Kvällsarrangemang

2020-02-28

Mikael Nabrink fascinerade oss! Vilka historier!

Den 25 februari samlades ett stort gäng HHGA-medlemmar på Grant Thorntons fina kontor, för att få höra författaren Mikael Nabrinks gripande historia. I förväg hade vi fått veta att både succéer och katastrofer skulle avhandlas och vi behövde inte bli besvikna. Under karriären har Mikael bla hunnit med att vara både racerförare och bankchef och han är en hängiven pilot.

Några anekdoter var extra spännande att höra om! Ett exempel var flygäventyren med Usama Bin Ladens bror, Salem Bin Laden, som Mikael fick hämta och flyga till Strömstad vid ett flertal tillfällen. Salem var själv pilot och en våghalsig sådan. Mikael berättade om en vådlig flygtur, där Salem krävde att få ta över spakarna och sedan började utföra flygkonster, helt mot reglerna och Mikael var säker på att få ett kännbart straff, eftersom han var formell befälhavare på planet. Salem Bin Landen dog sedermera i en flygolycka.

En annan osannolik historia handlade om världsrekordet i att stå på taket på en bil iförd skidor! Mikael, som var racerförare, ombads av pingstpastorn Lasse Nylén att köra bilen där pastorn själv skulle stå på taket iförd skidutrustning. Målet var att sätta världsrekord och att komma upp i en hastighet över 200 km/h. Mikael var givetvis på! Skidorna skruvades fast i taket på en Alfa Romeo och pjäxorna skruvades fast i skidorna. Pastorn skruvades inte fast, men han var nog litet skruvad ändå!

Många försök gjordes, men hur man än bar sig åt kom man ändå inte upp i 200 km/h. Då tyngdpunkten på bilen blev väldigt hög, var det ett inte helt ofarligt tilltag, då bilen krängde fram och tillbaka. Slutligen hade Alfa Romeo trimmat bilen till det yttersta och världsrekordet sattes slutligen, på 201 km/h!

Det går inte att utelämna den fruktansvärda händelsen, när Mikaels nära vän gick in i svår bipolär sjukdom och psykiatrin svek, vilket gjorde att Mikael fick ta ett enormt ansvar för sin vän. Sjukdomen eskalerade och vännen blev självmordsbenägen. En dag när Mikael kom för att hälsa på, tog vännen fram ett gevär och sade att han först skulle skjuta Mikael och sedan ta sitt liv. I fyra timmar satt Mikael med geväret riktat mot sig och bad för sitt liv, innan han äntligen fick gå. Dagen efter åkte han tillbaka till vännen och fann honom då död, med söndersprängt huvud. Denna händelse har givetvis påverkat Mikael väldigt mycket och gjort att han omprövat vissa saker i livet.

Idag skriver Mikael böcker och det har hunnit bli sex böcker i serien ”Den mörka sidan”, om forskaren Martin Nordvall, som efter en personlig tragedi blir personlighetsförändrad och börjar ägna sig åt kriminell verksamhet. Jag fick ett signerat exemplar av den senaste boken och det ska bli jättespännande att läsa. Mikael har nog förmågan att göra fiction av alla sina erfarenheter. Om dikten överträffar verkligheten, är dock högst tveksamt!

Stort tack till Mikael Nabrink och till Grant Thornton, som upplät sina fantastiska lokaler för detta event!