90-årsjubileum

2019-09-15

Tack alla som gjorde HHGAs 90-årsjubileum till en succé

WOW! En vital 90-åring har just firats av med pompa och ståt. Så nöjda och glada för att ni alla bidrog till att göra det här till en föreläsningsdag av världsklass på Handelshögskolan och en fest på kvällen på Svenska Mässan Gothia Towers som vi kan njuta av länge. Över 350 handelsalumner inklusive medföljande skapade verkligen stämning och inramning utöver det vanliga.Känslan var verkligen varm, uppslupen, lite studentikos, men också under föreläsningarna både allvarlig, optimistisk, anekdotisk, filmisk och lite tappade hakor över vad framtiden bär med sig. Samtidigt mycket glädje över att träffa studiekamrater och nya och befintliga relationer. Både gammal som ung. Åldersspannet var ca 80 år mellan den yngsta och den äldsta. Båda mycket alerta! Och 90-åringen HHGA visade verkligen inga trötthetstecken. Det visade inte minst kvällspasset prov på. En sån energi. Så fantastiskt roligt, men samtidigt ödmjukt inför det arv och de drivkrafter som har möjliggjort föreningens start, överlevnad och nu blomstrande existens. Inte minst var det ett namn som nämndes. Axel Adler – HHGAs välgörare och donator. Det finns mycket historia som ej endast tjänar som en intressant historisk tillbakablick utan också som lärdomar vi alla kan ta med oss i en framtid som ställer ökade krav på entreprenöriella förmågor, innovativ medvetenhet och att verka och leva efter goda värden i en till syns mer osäker värld.

Många var vi som njöt och gladdes åt allt som utspelade sig på scenen.

 

Handelshögskolans rektor Per Cramér inledde föreläsningarna och berättade om vikten av kontinuerligt samarbete mellan skolan, studenterna, näringslivet och alumnerna. Alla delar berikar helheten så att det blir som en samverkande organism. Per berättade också om historiken när Handelshögskolan startade 1923, Ekonomföreningen, föregångare till HHGA, 1929 och att HHGAs 90-årsjubileum utöver att stå för sig själv också kan tjäna som en praktisk test inför Handelshögskolans kommande 100-årsfirande, 2023.

Jan Eliasson, talade med mycket humor och värme, som inledning, om 3 hot och 4 hopp, och kallade sig själv en bekymrad optimist. Men poängterade att det fanns ett hopp mer än hot.

Per Schlingmann föreläste och resonerade om olika krafter som existerar och förändrar vår värld. GUD var ämnet. Globalisering, urbanisering och digitalisering. Oerhört uppfriskande och intressant. Per sade sig också vara optimist men av ett annat slag.

Malin Sundström och Pernilla Jonsson underhöll på ett härligt, på gränsen till uppsluppet sätt. Men med oerhörd kunskap i botten. Ämnet var köprevolutionen, då, nu och i framtiden. Och man kunde verkligen märka hur glada och taggade de var över att få stå på scenen tillsammans igen. Jättekul och mycket bra och intressant.

 

De flesta tappade nog hakorna när Erik Gatenholm från spjutspets-företaget CELLINK berättade om ”the future of medicine”, tankarna bakom ”printing Life” och den resa de på kort tid har gjort inom bio-printingens värld. Där kan de printa vävnader och t o m med hjälp av dessa bistå forskningslab och Life Science industrin med helt unika förutsättningar för att skapa organ, ersätta djur-tester, utveckla metoder för precisionsmedicin o s v. För intresserade så kommer separat intervju med Erik som gjordes samtidigt som vi spelade in våra teasers inför jubileumsdagen. Jätteintressant.

Dagsprogrammet inleddes, med välkomnande, parad med standar och trumma och övervakning av fina Marskalkämbetet.  Sedan följde en jubileumsfilm som gav känslan av vad HHGA är, gör och tillför sina medlemmar och partners kombinerat med en medvetet väldigt snabb historisk resa från början till nutid, och lite till… Medvetet snabb skall sägas, då mer utförlig historiebeskrivning och med en rimlig läshastighet kommer att publiceras framgent.

Avslutningen skedde med en paneldiskussion med tidigare kårordföranden; Lennart Fröberg 93 år(!), Carola Kylin, SKF, Christian O. Andersson, Google och Josefine Johansson, Tell Me More Interiors. Vilka berättelser, vilken spännvidd och så mycket olikt men ändå likt. Fantastiskt spännande.

Slutligen fick alla som bidragit på scen varsin gåva i form av en flaska Champagne från det svenska varumärket Guldkula, vilket delades ut av entreprenören och namnen Håkan Guldkula.

Det var utmärkta välkomsttal av värdparet från Svenska Mässan Gothia Towers, tillika handelsalumnerna, Carin Kindbom, VD, samt Roger Holtback, styrelseordförande.

