och redaktionellt material.

Och sist men inte minst på tal om uppskattat. Ett helt fantastiskt jobb och en strålande insats av dagspassets moderatorer och kvällspassets toastmasters – Helena Ribbefors, vice Ordförande som bl a höll ett mobilt tal i rummet som övergick i den härligaste versionen av Knô daj in man skådat. Göteborgska blir inte bredare än så. Cederhök och Hedenbratt kluckade nog av välmående där dom är. Och Joakim Hökegård som med ordning och reda, list och lust och med en uträkning om att gå upp på scenerna 18 gånger under dagen, stod pall, med ett handfast leende. Starkt.

Under aftonens bankett underhölls vi av välregisserad Spexkör, en gravt men uppskattat utåtagerande Gosskör, som också bidraget med skönsång till HHGAs jubileumsfilm och alla 90-årsvinjetter, och till dans med  bandet Michelle and the Diamonds. Helt grymt är väl ett sammanfattande ord.

Slutligen avslutades scenprogrammet innan orkestern drog igång av verksamhetsansvariga Kristina Sandström, som även inledde scenprogrammet på dagspasset. Under jubel, till slut, landade hon hela HHGAs livslinje på vers. Detta efter att ha snuddat vid såväl Haiku som Nils Ferlin. Här finns mer att hämta!

 

Efter detta var det dans, bar, ömhetsbetygelser och en mycket uppskattad fotospegel, MyMirror, med attribut. Va? Ni som inte var där kommer att bli varse vad vi menar. Håll utkik här på webb-platsen.

Många har ställt frågan under gårdagen och svaret är ja! Mycket av det som utspelade sig under dagen, men även delar av aftonen, kommer att kunna avnjutas i form av filmer och olika samordnade kommunikationsinsatser. När det är ”lapp på luckan” och alla biljetter är slutsålda känns det både rätt och riktigt att kunna återskapa och återuppleva det som hände, såväl för de som vill få en refresh, men även för dem som inte hade möjlighet att vara med. På så sätt skapar vi medlemsnytta för alla. Ung som gammal, boendes i Göteborg eller någon annanstans eller för dem som är i en specifik situation, skall ut i arbetslivet och bygga sina nätverk, eller har specifika intressen. Det skall alltid finnas en god anledning att vara medlem i HHGA och att få nytta, nöje och ett sammanhang att glädjas åt.

Tack alla som kom, föreläste, var med i panel, sjöng, spexade, spelade, höll tal, modererade, toastade, fick hedersbetygelser och alla som hjälpte till med att göra detta till verklighet och skapa en oförglömlig stämning och härliga minnen.  Vi kommer att publicera mycket framöver. Så kika in här och i våra digitala kanaler som Linkedin Facebook Instagram  eller Twitter. Dela och gilla så alla kan få ta del av allt kul. 

90-årsjubileum

2019-09-10

Pepp och slutspurt inför 90-årsfirandet

Det är så härligt att kunna avsluta presentationen av våra jubileumstalare med att höra med våra moderatorer och  toastmasters, Helena Ribbefors, Vice Ordförande i HHGA, Joakim Hökegård, Ordförande i HHGA, och Kristina Sandström som är verksamhetsansvarig och håller i ihop alla delar.

Det är många involverade och många som bidrar. Det finns en mycket aktiv jubileumsgrupp som består av medlemmar från hela föreningen. Vi samarbetar givetvis också med Handelshögskolan, HHGS och dess sektioner, och alldeles självklart med våra jubileumstalare och vår fina panel.

Det bli ju bankett på kvällen på Svenska Mässan Gothia Towers där det kommer att vara mingel, levande musik och mycket överraskningar.
Vi hoppas och tror stenhårt att vårt jubileumsfirande kommer att leva upp till ”mycket nytta, mycket glädje och alltid tillsammans”!

Titta på filmen så förstår ni. De är fullt peppade!!!

Och titta gärna på alla filmerna som redan kommit under nyheter eller på Youtube i spellistan HHGA 90-år.
Det är faktiskt lika bra ni vänjer er. Vi kommer att fortsätta att leverera nytta och glädje i våra digitala kanaler. Inte i stället för våra möten, mingel och föreläsningar, utan också!

90-årsjubileum

2019-09-08

Jan Eliasson är jubileumstalare den 14:e september

Vi är mycket stolta över alla våra jubileumstalare den 14:e september, då vi firar vårt 90-årsjubileum.
Inte minst att få möjlighet att lyssna till Jan Eliasson. Presentation av Jan är nästan överflödigt, men kan ändå vara på sin plats. Men först får Jan berätta om sitt deltagande den 14:e september. Vi fann Jan utanför ett tält i Almedalen i sommar, där han precis talat om demokrati och insatser för fred. Fortfarande aktiv i allra högsta grad. Och med där det händer, vilket också hörs i bakgrunden.

Jan är diplomat och numera aktiv som ordförande i SIPRI , och har ett förflutet som ordförande i FN:s generalförsamling, och vice generalsekreterare i för FN och har verkat som medlare i många internationella konflikter, där han fortfarande är aktiv. Dessutom så var Jan utrikesminister och är  sist men inte minst Handelsalumn.

Jan kommer att tala om ”Hot och hopp i dagens värld”. Det där med hopp låter spännande. Vi ser mycket fram emot detta framträdande.