Fantastiska Nationalmuseum! Vilka lokaler!

Besöket på Nationalmuseum blev verkligen en stor upplevelse. Efter att under flera års tid ha renoverat och byggt om, öppnade man för ett knappt år sedan, till allas glädje. 1,2 miljarder kronor har kalaset kostat och Gert Wingårdh har varit en av de tongivande arkitekterna. Jättehissen, som tar 70 personer, är ett imponerande inslag. Se bilden nedan! Ja, vi står i en hiss.

Nu visas konsten i både dagsljus och konstljus, då de tidigare täckta fönstren tagits upp och nu visar vyer mot staden istället. Dock hade systemet gått sönder just när vi var där, men man kunde se ändå, genom de nedfällda tunna rullgardinerna.

Något som verkligen imponerade var den nya färgsättningen, inspirerad av husets arkitekt Friedrich August Stülers originalidéer, där varje varje rum/århundrade hade sin egen färg.

Värda att notera var också de mycket vackra golven.

Vår duktiga guide Karin ska ha en stor eloge. Be om henne, om ni ska ordna en visning. Ett stort tack också till handelsalumnen Karin Bruhn-Möller från Nationalmusei Vänner, för det trevliga eftersnacket i baren. Du bidrog verkligen till att kvällen blev något alldeles extra!