Även HHGS ordförande David Olsson bidrog med ett mycket uppskattat tal utifrån deras perspektiv och med en inspirerande riktning på samarbete och en tro på studentlivets nödvändighet för nätverkande och glädje.

Utöver detta kunde HHGA vid detta högtidliga tillfälle också få chansen att enligt stadgar och önskemål utdela inte mindre en sex stycken hedersmedlemskap. Dessa gick förtjänstfullt till Lennart Mankert, Bo Ribbenholt, Lars Stenström, Gunilla Bornnalm- Jardelöw, Rebecka Lasard och Helena Engblom. Här finns vad de gjort och under vilken tid som de verkat för föreningen (Hedersmedlemmar).

Självklart tackades även den jubileumsgrupp, som tillsammans med styrelse, verksamhet och kommittéer har varit initiativtagare, drivare och på olika sätt bidragit till genomförandet. Först upp var initiativtagare Björn O Albrektson som med Lars Norberg, har idéer, erfarenheter och brett kontaktnät och Lennart Rolff, som historie-författare, har varit med hela vägen. Gruppen består också av Ingela Palmgren, som representerat Handelshögskolan och kommittémedlemmarna Henrik Jonsson, Niclas Kedner samt Robert Börjes, styrelsen och ansvarig för marknadsföringskommittén, film och digital  kommunikation, Kristina Sandström, verksamhetsansvarig och Joakim Hökegård, ordförande.

En man som hyllades och gav oss prov på stor anekdotisk förmåga och en sällsynt drivkraft att med sunt förnuft och klarsynthet var även under banketten, Lennart Fröberg, 93 år. Vi skriver ut 93 år, för att det innebär att han var den enda i församlingen som faktiskt träffat HHGAs välgörare Axel Adler.

Om detta och många andra fantastiskt underhållande historier fick vi också höra. Oerhört uppskattat. Mer kommer i framtida filmer och redaktionellt material.

Och sist men inte minst på tal om uppskattat. Ett helt fantastiskt jobb och en strålande insats av dagspassets moderatorer och kvällspassets toastmasters – Helena Ribbefors, vice Ordförande som bl a höll ett mobilt tal i rummet som övergick i den härligaste versionen av Knô daj in man skådat. Göteborgska blir inte bredare än så. Cederhök och Hedenbratt kluckade nog av välmående där dom är. Och Joakim Hökegård som med ordning och reda, list och lust och med en uträkning om att gå upp på scenerna 18 gånger under dagen, stod pall, med ett handfast leende. Starkt.

Under aftonens bankett underhölls vi av välregisserad Spexkör, en gravt men uppskattat utåtagerande Gosskör, som också bidraget med skönsång till HHGAs jubileumsfilm och alla 90-årsvinjetter, och till dans med  bandet Michelle and the Diamonds. Helt grymt är väl ett sammanfattande ord.

Slutligen avslutades scenprogrammet innan orkestern drog igång av verksamhetsansvariga Kristina Sandström, som även inledde scenprogrammet på dagspasset. Under jubel, till slut, landade hon hela HHGAs livslinje på vers. Detta efter att ha snuddat vid såväl Haiku som Nils Ferlin. Här finns mer att hämta!

 

Efter detta var det dans, bar, ömhetsbetygelser och en mycket uppskattad fotospegel, MyMirror, med attribut. Va? Ni som inte var där kommer att bli varse vad vi menar. Håll utkik här på webb-platsen.

Många har ställt frågan under gårdagen och svaret är ja! Mycket av det som utspelade sig under dagen, men även delar av aftonen, kommer att kunna avnjutas i form av filmer och olika samordnade kommunikationsinsatser. När det är ”lapp på luckan” och alla biljetter är slutsålda känns det både rätt och riktigt att kunna återskapa och återuppleva det som hände, såväl för de som vill få en refresh, men även för dem som inte hade möjlighet att vara med. På så sätt skapar vi medlemsnytta för alla. Ung som gammal, boendes i Göteborg eller någon annanstans eller för dem som är i en specifik situation, skall ut i arbetslivet och bygga sina nätverk, eller har specifika intressen. Det skall alltid finnas en god anledning att vara medlem i HHGA och att få nytta, nöje och ett sammanhang att glädjas åt.

Tack alla som kom, föreläste, var med i panel, sjöng, spexade, spelade, höll tal, modererade, toastade, fick hedersbetygelser och alla som hjälpte till med att göra detta till verklighet och skapa en oförglömlig stämning och härliga minnen.  Vi kommer att publicera mycket framöver. Så kika in här och i våra digitala kanaler som Linkedin Facebook Instagram  eller Twitter. Dela och gilla så alla kan få ta del av allt kul.