Mercy Ships ger gratis kirurgi till världens fattigaste

Det har inte hänt tidigare att jag haft svårt att hålla tillbaka tårarna under ett HHGA-event, men när Tomas Fransson och vår egen Ingemar Claesson visade före- och efterbilder på de patienter som fått livsförändrande kirurgi, så stockade det sig i halsen. Vissa av patienterna hade burits i tre dagar av släktingar som hört talas om det flytande sjukhuset som lagt till i någon av Västafrikas hamnar.

Vi fick se en man med en 8 kg tung ansiktstumör, vars fru inte kände igen honom när han kom hem till byn. Vi fick se den lilla pojken med de bakåtböjda benen som gick på vaderna, leende stå rakt upp på fötterna och vi fick se de tre syskonen som fötts med grå starr och som efter kirurgi för första gången kunde se varandra och sina föräldrar. Starkt!

Mercy Ships håller främst till i hamnarna längs Västafrikas kust, där man stannar ca 10 månader på varje ställe. Alla som arbetar ombord på Mercy Ships är volontärer, från kirurg till städare, elektriker och kock. Man får betala för att resa till skeppet och man betalar sitt eget uppehälle under hela volontärperioden, som kan sträcka sig från två månader upp till flera år.

Man opererar gomspalter, fistlar, brännskador och alla möjliga andra handikapp, såsom deformerade skelett. De flesta av patienterna är utstötta ur sin bygemenskap, då abnormiteter kopplas samman med förbannelser och besatthet. Många kvinnor bli förskjutna av sina män och familjer för att de läcker urin efter en förlossningsskada. Allt detta pga en sjukdom som är fullt behandlingsbar i västvärlden.

Vad kan man då göra, om man känner att man vill hjälpa till? Förutom det uppenbara att åka som volontär så kan man skänka pengar till organisationen. Gå in på Mercy Ships hemsida och läs mer!